Life&style
Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa 1/18 Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa

Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa

Ovdje ćete se prvo morati naviknuti na doista lagani tempo života, a kada se opustite, samo upijati ljepote nestvarnih otoka

Pacifički otoci su destinacija snova, pješčane plaže s palmicama i duboko plavi ocean oko njih. Nije teško odabrati to za destinaciju (smijeh). Dobro, naravno, nije sve kao u filmovima, ali zaista je jedno čarobno prostranstvo taj Tihi ocean te kultura, hrana, ljudi koji su prilično drukčiji od ičega drugog, pa čak i vrijeme, govori Riječanin Vitomir Maričić, uvijek u potrazi za pustolovinom. Iako se nedavno vratio s jednogodišnje avanture na Novom Zelandu, nije propustio priliku da “skoči” do okolnih otoka, država... Ipak nije navikao da bude dugo na istome mjestu (smijeh).

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Većina karata za Oceaniju, objašnjava, ide preko Novog Zelanda, pa su zato ekstra skuplje u odnosu na sve ostale destinacije - osim ako ste u Zelandu, onda vam je to samo još jedna aviokarta.


- Osim svega standardnog što očekujemo na takvim otocima, Kristinu i mene privukli su kitovi i priče prijatelja otočanina koje smo upoznavali na Novom Zelandu, a na otocima smo proveli nešto više od dva tjedna. Odsjedali smo na kaučevima, preko Airbnb-ja, kod prijatelja, gdje god bismo stigli. Na ovim otocima je gotovo cijelu godinu ugodna klima, tako da je teško pronaći loš dio sezone, ali ja bih svakako boravio tu u vrijeme kad i kitovi, a to je od sedmog do desetog mjeseca.Temperatura mora je odlična, a ako vam se posreći vidjeti ove životinje, to je nešto posebno i jedinstveno - ističe Vitomir i dodaje kako ćete se na Samoi potpuno opustiti. Ljudi, lagani način života, lagani ritam preciznije, taj otok odiše nekim posebnim mirom. 


 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Tonga, s druge strane, negdje je između Samoe i Fidžija te vjerojatno moj favorit. Ima puno otoka, ali i napredniju infrastrukturu od Samoe, no nije toliko turistička poput, npr., Fidžija. Način života lokalaca nama je potpuno stran i neshvatljiv. Potrebno je ući prilično duboko u politiku, klimu, povijest i običaje ove zemlje da se i pokuša uhodati u to stanje svijesti. Najvažniji turistički proizvod Tonge su kitovi, ovo je jedna od zadnjih lokacija na zemlji na kojoj se može s njima legalno plivati. Čak i da ih samo gledate, dovoljno je dojmljivo da poželite doći ponovno - govori Vitomir i dodatno pojašnjava život lokalaca: “Način života, ako govorimo o tradicionalnim obiteljima, uglavnom je životarenje. Briga za obitelj i vrijeme s obitelji. To je to. Početak i kraj. Život od zemlje”.    

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Oni tu žive jedan drastično drukčiji ritam od klasičnoga modernog europskog, s velikim fokusom na obitelj i gotovo nikakvim na vrijeme. Vrijeme je tu jedna potpuno fleksibilna dimenzija. Nije nimalo čudno da brodovi ili avioni idu izvan rasporeda, ranije ili kasnije. Treba se dobro raspitati i dobro opustiti (smijeh). Pogotovo ako lovite neki bitan let, a ovisite o lokalnom prijevozu. ‘Pacific time’ je u početku jedan veliki stres, ali kad se naviknete, postanete daleko opušteniji oko svega. Život je daleko skromniji i manje je prilike za bilo što realno, nema šoping centara i multiplexa, ali dobijete jedno veliko životno iskustvo, nastavlja Vitomir. Smještaj varira “od do”, dodaje.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
- ‘Couchsurfing’, spavanje na plažama i slično je praktično i vrijeme je toplo. Treba, naravno, paziti na insekte te plimu i oseku. Hoteli i resorti su prilično skupi, ali pomalo se sve razvija i sve je više hostelskih ponuda i onih preko Airbnb-ja. Kao i svugdje po svijetu, ovisi o dubini džepa i snalažljivosti putnika. Slična je priča i s cijenama općenito. U turističkim destinacijama i na mjestima gdje sve izgleda fino i privlačno to treba i platiti. Tko ima vremena istraživati ili upoznaje lokalce koji će mu pokazati, pronaći će i lokalnu hranu, koja je drastično jeftinija.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Tonga i Samoa nisu pretjerano skupi otoci, međutim, lokalci žive jednim dijelom od turizma i, iako tu nema pritiska koji doživljavate svakodnevno u Indiji, Africi ili dijelovima Jugoistočne Azije, znaju itekako naplatiti svoj turistički proizvod - ističe. Možete li podnijeti higijenske uvjete lokalaca, smijući se dodaje Vitomir, oni bi vas sigurno ugostili. Kao i svaku destinaciju, i ove je najbolje proživjeti uz pomoć domaćih koji su uglavnom ugodni i susretljivi. Ili jako rijetko vide turiste, ili im se raduju, ili od njih žive (smijeh). Upoznajte ih preko neta ili na ulici, ali upoznajte ih i izmijenite znanja, savjetuje svoj već dobro prokušani savjet, ipak je iza njega 50-ak proputovanih zemalja.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0