Life&style

Ovo su svi Netflixovi filmovi koji su osvojili nagradu Oscar, jesi li ih pogledala sve?

  • Netflix je više od platforme za gledanje filmova jer nametnuo se i kao filmska produkcija
  • Prošle 2021. godine, bilo je više od 30 nominacija za prestižnu nagradu Oscar za filmove koji su nastali u Netflixovoj produkciji
  • Donosimo ti pregled 11 filmskih naslova u produkciji Netflixa koji su dosad osvojili Oscare

U produkciji Netflixa nalazi se čak 11 filmova koji su dosad osvojili Oscare. Ova je platforma u kratkome roku postala jedna od najvećih filmskih platformi na svijetu, a na njoj se mogu pronaći razni filmovi među kojima i mnogi koji su osvojili Oscare ili su pak za njih nedavno nominirani.

Osim platforme za gledanje filmova, Netflix je ubrzo postao i produkcija koja iz godine u godinu stvara sve više novih naslova. Dok je u njegovoj produkciji 2015. godine to bilo sedam dokumentaraca i dva igrana filma, prošle je, 2021. godine, proizvedeno više od stotinu filmova.

Netflixovi su filmovi ubrzo počeli dobivati i nominacije za nagradu Oscar, a prva je tako stigla 2014. godine. Prvu je pak bobjedu originalan Netflixov film odnio 2017. godine, a 2021. godine ova je produkcija osvojila više od 30 nominacija.

Možda vas zanima Najbolji Netflix filmovi u 2022: Ovih 25 naslova vrijedi pogledati i dva puta! Rubrika Life&style Life&style

Dosad je pak 11 filmskih naslova koje je proizveo Netflix osvojilo i prestižni zlatni kipić. U nastavku je popis Netflixovih Oscara.

1. "The White Helmets"

Prvi je Netflixov Oscar stigao za najbolji kratki dokumentarni film, film "The White Helmets". a tema prati članove sirijske civilne obrane. Film je izašao u rujnu 2016. godine i traje 40 minuta.

2. "Icarus"

Najboljim je dokumentarnim filmom 2018. godine proglašen "Icarus", koji istražuje doping u olimpijskim sportovima. Prvi je to Netflixov dugometražni film koji je osvojio Oscar.

3. "Period. End of Sentence."

Oscar za najbolji kratki dokumentarni film osvojio je 2019. godine film "Period. End of Sentence", 25-minutni uradak smješten u Hapuru u Indiji. Prikazuje priču grupe žena koje su naučile proizvoditi povoljne mensturalne čašice za žene u svojoj zajednici.

4. "Roma"

Prvi Netflixov film koji nije dokumentarac osvojio je, 2019. godine, čak tri Oscara, najviše dosad od filmova u ovoj produkciji. U režiji Alfonsa Cuaróna, čije je djetinjstvo i bila inspiracija za radnju, film je osvojio Oscar za najboljeg redatelja, kinematografiju i najbolji strani film.

5. "American Factory"

Najboljim je dokumentarnim filmom 2020. godine proglašen Netflixov "American Factory", film o tvornici kineske tvrtke smještene u gradiću u saveznoj državio Ohio.

6. Laura Dern iz filma "Marriage Story"

Nagradu za najbolju sporednu glumicu osvojila je 2020. godine Laura Dern za ostvarenje u filmu Netflixove produkcije, "Marriage Story". Osvojila je pritom i nagradu BAFTA, Zlatni globus, nagradu SAG i mnoge druge.

7. "If Anything Happens I Love You"

Najboljim je animiranim filmom 2021. godine proglašen kratki film "If Anything Happens I Love You" kojeg su režirali Will McCormack i Michael Govier. Priča je to o roditeljima čija je kći tragično ubijena u pucnjavi u školi. Zasad je to jedini Netflixov Oscar za animirani film.

Možda vas zanima Filmovi s najviše Oscara u povijesti: Jesi li ih pogledala sve? Rubrika Life&style Life&style

8. "Two Distant Strangers"

Proglašenje kratkoga 32-minutnog filma "Two Distant Strangers" najboljim akcijskim kratkim filmom 2021. godine za Netflix je značio još jedan osvojeni Oscar.

9. "My Octopus Teacher"

Najboljim je dokumentarnim filmom 2021. proglašen film "My Octopus Teacher", a to je ujedno i treći Netflixov Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarca. Radnja prati biologa Craiga Fostera koji je proveo godinu dana proučavajući hobotnicu nedaleko obale Južne Afrike.

10. "Mank"

Za Netflix plodne 2021. godine film "Mank" osvojio je čak dva Oscara, za najbolju kinematografiju i najbolji produkcijski dizajn. Režirao ga je legendarni holivudski redatelj David Fincher koristeći scenarij koji je njegov pokojni otac Jack Fincher napisao nekoliko godina ranije. Glavnu ulogu ima Gary Oldman, a glumi Hermana J. Mankiewicza, holivudskog scenarista koji je napisao scenarij "Građanina Kanea".

11 "Ma Rainey's Black Bottom"

Ovaj je dugometražni film 2021. godine osvojio dva Oscara, za najbolju šminju i frizuru i za najblji dizajn kostima.

Očekivalo se i da će glumac, Chadwick Boseman, posthumno osvojiti nagradu za glavnoga glumca, no ipak ju je osvojio Anthony Hopkins za ulogu u filmu "Otac".

Možda vas zanima Mjuzikl o lady Di (na Netflixu je!) nakon oštrih kritika konkurira i za nagradu za najgori film Rubrika Stars Stars
 
Photo: Shutterstock

Komentari 0