- Volimo blagdansko vrijeme jer je bogato, između ostaloga, raznim delicijama
- Između ostaloga, mnogo je recepata za slatke namaze
- Ali, rijetko koji je tako svečan i prikladan za božićno vrijeme kao ovaj za marmeladu od kuhanog vina
Za mnoge ljude je marmelada sastavni dio savršenog doručka. Neka sve bude jako svečano – uz marmeladu od kuhanog vina. Ali, budi oprezna: ovo je stvarno delicija samo za „velike“.
Sastojci za oko 6 staklenki:
• 1 bio limun
• 1 bio naranča
• 500 ml crnog vina, suhog
• 3 paketića božićnih začina
• 1 kg jabuka
• 700 g šećera za konzerviranje, 2:1
Priprema
1. Najprije dobro operi limun i naranču, a zatim naribaj koru. Iscijedi sok i stavi ga u lonac s crnim vinom, korom i začinom. Lagano zagrij. Ostavi da odstoji pola sata na laganoj vatri.
2. U međuvremenu oguli jabuke, odstrani jezgru pa naribaj jabuke. Stavi jabuke u veliki lonac.
3. Procijedi crno vino kroz sito na jabuke. Dodaj šećer za konzerviranje i kuhaj uz miješanje. Ostavi da krčka tri minute, a zatim napravi test želiranja. Ako je konzistencija previše tekuća, džem treba kuhati još minutu. Ako je test bio uspješan, lonac se može ukloniti s vatre.
4. Napuni sterilne staklenke vrućom marmeladom. Dobro zatvori staklenke i ostavi ih okrenute na poklopcu oko pet minuta. Zatim opet okreni čaše i ostavi da se džem potpuno ohladi.
Savjet: ako ne voliš alkohol, umjesto crnog vina možeš koristiti dječji punč. Ali, onda odaberi varijantu s malo šećera, inače cijela stvar može brzo postati preslatka.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.