Life&style

Dobrodošli na Divlji zapad Gorskog kotara! Kaubojsko selo Roswell zgodan je vikend izlet

  • Gorski kotar neiscrpna je destinacija za istraživanje i vikend izlet
  • No, malo tko zna da se ovdje, nedaleko od Fužina, nalazi pravo malo kaubojsko selo imena Roswell
  • Saznajte kako i zašto je nastalo ovo selo, što sve nudi i što ovdje možete raditi

Jeste li znali da se pored mjesta Fužine u Gorskom kotaru, uz druge tamošnje atrakcije, krije pravi Divlji zapad? Ok, možda nije baš pravi, ali mu je u svakom slučaju nalik. Na 15 minuta vožnje od Fužina, skrećemo na makadamsku cestu koja nas vodi prema jednoj neobičnoj turističkoj atrakciji. Riječ je o kaubojskom selu koje je nastalo 2015. godine za potrebe snimanja nove trilogije o indijanskom poglavici iz plemena Apača Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhandu. 

 | Autor: TZ Fužine TZ Fužine Kaubojsko selo Roswell

Mjesto koje oživljava svijet iz pripovjedaka književnika Karla Maya posjećuju domaći i strani turisti kako bi osjetili duh Divljeg zapada. Dobrodošli u Roswell.

Kaubojsko selo Roswell nudi sve ono što su osvajači Divljeg zapada morali imati i što smo navikli vidjeti u kaubojskim filmovima. Tu se nalazi velika željeznička drvena konstrukcija koja pokazuje kako je Roswell uopće i naseljen.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Na brdašcu su kapelica, klupe i groblje. U gradu je kovačnica, pojilo za konje i štala, banka, pivovara, kineska praonica rublja, ured za poštu i telegraf.... Selo ima i trgovinu, toranj za vodu, malu pilanu, javno kupalište te zanimljivu kuću u kojoj su glavne Fat Betty i Sweet Dolly. Tu je, naravno, i pravi kaubojski saloon sa 'swinging doors' u koji poželiš ušetati baš poput pravog kaubaja, ali pazi da ne napraviš neki problem jer tu je i - šerifov ured.

 | Autor: Instagram @visitfuzine Instagram @visitfuzine

Danas se u Roswellu organiziraju razne manifestacije poput Tomosijade, Winetoou vikenda, Suze sv. Lovre, filmskih večeri i natjecanja u kuhanju kaubojskog kotlića. U jesen ovdje se održava i Bundevijada pa možda upravo to može biti savršena prilika za posjet ovom kaubojskom selu smještenom usred Gorskog kotara. Selo je otvoreno za posjetitelje od svibnja do kraja listopada, a cijena ulaznice je 30 kn.

 | Autor: TZ Fužine TZ Fužine

Što se tiče aktivnosti i zanimljivosti koje nudi, ovdje možete jahati konja, pucati iz winchesterke i colta ili luka i strijele. Bacanje lasa, potkove, potezanje konopa, skakanje u vrećama, piljenje trupaca i obaranje ruku je u cijeni ulaznice.

Zašto ne posjetiti hrvatski Divlji zapad u sklopu jednog jesenskog izleta kada Gorski kotar pruža neke nove čari, a u blizini Roswella tu je još mnoštvo atrakcija i sadržaja. Okolica nudi predivna mjesta za istraživanje poput Fužina i jezera Bajer s uređenom šetnicom i trim-stazom, špilja Lokvarke i Vrela, Lokvarskog jezera, Park-šume Golubinjak i drugih, idiličnih lokacija.

Photo: Instagram @visitfuzine

Komentari 0