- Zbog svojih je sastojaka čokoladna torta s maslinovim uljem jedna od najzdravijih slastica
- Popularnost joj je naglo narasla nakon što je Kylie Jenner podijelila TikTok s ovim desertom u glavnoj ulozi
- Osim što je zdravija od drugih čokoladnih torti, super je jednostavna za pripremu
Priznajemo, teško ćemo odoljeti čokoladi u bilo kojem obliku, a posebno čokoladnoj torti, no ono što im često zna biti mana je što su nerijetko teške, vrlo zasitne i za ukus mnogih preslatke pa nas je oduševio recept za varijantu koja je daleko od preslatke i koja je k tome super jednostavna za pripremu. Čokoladnu tortu s maslinovim uljem obožava i Kylie Jenner, velika je vjerojatnost da sve potrebne sastojke za nju već imamo u svojoj kuhinji, a njezina priprema iziskuje minimum napora i vremena.
Kao što joj i samo ime kaže, maslinovo ulje jedan je od glavnih sastojaka i koristi se umjesto maslaca ili neke druge masnoće, a budući je tekuće, kompletna priprema torte svedena je na jednu zdjelu u kojoj se bez puno muke pomiješaju svi sastojci. Neki znaju prema vlastitim preferencijama teksture u priču dodati mlijeko ili jogurt, no važno je naglasiti da prema osnovnom receptu za time nema potrebe. Također, budući je varijanta čokoladne torte s malinovim uljem poznata kao mediteranski desert koji nije pretjerano sladak, najbolje funkcionira bez teških i slatkih glazura, uz eventualno malo posipanja šećerom u prahu i dodavanje bobičastog voća na vrh, a evo i kako je pripremiti.
Sastojci
- 70 g kakaa
- vruća kava ili espresso
- 180 ml maslinovog ulja
- vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
- 3 veća jaja
- 165 g brašna
- 195 g šećera
- 1 žličica soli
- prašak za pecivo
Priprema
1. Potrebno je zagrijati pećnicu na 180°C te namastiti kalup za pečenje.
2. U svježe skuhanu kakvu ili espresso doda se kakao i miješa sve dok se ne razbiju sve grudice.
3. U većoj zdjeli potrebno je izmiješati jaja i šećer te zatim dodati maslinovo ulje, vanilin šećer ili ekstrakt vanilije (jednu žličicu) i kavu. Nakon što se sve dobro izmiješa, prosije se i umiješa brašno, prašak za pecivo i sol.
4. Smjesu se izlije u kalup za pečenje i peče otprilike 40 minuta, a prije no što se tortu izvadi iz kalupa, potrebno ju je pustiti da se ohladi dvadesetak minuta.
5. Ohlađenu tortu po želji se može posuti šećerom u prahu te ukrasiti bobičastim voćem ili drugim dekoracijama.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.