Life&style

Ove namirnice nemaju što raditi u mikrovalnoj pećnici - može biti opasno po zdravlje

  • Za većinu nas je mikrovalna pećnica prijateljica i pomagačica u nuždi 
  • Sigurno ti je „pomogla“ puno puta kad si umorna došla s posla i jednostavno nisi imala volje i snage za kuhanje svježeg jela
  • Međutim, neke stvari nisu prikladne za mikrovalnu pećnicu te čak mogu biti ozbiljno opasne po zdravlje – otkrit ćemo ti koje  

Kako je lijepo kuhati svježa jela za svoje najmilije, toliko je ponekad komforno neke stvari jednostavno staviti u mikrovalnu pećnicu te vrlo brzo poslužiti nešto ukusno na stol. Ali, trebaš biti oprezna: neke namirnice ni u kom slučaju ne smiju u mikrovalnu pećnicu. Osobito ovih šest nema što tražiti tamo. 

1. Meso

Sirovo meso ni u kom slučaju ne spada u mikrovalku. Dok kuhano, pečeno ili prženo meso slobodno možeš ugrijati u mikrovalnoj pećnici, sirovo meso nema što tamo raditi. Razlog za to je sasvim jednostavan: ne grije se jednomjerno. Opasnost da meso ostane sirovo ili nedovoljno termički obrađeno je velika. A to je plodno tlo za bakterije. A njih sigurno ne želiš na tanjuru…

2. Voće 

Nije preporučljivo ugrijati voće u mikrovalnoj pećnici. Naime, voće obično sadrži puno vode, a okruženo je čvrstom korom. Na primjer, ako staviš grožđe u mikrovalnu pećnicu, počet će se zagrijavati voda u bobici. Pošto nastaje pritisak na koru, doći će do eksplozije bobica te velikog nereda u pećnici. Neke sorte voća, poput lubenice, jednostavno nisu dorasle visokim temperaturama pa će postati nejestive. 

3. Ulje ili masnoća za fritiranje 

Sada postaje opasno: ulje i masnoću za fritiranje ni u kom slučaju ne smiješ grijati u mikrovalnoj pećnici. Naime, ulje se  može zapaliti te izazvati požar koji se ne smije gasiti vodom. Naravno da ti ne moramo dodatno objašnjavati koliko je to opasno. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Let’s talk oils. ⁣ ⁣ What’s the best one to use and when? ⁣ ⁣ That all depends on your cooking. You don’t want to smoke out your kitchen if you’re cooking with high heat and when you’re making salad dressing, flavour from a good oil will instantly up level your salads. ⁣ ⁣ Let’s break it down;⁣ ⁣ High heat; searing, stir frying, pan frying, grilling⁣ Grapeseed oil⁣ Coconut oil⁣ Avocado oil⁣ Ghee⁣ ⁣ Medium heat; roasting, sautéing, baking⁣ Peanut oil⁣ Olive oil (a less expensive variety)⁣ All of the above⁣ All of below after cooking ⁣ ⁣ Low heat; salad dressings or finishing a dish - ie the fancy drizzle⁣ Olive oil (If you can buy this from somewhere you can taste it first because they can vary in flavour based on the kind of olives and where it’s from. It’s worth it to spend a little extra here⁣ Nut oils like sesame, pumpkin seed, walnut, etc⁣ Grapeseed oil is also great for dressings when you don’t want extra flavour⁣ ⁣ Do you have a favourite oil you cook with? ⁣ ⁣ We learn more on this and so much other fun stuff to help make you a more confident cook in my Back To Basics program. DM me and I’d love to tell you all about it! ❤️

A post shared by Krista Ettles (@kristaettles) on

4. Ljute papričice 

Ljute papričice sadrže kapsaicin. Ta tvar izaziva osjećaj ljutine koji toliko volimo kod tih papričica. U mikrovalnoj pećnici se taj učinak potencira te od ugodno ljutih papričica postanu povrće iz pakla koje će ti spaliti nepce. I to nije sve: pare koje nastaju kad se grije čili i druge ljute papričice u mikrovalki - nadražuju oči. 

5. Jaja 

Princip je isti kao kod voća: tekuća unutrašnjost se ugrije, nastane pritisak te će ljuska prije ili kasnije popustiti. Jaje će eksplodirati te – osim totalno prljave pećnice – neće ostati ništa drugo. 

6. Kestenje 

Treći slučaj – činjenica da će kesten eksplodirati u mikrovalnoj zbog toga jer ima debelu koru ne bi više nikoga trebao čuditi.

Što još ne spada u mikrovalnu pećnicu? 

Još dvije namirnice nemaju što raditi u mikrovalnoj – pecivo i pizza. Dok će se pecivo izvana stvrdnuti i posušiti, pizza će ostati meka i gnjecava. Premda postoje ljudi koji se kunu kako je pizza iz mikrovalne super, mi ćemo se radije držati klasika… 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0