Life&style

Najslađe karnevalske slastice: Evo gdje se u Zagrebu i Splitu jedu najbolje krafne

  • Između klasika poput krafna s marmeladom od marelica koje nude gotovo svi, do uistinu maštovitih i nikad brojnijih novih kombinacija okusa koje nude ponajbolje slastičarnice nije se lako odlučiti...
  • missGASTRO ima mali vodič kroz najbolja mjesta u Zagrebu i Splitu za uživanje u ovoj najpopularnijoj karnevalskoj slastici
  • Svi koji vole fine krafne u ovom tekstu mogu pronaći nešto po svom ukusu, možda bolje - svom okusu

S povratkom kultnih krafni blogerice Janje Benić, autorice bloga Janjolinka, u Broom 44 na zagrebačkom Dolcu, zagrebačka ponuda krafni na vrhuncu njihove sezone je potpuna te je sada red napisati i mali vodič kroz najbolja mjesta u gradu za uživanje u ovoj najpopularnijoj karnevalskoj slastici koja nam je, srećom, dostupna i tijekom cijele godine. Ponuda je raznolika i maštovitija nego ikad – od klasika – krafni punjenih marmeladom od marelica, preko onih s novim maštovitim okusima, do veganskih i bezglutenskih krafni… Pa krenimo u ovu slatku avanturu!

Broom 44 i Janjolinka

Prošle sezone krafni Janjine krafne bile su apsolutni hit, za njih se čekalo u redu, a rasprodale bi se čim bi se pojavile na polici. Iako je Janja poznata i po sourdough krafnama, ovo su krafne s klasičnim, industrijskim kvascem, ali se tijesto diže hladnom fermentacijom te postupak traje dva dana. Janjine recepte za sourdough krafne te slasne londonske krafne možeš pronaći na njezinom blogu.

Za sada su u Broomu u ponudi krafne s marmeladom od marelica, s kremom od vanilije te s čokoladom i šumskim voćem, limunom ili pak bijelom čokoladom i malinama. Uskoro u ponudu stižu i gourmet krafne s posebnim kombinacijama okusa kao što su pistacija i malina ili pak mango i marakuja. Cijene krafni su od 1,80 do 2,50 eura, a gourmet krafne, kad stignu u ponudu, stajat će 3 eura.

A most unusual garden i Neka jedu kolače

Krafne Ivane Čuljak i njezinog slatkog brenda Neka jedu kolače i ove su godine među najtraženijima u gradu, a mogu se kušati u baru A most unusual garden ili pak naručiti, odnosno rezervirati i osobno tamo preuzeti sljedeći dan. Ove godine nude 6 okusa - 3 Classic okusa, slastičarska krema (2€), čoko-lješnjak (2€), i džem od domaćih šljiva s orasima (2,30€) i 3 Chef's okusa pistachio (3€), schwarzwald (2,80€) i honeycomb (2,50€).

Mia Salman – Meet Mia

Omiljeno mjesto za kavu, doručak ili brunch u užem centru grada, Meet Mia, ove je godine jedno od prvih koje je izašlo s posebnom ponudom krafni. Ove godine pripremili su sedam različitih okusa: cookie, vanilija, malina&vanilija, pistacija, marelica, apple pie i čokolada&lješnjak. Riječ je o uglavnom već provjerenim i vrlo popularnim okusima i punjenjima krafni, dok je krafna Apple Pie nova u ponudi.

Ne sumnjamo da će i ove godine biti veliki hit, a s obzirom na veliki interes prethodnih godina najbolje je svoje krafne u brunch & cake baru Meet Mia rezervirati unaprijed preko društvenih mreža ili telefona, odnosno naručiti putem dostavnih službi.

Crofna

Novo mjesto, otvoreno u listopadu 2022. godine na Trešnjevci, ne nudi krafne samo na njihovom vrhuncu sezone već cijele godine, ali zato stalno osmišljavaju nova punjenja i okuse svojih krafni i donuta. Tako su trenutačno hit Nutella biscuits donuti te Kit-Kat White donuti, a tu je i prigodna ponuda u povodu Dana zaljubljenih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Crofna ® (@crofna_hr)

Luka Sopta i Špatula

Osim u drugim slasticama - raznim kolačima i tortama, i u Vlaškoj ulici, u Špatuli, mogu se nabaviti slasne krafne i donuti s potpisom slastičara Luke Sopte. Hit je njihov donut punjen kremom od kikirikija i umakom od višnje i klinčića, glaziran bijelom čokoladom, i posipan kikirikijem i cvijetom soli. Može li slasnije?

Orijent

Njihove krafne imaju skoro pa već kultni status, a ovogodišnja nova punjenja kombinacija uistinu su božanstvenih okusa. Među četiri veličanstvenih, u ponudi su ponovno dva okusa koji su prošle godine bili bestselleri - krafna punjena džemom od malina, s božanstvenom kremom od pistacija i posipom od sjeckanih pistacija te slatko-slana krafna koja kombinira kremu od čokolade i slani karamel.

Jedan od noviteta je pak spoj domaćeg kikiriki maslaca, kreme od banana i limuna s dodatkom sjeckanog kikirikija na vrhu. Drugi novitet je krafna s bijelim ganacheom, upotpunjena kremom od bijele čokolade s prženim bademima i tostiranim kokosom, posuta sjeckanim bademima.

U slastičarnici Orijent tijesto za krafne rade prema obiteljskoj recepturi starijoj više od 80 godina, a osim spomenutih, tu su i njihove krafne s marmeladom koje se smatraju vječnim klasikom.

 | Autor: PR/Bojan Zibar PR/Bojan Zibar

GlutenBio

U trgovini GlutenBio u Ulici Crvenog križa u ponudi su krafne bez glutena, mlijeka i jaja. Cijena je 1,26 eura po komadu. Za krafne primaju narudžbe (minimum je 5 komada) dan ranije do 20 sati, uz napomenu da srijedom nemaju isporuku krafni te da vikendom ne rade. Krafne su punjene džemom od marelica ili čokoladom, s tim da čokoladno punjenje sadrži mlijeko i orašaste plodove.

Mangia

Mangia Paninoteci u Medulićevoj ulici nude bombolone, talijanske krafne punjene marmeladom, Nutellom ili kremom od pistacija. Cijena jedne krafne je 2,39 eura.

Iako ih u posljednje vrijeme mnogi opisuju kao sočne krafne s kremom od mascarpone sira, maritozzi koji se mogu nabaviti u pekarnici Noel Bread&Deli to zapravo nisu, nego je riječ o slatkim brioche pecivima koja se peku i potom pune (krafne se prže), no svakako i njih vrijedi probati.

A kad smo kod 'pravih' krafni, u priča u Zagrebu definitivno ne staje – finih i maštovitih krafni ima i u ostalim dijelovima Hrvatske, i taj vodič također možete očekivati u budućnosti. Prve nam padaju na pamet krafne omiljene hrvatske slastičarke Tee Mamut i njezine popularne splitske slastičarnice O'š kolač. Za neodlučne u ovoj slastičarnici nude krafne pola-pola, koje su do pola punjene kremom od vanilije, dok druga polovica sadrži punjenje od čokolade! A ovaj tjedan u Teinoj slastičarnici sve je u znaku ružičaste boje pa je tako u ponudu stigla Krafna Mimi, s karameliziranom bijelom čokoladom, malinama i tostiranim bademima uz koju preporučuju – pink latte!

Photo: Instagram @barbara.ster
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Yummy