Life&style

Jedan od najboljih jesenskih izleta: Čarolija Papuka najljepše je što priroda može ponuditi

  • Park prirode Papuk najposjećenija je slavonska destinacija koja nudi planinarenje, treking, biciklističke staze i vožnju kanuima
  • Od ove je godine otvoren i Geo-info centar u kojem možemo detaljno upoznati geološku povijest ne samo Papuka i Slavonije, već i sedam bioloških i arheoloških povijesnih razdoblja kompletne naše planete
  • Kada se sve skupa začini predivnim vilama i kućama za odmor, tradicionalnim slavonskim specijalitetima, vrhunskim vinima i nenadmašivom slavonskom gostoljubivošću, dobije se vrhunska ideja za izlet

Ako je pandemija koronavirusa donijela nešto dobro, onda su to definitivno novi zaljubljenici u prirodu kojih je danas značajno više nego što ih je bilo prije samo dvije godine pa ideja za zgodne izlete koji su udaljeni tek par sati vožnje nikada ne nedostaje. Planinarenje možda nije prva stvar koja nam, kada se spomene Slavonija, pada na pamet, no hrvatska 'ravnica', baš kao i ostatak naše zemlje, nudi najraznolikije krajolike koje itekako vrijedi posjetiti, a kada priču začinimo poznatim slavonskim specijalitetima i vinima, dobijemo ideju za izlet kojoj je jako teško odoljeti.

 | Autor: Instagram @park_prirode_papuk Instagram @park_prirode_papuk

 | Autor: Instagram @park_prirode_papuk (Kristijan Toplak) Instagram @park_prirode_papuk (Kristijan Toplak)

 | Autor: Instagram @darilbroskvar Instagram @darilbroskvar

Možda vas zanima Nestvarno lijepo imanje koje je poput vremeplova koji nas vraća u Slavoniju kakva je bila nekad Rubrika Life&style Life&style

Osim što u Parku prirode Papuk možemo planinariti, ova je destinacija itekako privlačna i ostalim zaljubljenicima u aktivnosti na otvorenom, a pogotovo biciklistima jer ovdje biciklističkih staza ne nedostaje. Ono što su nekoć bili otoci u Panonskom moru, danas su spektakularni krajolici koji svojom ljepotom oduzimaju dah, a mnogi će reći da je uvjerljivo najljepši dio slavonskog gorja Park-šuma Jankovac čije čarobno šumsko zelenilo skriva dva jezera, špilje, planinski izvor i 35 metara visoki slap Skakavac.

Osim što će nas ova bajkovita destinacija u svako godišnje doba očarati šetnjom i jedinstvenim bojama, zvukovima, šumovima i mirisima, istražiti ju možemo i na dva kotača, najmom brdskih ili električnih bicikala, ili se pak odvažiti na plovidbu kanuima.

 | Autor: Instagram @theaphoto36 Instagram @theaphoto36

 | Autor: Instagram @darko_kesnjer Instagram @darko_kesnjer

Od ove je godine ovaj kraj bogatiji i za impozantni Geo-info centar koji je svoja vrata otvorio u Voćinu na Papuku i koji svim posjetiteljima nudi priliku detaljno upoznati geološku povijest ne samo Papuka i Slavonije, već i sedam bioloških i arheoloških povijesnih razdoblja kompletne naše planete.

Kroz interaktivni multimedijalni centar, 3D dvorane, razne projekcije i prezentacije na ekranima, fotografije, skulpture te brojne eksponate nudi nam se prilika pobliže upoznati život u špiljama i jamama ovog kraja, ali i nekadašnje žitelje koji su vladali na ovim prostorima poput nosoroga, sabljastih mački ili miocenskih psina iz nekadašnjeg Panonskog mora. 

 | Autor: Instagram @geoinfocentar Instagram @geoinfocentar

 | Autor: Instagram @geoinfocentar Instagram @geoinfocentar

Možda vas zanima Mnogima su Plitvice najčarobnije u jesen, a uskoro ih možemo posjetiti po promotivnim cijenama Rubrika Life&style Life&style

Slavonija je oduvijek bila regija u kojoj se dobro jelo i pilo pa se ukusni zalogaji mogu pronaći i u samom Jankovcu u kojem se smjestio Planinarski dom koji svim posjetiteljima kao savršenu okrijepu nudi brojne tradicionalne specijalitete, a trenutke opuštanja u neposrednoj blizini nude brojni smještaji opremljeni wellnessom, saunama, jacuzzijima te bazenima, kako onim unutarnjim, tako i vanjskim.

Među bogatom se ponudom posebno ističu vile Montis Aurea i Vinka te Kuća za odmor Papuk, smještene u Novom Zvečevu i okružene ljepotama Papuka, a posebno je iskustvo vila King’s Hill u mjestu Draga koja, uz bazen i jacuzzi nudi i predivan pogled na Zlatnu dolinu i obližnje vinograde. 

 | Autor: Instagram @mattpospi Instagram @mattpospi

 | Autor: Instagram @park_prirode_papuk Instagram @park_prirode_papuk

Uz sve navedeno, obavezno se spomenuti mora i naveliko poznata gostoljubivost i srdačnost Slavonaca kao garancija da, na kakav se god izlet odlučili i koji god smještaj odabrali, očekivati možemo neponovljivo iskustvo koje ćemo uvijek htjeti rado ponoviti!

Photo: Instagram @park_prirode_papuk
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Savršena priroda