Life&style
Planinarenje

Planinarenje je izvrstan način vježbanja. Evo koje mišiće upošljava, ali i što radi našem mozgu

  • Želiš uživati u prirodi i biti u formi, ali nisi sigurna odakle početi? Planinarenje je jedan od najpristupačnijih, najjednostavnijih načina rekreacije
  • Nije ti potrebna nikakva posebna oprema osim para dobrih cipela za planinarenje...
  • Bez obzira gdje živiš, uvijek postoje mogućnosti za planinarenje. Od stepenica uz plažu do brda i planinskih lanaca, dovoljan je samo blagi uspon kako bi šetnja postala planinarenje

Ovi savjeti poboljšat će tvoje planinarenje, bilo da si iskusan planinar ili početnik.

Možda vas zanima 10 navika nakon vježbanja uz koje se brže mršavi i povećava mišićna masa Rubrika Life&style Life&style

Što je planinarenje?

Planinarenje je šetnja na otvorenom obično na nekoj vrsti staze kroz prirodu, koja uključuje nagib ili promjenu visine. Bez obzira na to planinariš li kako bi poboljšala kondiciju i vježbala, planinarenje je vježba. Intenzitet planinarenja mijenja se ovisno o stupnju nagiba i brzini kojom hodaš. Također možeš dodati intenzitet dodavanjem većeg otpora. Na primjer, možeš nositi utege za gležnjeve ili prsluk s utezima. Planinarenje može biti izlet s prijateljima ili meditativni solo trening. 

Vrsta vježbe: kardio i snaga

Planinarenje je kardio aktivnost, ali budući da uključuje hodanje na uzbrdici i intenzivnije je od šetnje parkom, to je i vježba za izgradnju snage. Planinarenje je aerobna vježba koja poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također može biti izazovan mišićni trening, prvenstveno za jačanje mišića donjeg dijela tijela (gluteusa, tetive koljena, kvadricepsa i listova). Core se također aktivira tijekom planinarenja kako bi pomogao stabilizirati tijelo, a osobito na stazama s kamenitim ili neravnim tlom. Staze s većim nagibom nude izazovniju vježbu za donji dio tijela, a ravnije staze nude manji izazov za donji dio tijela, ali još uvijek pružaju kardiovaskularne benefite.

Mali intenzitet i izdržljivost

Ako uživaš u trčanju, ali ne i tvoji zglobovi, planinarenje je izvrsna alternativa. To je zato što ne zahtijeva nikakav 'udarac' osim podizanja i spuštanja nogu dok hodaš. Također, planinarenje je kardio aktivnost i izvrsno je za izdržljivost, što znači da možeš postupno izgraditi svoju toleranciju, postupno prelazeći sve veće udaljenosti.

Što možeš očekivati tijekom planinarenja

Kao i kod bilo kojeg oblika tjelovježbe koji ti je nov, s planinarenjem uvijek počni polako. Počni s kraćim pješačenjem na nižim nadmorskim visinama. Ako tek počinješ planinariti, mogla bi primijetiti umor u stražnjem dijelu nogu ako planinariš jako strmom stazom. Također možeš osjetiti bol u gluteusima, tetivama koljena, listovima , ili kvadricepsima u danima nakon planinarenja. 

Budući da je planinarenje hodanje, možeš započeti i završiti gdje god želiš. Neki ljudi pješače kratkom stazom, zatim se okrenu i vrate, što je savršen način da se prebrzo ne prenapregneš. Drugi idu dužim kružnim stazama koje su negdje blizu mjesta s kojeg su krenuli. Kad ideš na planinarenje, unaprijed pogledaj kartu kako se ne bi izgubila ili da ti ruta ne bi bila prenaporna. 

Prednosti planinarenja

• Besplatno je.

• Izvrsno je za mentalno zdravlje: dokazano je da planinarenje smanjuje stres i negativne misli o sebi, što može pozitivno utjecati na raspoloženje. Istraživanje iz 2015. godine provedeno na Sveučilištu Stanford mjerila je aktivnost mozga u dvije skupine ljudi; prva skupina je šetala prirodom 90 minuta, a druga skupina 90 minuta urbanim okruženjem. Skeniranje mozga grupe koja je šetala prirodom pokazalo je smanjenu živčanu aktivnost u području mozga povezanom s negativnim mislima o sebi. Druga grupa nije doživjela nikakve promjene.

• Potiče nastanak kemikalija za 'dobar osjećaj', adrenalina i endorfina koji podižu raspoloženje i razinu energije.

• Planinarenje je dobar kardio trening: budući da hodaš uzbrdo i/ili energično, planinarenje koristi našem cjelokupnom kardiovaskularnom zdravlju.

• Dobro je za snagu: hodanje na uzbrdici stimulira mišiće donjeg dijela tijela.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Sigurnosni savjeti

• Upoznaj svoju okolinu: važno je da se ne dovedeš u nesigurnu situaciju pješačenjem na neko previše udaljeno mjesto. Istraži i budi svjesna svoje okoline i potencijalnih opasnosti. 

• Opekline od sunca predstavljaju rizik: bit ćeš vani, pa ćeš korištenjem odgovarajuće količine i pravog zaštitnog faktora spriječiti opekline.

• Možeš se izgubiti: najbolje da nekome javiš gdje ćeš biti. Jedno krivo skretanje i mogla bi završiti u horor filmu. Obavezno unaprijed iscrtaj svoju rutu i drži se staze.

• Treba ti voda: obavezno je ponesi sa sobom kako bi spriječila dehidraciju.

Planinarenje vs hodanje

Planinarenje u šali nazivaju 'začinjenim hodanjem', a to u biti i jest planinarenje. Noge moraju više raditi kako bi se popela uz brdo, što znači da tvoje srce mora pumpati brže, što planinarenje čini izazovnijim kardiovaskularnim treningom od hodanja. Povećan broj otkucaja srca znači da ćeš sagorjeti više kalorija tijekom planinarenja nego u šetnji iste dužine.

Nadmorska visina, udaljenost i teren čine planinarenje većim izazovom od hodanja. Snagu mišića ćeš više i brže poboljšati planinarenjem nego običnim hodanjem.

Što odjenuti i obući za planinarenje

Većina planinarenja ne zahtijeva posebnu odjeću, ali to naravno ovisi o tome kamo ideš. Ako si negdje ruralnije, neke staze mogu biti skliske pa ti mogu pomoći cipele s đonom koji se ne kliže i potencijalno planinarski štapovi.

Dakle, definitivno se preporučuju dobre planinarske cipele, a duge čarape su dobre kao dodatna zaštita od bilo kakvih otrovnih biljaka ili dosadnih kukaca. Dobro je nositi udobnu i prozračnu odjeću jer nema ništa gore nego zaglaviti na vrućini u uskim trapericama. Što god inače nosiš za vježbanje, vjerojatno je dobro za planinarenje, pod uvjetom da nudi dovoljnu zaštitu od vremenskih nepogoda. Ako planinariš po sunčanom ili toplom području, možeš dodati i šešir, sunčane naočale ili štitnik od sunca.

Možda vas zanima Što je 15-15-15 trening koji obožava Jennifer Aniston i odobravaju li ga stručnjaci Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@angelaliggs

Komentari 0