Life&style

Ovu opasnu bolest možeš dobiti ako piješ samo jedan gazirani sok dnevno

  • Voliš piti slatke gazirane sokove?
  • Razumijemo te – jako su ukusni i osvježavajući te „pozivaju na još“
  • Međutim, ne može se reći da su baš dobri za zdravlje – naprotiv!

Brojna istraživanja provedena posljednjih godina upozoravaju nas na učinke gaziranih sokova te ostalih slatkih napitaka. Za početak, rečeno nam je da stalna konzumacija slatkih gaziranih sokova često vodi do srčanih bolesti, pretilosti, visokog krvnog tlaka i problema s bubrezima.

via GIPHY

Međutim, prema časopisu „Hepatology“, moramo imati na umu još jednu ozbiljnu nuspojavu:

Dakle, ako svakodnevno piješ gazirane sokove, limunadu ili čak voćne napitke, puno je veći rizik od razvoja bolesti jetre.

Najnovije istraživanje Sveučilišta Tufts ispitalo je prehranu 2634 osobe nadajući se kako će otkriti postoji li povezanost između količine pića koje sa šećerom koji su popili te veličine njihove jetre.

Možda vas zanima Ove namirnice nemaju što raditi u mikrovalnoj pećnici - može biti opasno po zdravlje Rubrika Life&style Life&style

Znanstvenici su otkrili da je "veća prisutnost bolesti bezalkoholne masne jetre kod onih koji su rekli da piju više od jednog šećernog napitka dnevno u odnosu na one koji su rekli da ne piju šećerne napitke."

via GIPHY

Voditelj Cleveland Clinic Lerner College of Medicine's, dr. William Carey, potvrdio je to rekavši: "Mnoga istraživanja ukazuju na to da kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze koji se nalazi u sokovima vjerojatnije rezultira masnom jetrom nego drugi oblici šećera."

Možda vas zanima Kuhaš sve na maslinovom ulju? Nije sigurno da radiš uslugu svom zdravlju Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0