Life&style

Ovo su najljepše haljine u povijesti Oscara koje su osvojile najprestižniji crveni tepih

  • Najljepše haljine s dodjele Oscara ostaju dugo upisane u modnoj povijesti
  • Dok čekamo novu, 94. dodjelu ovih značajnih filmskih nagrada i nove kreacije slavnih glumica, prisjetili smo se koje su to haljine bile najzanimljivije dosad i posebno se istaknule
  • Od Audrey Hepburn, preko Angeline Jolie, do Lupite Nyong'o - ovo su najljepše haljine u povijesti Oscara

Najljepše haljine s dodjele Oscara u sjećanju ostaju jako dugo, a onih nekoliko nanovo ispisuju povijest. Najglamuroznija noć svijeta filmske umjetnosti, ali nerijetko i mode, zasigurno je večer Oscara. Osim uzbuđenja koje nastaje zbog nominacija i interesa oko pobjednika koji će kući ponijeti zlatni kipić, jedan od razloga zašto su "sve" oči uprte u ovu ceremoniju je i modni izričaj slavnih dama koje će prošetati crvenim tepihom.

Dizajneri i stilisti, ali i same glumice, pomno biraju toaletu kako bi zablistale na posebnoj i povijesnoj večeri. Mnoge su se slavne dame upravo zbog svojih haljina upisale u vječno modno pamćenje i postale svojevrsne modne ikone. I dok spremno čekamo novu, 94. dodjelu Oscara i priželjkujemo vidjeti nove kreacije, prisjetili smo se najupečatljivijih i najljepših haljina s oscarovskog tepiha dosad!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Audrey Hepburn

Osim filmske, modna je ikona postala tako i Audrey Hepburn i to kad se pojavila u čipkastoj koktel haljini do koljena, boje bjelokosti, koju je dizajnirao Hubert de Givenchy. Tada je, 1954. godine, glumica osvojila nagradu Oscar za ulogu u filmu "Praznik u Rimu". Kasnije je francuski dizajner Hepburn odijevao i za druge svečanosti, a ona mu je postala i svojevrsna muza.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Naime, haljinu s vratnim izrezom na leđima koju je kasnije kreirao, nazvao je Sabrina, prema liku u istoimenom filmu koji je utjelovila glumica.

Možda vas zanima Filmovi s najviše Oscara u povijesti: Jesi li ih pogledala sve? Rubrika Life&style Life&style

Barbra Streisand

Barbra Streisand za dodjelu Oscara 1969. godine odlučila se za prozirni komplet Arnolda Scassija kojim je šokirala javnost. Iako je haljina imala ovratnik i manžete pa je (naizgled) djelovala, kako je pjevačica i glumica tada rekla, ozbiljno, pod svjetlima reflektora situacija je ipak bila drugačija i otkrila i više no što je Streisand namjeravala. Ipak, događaj je bio vrijedan pamćenja i zbog činjenice da je osvojila Oscara za ulogu u filmu "Funny Girl".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Farrah Fawcett

Oskudna haljina zlatne boje, koju je dizajnirao Stephen Burrows, oduševila je sve prisutne kad se u njoj pojavila glumica filma "Charliejevi anđeli", Farrah Fawcett, koja je na dodjeli Oscara te 1978. godine bila prezenterica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Cher

Nekoliko godina kasnije još se jedna kreacija našla na posebnoj listi najljepših s Oscara, iako ovaj put uopće nije bila riječ o haljini. Kao gošća na dodjeli 1986. godine pojavila se Cher i pozornost ukrala dvodijelnim kompletom koji je upotpunila pernatim ukrasom za glavu čiji je dizajner Bob Mackie. Kad je 1988. godine osvojila Oscara za ulogu u filmu "Opčinjena mjesecom", Cher se pojavila upravo u haljini koju je on osmislio, a bila je to prozirna kreacija sa šljokicama na strateškim mjestima, svojevrsna nude verzija.

Nicole Kidman

I Nicole Kidman često se slavi kao modna ikona, a posebno je za to zaslužna haljina s potpisom Christiana Diora koju je prošetala 1997. godine.

Kasnije je, 2007. godine, Kidman dokazala svoj (uglavnom) nepogrešiv modni ukus kad je za tadašnju dodjelu odjenula crvenu usku haljinu s potpisom kuće Balenciaga i s još jednom se našla na listi onih najljepših haljina s dodjele Oscara.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Gwyneth Paltrow

I Gwyneth Paltrow upisala se u povijest mode nježnom, ujedno jednostavnom, a raskošnom, ružičastom haljinom dostojnom princeza iz bajki s potpisom Ralpha Laurena primivši 1999. godine Oscara za svoju ulogu u filmu "Zaljubljeni Shakespeare". 

Julia Roberts

Oscara za najbolju glumicu 2001. godine primila je Julia Roberts za film Erin Brockovich, a zasjala je tada u predivnoj haljini kuće Valentino.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Marion Cotillard

Francuska glumica oduševila je 2008. godine na 80. dodjeli Nagrada Akademije kad je osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu "La Vie en Rose" pojavivši se u predivnoj haljini Jeana Paula Gaultiera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Angelina Jolie

Angelina Jolie svojim je odabirom, ali i stavom, postala jedno od najpoznatijih imena ovoga popisa, kad se 2012. godine pojavila u crnoj haljini od pliša kuće Versace koja je imala naglašen prorez. Upravo je ta haljina postala kultni simbol i jedna od najprepoznatljivijih kreacija slavne modne kuće.

Jennifer Lawrence

I Jennifer Lawrence svojom je haljinom osvojila mjesto među najljepšima, kad je 2013. godine osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu "U dobru i zlu". Raskošna haljina oduševila je sve prisutne, a glumica je u svojem stilu zakoračila prema pozornici samo kako bi napravila mali krivi korak i - spotaknula se.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou To pak njezin dojam nije umanjilo, nego štoviše - postala je mnogima još i draža zbog svoje jednostavnosti i simpatičnog pristupa uobičajenim nezgodama.

Lupita Nyong'o

Lupita Nyong'o zablistala je 2014. godine osvojivši Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu "Dvanaest godina ropstva" u nježnoj, plavoj haljini Giorgija Armanija. Godinu dana kasnije ponovno je oduševila svijet mode i pojavila se u haljini kuće Calvin Klein, a pod vodstvom Francisa Coste. Haljina je bila ukrašena sa šest tisuća bisera i vrijedna 150 tisuća dolara.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Margot Robbie 

Popularna glumica poznata po ulogama u filmovima "Vuk s Wall Streeta" i "Suicide Squad", "Bilo jednom u Hollywoodu" i "I, Tonya", Margot Robbie, zablistala je 2018. godine na dodjeli Oscara kad se pojavila u Chanelovoj predivnoj, bijeloj uskoj haljini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Jared (@justjared)

Carey Mulligan 

Zvijezda filma "Djevojka koja obećava", za koju je i nominirana za Oscara za najbolju glumicu, Carey Mulligan, pojavila se na prošlogodišnjoj, 93. dodjeli Oscara, u veličanstvenoj kreaciji u potpunosti prekrivenoj šljokicama koju potpisuje kuća Valentino.

Louis Vuitton haljina Možda vas zanima Najraskošnija haljina s dodjele Oscara ima potpis Louisa Vuittona i na sebi nosi 8400 Swarowski kristala Rubrika Stars Stars

Raskošna suknja s gornjim dijelom kao topićem našla se tako na listi najupečatljivijih kombinacija s najslavnijega crvenog tepiha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentino (@maisonvalentino)

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0