Life&style

Ovo su 12 stvari koje svaki konobar i barmen očajno žele da znaš

  • Svi želimo biti dobri ljudi - pomažemo svojoj obitelji i prijateljima, trudimo se biti ljubazni jedni prema drugima… 
  • Ali, ponekad, kad večeramo vani, zaboravimo se
  • Ne mislimo na naše konobare i barmene te vidimo stvari samo onakve kakve mi mislimo da trebaju biti...

Odjednom smo glavne. Mi smo kupci zahtjevni i odlučni i stvari vidimo samo onako kako mislimo da trebaju biti učinjene. Ne uzimamo u obzir pravila koja nam govore poslužitelji ili ostale stvari koje se događaju u restoranu. Mi mislimo samo na sebe - kupce koji su uvijek u pravu... zar ne?

Jesi li ikada pogriješila na poslu? Zamisli da tvoj šef kaže, „Hej, nisi to najbolje napravila, tako da ću ti danas platiti 20%.“ Dopušteno ti je raditi manje pogreške bez jako strogih posljedica - neka to vrijedi i za konobare koji učine isto.

Postoji puno nepisanih pravila koja većina gostiju ne razumije u vezi s objedovanjem. Evo popisa za to što treba, a što ne -  kako bi ti pomoglo da imaš najbolje moguće iskustvo.

 

via GIPHY

1. Nikada nemoj NE DATI napojnicu svom konobaru.

Znamo da ovo može zvučati očito, ali važno je dati napojnicu svom konobaru i/ili barmenu. Oslanjaju se na tebe. Ako već nisi znala, konobari i barmeni ne dobivaju velike plaće…

2. Ne pitaj ih "što je ovdje dobro?" ako si izbirljiva. 

Ako znaš da imaš specifične ukuse, moraš pročitati jelovnik i odlučiti što želiš. Tvoj konobar ne zna što ti se sviđa. Onda na kraju imate razgovor koji ide ovako:

Ti: Što je dobro ovdje?
Konobar: Mi sami proizvodimo svoje pivo, jako je ukusno i popularno!
Ti: Ne volim pivo.
Konobar: Oh! OK, da vam napravim Manhattan?
Ti: Bourbon zapravo nije moja stvar.
Konobar: OK, dobro, što Vam se onda sviđa?
Ti: Sviđa mi se sve što je dobro!

Vidiš koliko frustrirajuće to može biti? Umjesto toga, sama donesi odluku o piću i večeri.

via GIPHY

3. Jasno priopći ono što želiš.

Alergije su vjerojatno najčešća pogrešna komunikacija. Ako imaš alergiju na hranu, neka konobar to zna prije nego što završiš s naručivanjem. Na meniju nije recept, a ponekad postoje i skriveni sastojci.
Tvoj konobar te ne poznaje pa nemoj očekivati da će predvidjeti tvoj ukus ili će ti moći reći svaki sastojak tvoje večere.

Možda vas zanima Otkrile smo tri najromantičnija restorana u Zagrebu Rubrika Life&style Life&style

4. Kad kažeš svom konobaru da si spremna za narudžbu, budi spremna za narudžbu.

Nikad se nemoj bojati tražiti još nekoliko minuta. Ti nisi jedini gost svog konobara. Kad ga pozoveš kako bi naručila, a još listaš meni  - to znači da nisi spremna za narudžbu.

5. Nemoj pucketati prstima svom konobaru.

Većina konobara zna kako raditi svoj posao. On će te provjeriti - nije zaboravio na tebe. Ne bi trebala tražiti da prestae razgovarati za drugim stolom - jer ti pucketaš prstima, plješćeš ili mašeš. Najbolji način da privučeš pažnju svog konobara je upravo uspostaviti kontakt očima s njim. Dobit ćeš sve što ti treba.

via GIPHY

6. Znaj da svi vole biti različito posluženi.

Ako ti konobar dolazi prečesto, sjeti se da mu je netko vjerojatno rekao da ne dolazi koliko treba- i obrnuto, ako rijetko dolazi. On ne zna kako želiš da te usluži ako mu to ne kažeš. 

7. Budi strpljiva.

Shvati da je tvoj konobar možda zauzet ili restoran možda ima nedovoljno osoblja. Vjerojatno tvoj konobar ima barem još pet ili šest drugih stolova o kojima mora voditi računa.

8. Slušaj konobara kad ti govori ponudu.

Kad konobar čita ponude – slušaj! Nemojte ga natjerati da se ponavlja – samo zato jer nisi slušala.

Možda vas zanima Džin tonik kava: ovo bi moglo postati tvoje omiljeno piće ovih blagdana Rubrika Life&style Life&style

9. Reci mu da želite zasebne račune prije naručivanja

Kada tražiš odvojene račune, UVIJEK reci to svom konobaru na početku obroka. To mu olakšava posao i na kraju obroka će sve biti brže. 

via GIPHY

10. Nakon što platiš, vrijeme je da odeš.

Restorani nisu poput kafića - kad završiš s obrokom i platiš račun, vrijeme je da odeš. Ako sjediš za stolom nakon što završiš s obrokom, restoran (i tvoj konobar) gubi novac iz minute u minutu. Zato pokušaj biti obzirna prema tome. Čak i ako ne izgleda toliko zauzeto, nemoj ostati duže od sat vremena nakon obroka. 

11. Ako nešto nije u redu, reci to svom konobaru (i izbjegavaj biti pasivno-agresivna).

Ako tvoj konobar radi nešto što te živcira, nemoj biti žestoka. Nemoj biti pasivno - agresivna. Samo mu priopći što ti treba. Nemoj se svađati…

12. Daj mu poštenu napojnicu.

Čak i ako je obrok bio katastrofa. Daj mu napojnicu… Ako govoriš: "Dajem dobru napojnicu, osim ako ...", onda ne daješ dobre napojnice. Ako govoriš: "Dajem dobru napojnicu, osim onog puta kada..." također. Ako govoriš: "Jednom nisam samo dala napojnicu zato jer…“, također. Tvoji konobari i barmeni naporno rade kako bi te usrećili - pa ih iskoristi kao priliku za širenje dobrote u svijet.

via GIPHY

Photo: Lefteris kallergis/Unsplash

Komentari 0