Life&style

Špilja Vrelo, podzemna ljepotica općine Fužine, prilika je za jedinstveni izlet ovog vikenda

  • U općini Fužine krije se prava ljepota - špilja Vrelo koju ovih dana imaš prilike posjetiti
  • Posjetitelji će 8. i 9. srpnja uživati u iznimno atraktivnom programu 'Dani otvorenih vrata špilje Vrelo'
  • Obilježava se datum njezina pronalaska, starost joj se procjenjuje na 3,5 do 4 milijuna godina, a o njezinoj neodoljivoj ljepoti nadaleko se pronio glas

Ovog petka i subote obilježava se datum pronalaska špilje Vrelo, koja se smjestila u podzemlju općine Fužine. U petak, 8. srpnja na dan kad je 1950-te godine otkrivena, sasvim slučajno tijekom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer, svim posjetiteljima ulaz u špilju je besplatan. U subotu, u 16 h i 17 h,  posjetitelji će moći uživati u posjeti špilji uz stručno vodstvo speleologa. Tijekom oba dana posjetitelji će uz posjet špilji moći uživati i u izložbi fotografija iz trećeg kanala špilje Vrelo, autora Nebojše Anića, speleologa i fotografa.

 | Autor: Promo Promo

Izložba je jedinstvena prilika svima da upoznaju tajne trećeg kanala špilje koji je dostupan samo speleolozima. U subotu, od 16 do 18 sati za najmlađe bit će organizirana iznimno kreativna radionica pod voditeljskom palicom Antonie Čop. Djeca će pastelama crtati „Patuljka“, poznati špiljski stalagmit te od papira izrađivati šišmiše. Cijena ulaznice u špilju u subotu je promotivna i iznosi 25 kuna, za djecu do 17 godina ulaz u špilju je besplatan, a cijena kreativne radionice iznosi 20 kuna. 

Špilja Vrelo je među rijetkima turistički uređenim objektima sa stalnim vodenim tokom, a ujedno je i nespecifična za goranski krš. Naime, goranska visoravan je područje na kojem prevladavaju duboki (vertikalni) speleološki objekti, dok je špilja Vrelo jedan od rjeđih objekata koji ima glavni kanal gotovo u potpunosti horizontalan. Ti uvjeti omogućili su uređenje ravne šetnice kroz špilju, bez ijedne stepenice, čime su ovaj speleološki objekt svrstali u rijetke turistički uređene špilje Europe koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji kao i osobe u invalidskim kolicima.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Na kraju špilje nalazi se izvor koji nikada ne presuši, a po njemu je i špilja dobila naziv Vrelo. Većinu godine špilju krasi vodeni tok koji oblikuje dva prekrasna špiljska jezerca, a višak vode otječe dalje u rijeku Ličanku i u jezero Bajer. Drugi kanal špilje krasi „špiljsko mlijeko“. Zanimljivo je da se špiljsko mlijeko odavno upotrebljavalo u humanoj medicini kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, liječenje dizenterije, a vjerovalo se i da poboljšava mlijeko kod dojilja, a u drevnom Egiptu koristile su Egipćanke kao prvi piling lica i prvu takvu vrstu kozmetike. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

U špilji kod drugog kanala nalaze se rijetka vrsta siga pod nazivom cirkularni anemoliti, to su sige koje su zbog strujanja zraka u špilji savinute. Posebne su  i po tome što su kružne, a nastale su zbog dva različita strujanja zraka koji nastaju za vrijeme visokih voda u špilji. Svinute su smjeru strujanja zraka i kružne su. Taj fenomen nije zabilježen nigdje drugdje u svijetu. Sama špilja pripada špiljskom sustavu Vrela Ličanke. Više informacija o Danima otvorenih vrata špilje Vrelo, terminima razgledavanja špilje i svim atrakcijama Općine Fužine, neodoljive gorske rivijere potražite na Facebook stranicama Ureda za turizam Općine Fužine @tfuzine.

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0