Life&style

Pa to nije istina! Zašto unatoč dijeti ne mršavimo?

Iako se ponekad čini kako kako zbog dijete radimo najluđe stvari, ali te nesretne kile se tako teško tope. Smanjimo kalorije, biramo namirnice, a vaga se ne miče. Ovo su stvari koje nam bojkotiraju dijetu...

Nekim ljudima doista se to događa, misle da sve rade dobro, još je i pate na toj dijeti, ali tijelu kao da nitko nije javio da je dijeta započela. Kilaža? Nisi se udebljala, ali nisi nisi niti smršavila. Što je tome uzrok?

Nedovoljno sna
San je važan! I to miran, čvrst san bez prekida, najbolje 7 i pol do 8 sati. Odrasli koji spavaju od 5 do 7 sati u noći imaju veću vjerojatnost da će razviti neke kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, dijabetes tipa 2, i nažalost umiru ranije. Nedostatak sna povećava i kortizol zaslužan za stres, povećava se ghrelin, hormon odgovoran za lažnu glad, ali i snižava se razina leptina, hormona sitosti. Je li ti poznat osjećaj gladi oko 2 ujutro dok vjerno gledaš epizode Igre prijestolja i osjećaš glad? Vjerojatno si umorna, ženo, ne gladna!

 | Autor: thinkstock thinkstock

Previše kardio vježbi
I to je moguće. Nađeš se u situaciji da nekoliko puta tjedno trčiš na traci ili u prirodi, ali osjećaš da s baš ništa ne događa s tijelom? Moguće je da si u pravu; bilo bi dobro ubaciti i malo treninga snage u vježbanje? U jednom trenu mišići od trčanja postanu "tromi" odnosno naviknu se na intenzitet treninga i neće se više puno oblikovati. Ostaje status quo. Ako pri vježbama snage u jednom trenu osjećaš da ne napreduješ i da je jednolično, ipak nastavi.

Precjenjivanje kalorija koje si potrošila u teretani
Znaš onaj super osjećaj kada dođeš iz teretane, umorna i nije te briga za cijeli svijet jer znaš da si napravila dobar posao za svoje tijelo. Da, najbolji osjećaj na svijetu. I, dodatno, znaš da si zaslužila dobru večeru. Od tri slijeda! Treba biti racionalan. Nitko ne kaže da se nakon teretane (ili bilo kakvog oblika vježbanja) ne jede. Dapače, ali umjereno kako bi se nadoknadile potrošene kalorije, ali  ne treba pretjerivati. Maslac od kikirikija debelo namazan na crni kruh je odlična hranjiva večera!

Preskakanje doručka
Ovo je poznati scenarij: jedva se probudiš, otuširaš, obučeš, našminkaš i već kasniš? Jedino što ti preostaje kad dođeš na posao je uzeti neke kekse ili čokoladicu s automata i time uništiti sve. Znaš li da osobe koje obilno doručkuju puno manje pojedu tijekom dana? Evo ti barem jedan dobar razlog zašto se ustati 15 minuta ranije od uobičajenog i spraviti si brzi i hranjiv doručak poput smoothieja ili jaja u kombinaciji s avokadom.

Dani za varanje
Bodibilderi savjetuju: dan varanja jednom u tjednu ih spašava da ne polude. I ti nekad razmišljaš tako, zar ne? Krivo. Ako se svaki vikend počastiš fast foodom u društvu prijatelja, dijeta jednostavno neće biti uspješna. Jer, taman kada se tijelo privikne na pravilan režim prehrane, nagradiš ga nečim lošim, i organizam se ulijeni. Jer brza hrana između ostalog usporava metabolizam. Tako da bi pametnija odluka bila napraviti dan u kojem ćeš zgriješiti tek nakon 3 tjedna dijete te time pojačati konzistentnost dijete.

Možda vas zanima Nemate vremena za teretanu? Trošite kalorije i u uredu! Rubrika Life&style Life&style

Obilna večera
Još jedan poznati scenarij: cijeli dan si u gužvi, zbog posla ili obaveza druge vrste ne stigneš pojesti pošteni obrok i jedva dočekaš sjesti s obitelji za stolom? Napravite obilnu večeru koja se često začini i čašom alkohola, a ne red, dva čokolade nisu na odmet. I tako pet dana u tjednu. Nema veze, misliš, ionako si preko dana pojela premalo. Rezultat? Ne samo ista kilaža, nego je moguće i da nabaciš koji kilogram. Tijelo danju treba puno više kalorija, a ako sve uneseš navečer i brzo nakon toga ideš leći, tijelo ne stigne potrošiti sve kalorije. I, eto gdje se skrivaju ti nakupljeni kilogrami.

 | Autor: thinkstock thinkstock

Premalo vitamina
Počela si intenzivnije vježbati, nastavila jesti kao i prije aktivnosti, ali osjećaš slabost? Velika je vjerojatnost da ti nedostaje vitamina B i D. Ako organizmu nedostaje vitamina D, velika je vjerojatnost da gubiš težinu jako brzo. Zato je dobro piti mulitvitamine u obliku šumećih tableta jer je najbolja opcija.

Možda vas zanima Izbaci 500 kalorija dnevno bez da primijetiš! Rubrika Life&style Life&style

Premalo hidratacije
Treba jesti i dovoljno voća, povrća,te hraniti se dobrim proteinima. Ali, ne smije se zaboraviti unositi dovoljno tekućine. Barem 2 litre vode dnevno, ili 8 čaša dnevno. Možda to zvuči puno, ali ako se pravilno rasporedi, shvatiti ćeš da osjećaš doista sitost. 

 | Autor: thinkstock thinkstock

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0