Life&style

Ovo su najbolje boje za zidove tvoje spavaće sobe, ali i one koje moraš izbjegavati

  • Neki stručnjaci kažu da boje u tvojoj spavaćoj sobi mogu utjecati na tvoj san
  • Idealno bi bilo da se u svojoj spavaćoj soba osjećaš kao u sigurnom utočištu u kojem se možeš opustiti te napuniti baterije kad ti je to najpotrebnije
  • Stoga pogledaj koje boje zidova u spavaćoj sobi preporučuju stručnjaci  

Koliko god vremena potrošila u lovu na najbolji i najudobniji madrac, jastuk, uređaje za praćenje spavanja i druge nadogradnje za svoju spavaću sobu, postoji još jedan faktor koji bi također itekako mogao utjecati na kvalitetu tvog sna: boja zidova.

Ako živiš u iznajmljenoj kući ili stanu, velika je vjerojatnost da nisi imala pravo glasa kod biranja boja za svoj dom. Ali, ako ipak odabireš, boje koje pomažu u promicanju opuštanja i odmora mogle bi biti pogodne za bolji san, smatra Jamie Gold, savjetnica za wellness dizajn i autorica knjige „Wellness by Design: A Room-by-Room Guide to Optimizing Your Home for Health, Fitness and Happiness“.

Stvaranje mirnijeg okruženja u spavaćoj sobi može utjecati na to koliko dobro spavaš. Nekim ljudima upotreba određenih boja može pomoći u stvaranju tog idealnog okruženja za spavanje. 

Koje su boje najbolje za spavanje?

„Kad sam odabrala boje za svoju spavaću sobu, odabrala sam boje na temelju svojih osobnih preferencija i stila. Ali, prema spavaćoj sobi trebaš biti strateški mudra, jer neke boje stimuliraju tvoja osjetila, dok druge pomažu u opuštanju“, tvrdi Gold.

Možda vas zanima 3 najljepša trenda za uređenje malih i velikih dnevnih soba u 2021. Rubrika Life&style Life&style

Nema ništa loše u odabiru boja za tvoj dom u kojima ćeš jednostavno uživati. Ali, ako tražiš načine kako povezati boju s wellnessom, trebaš biti odlučnija. „Udobnost i radost jedan su od mojih pet aspekata wellness dizajna, a uključivanje omiljene boje u tvom domu to sigurno može poboljšati. Ipak, potrebna je strategija, a razumijevanje svojstava boja može ti pomoći", kaže Gold.

Opet ćeš htjeti odabrati boje za svoje zidove i dekor ili posteljinu u kojima istinski uživaš, ali, „prema znanstvenicima koji se bave bojama, povoljne boje koje u tvoju spavaću sobu unose mir uključuju svijetloplavu, ljubičastu, nježnu boju breskve, nježno zelenu, ružičastu ili boju marelice. Neutralne boje poput bež, smeđe i smeđe boje također mogu djelovati“, kaže Gold.

Boje koje treba izbjegavati u svojoj spavaćoj sobi

Možda ćeš dvaput razmisliti o korištenju svijetlih, „podebljanih“ boja u svojoj spavaćoj sobi i ostaviti ih za druge prostorije - poput ureda u kojem se želiš osjećati stimulirano. „Svoj ured obojila sam u ciglasto crvenu boju zbog kreativnih, stimulativnih svojstava i zbog toga što se soba otvara na privatni vrt s ciglasto crvenim zidovima i htjela sam unutarnju i vanjsku vizualnu vezu“, kaže Gold.

„Ne bih stavila tu boju u svoju spavaću sobu čak i da se otvara na popločano dvorište. Ta je soba obojana mekom, dubokom bojom šljive, koja mi se čini opuštajućom; plus, podsjeća me na moja omiljena putovanja i sretne uspomene“, objašnjava.

Opet, boje koje u konačnici djeluju smirujuće ili poticajno mogu se razlikovati ovisno o osobnim iskustvima. Ali, općenito, trebala bi  „izbjegavati poticajne boje poput crvene, narančaste i žarko žute. Poznate su po tome što generiraju energiju, pa ih trebaš držati izvan sobe u kojoj je cilj prebacivanje u stanje mirovanja“, kaže Gold.

Možda vas zanima Dizajnerica otkriva kako u vlastitoj spavaćoj sobi stvoriti ugođaj hotela s pet zvjezdica Rubrika Life&style Life&style

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    volim samo bijele zidove nikakve boje