Life&style

Ovo jednostavno pravilo čini mame puno sretnijima, tvrde znanstvenici, a vrijeme je da ga i ti primijeniš

  • Kako usrećiti djecu? S time se bavi brdo pametnih ljudi…
  • A što je zapravo s mamama?
  • Prema jednom nedavno provedenom istraživanju, našu je sreću sasvim jednostavno pronaći…

Biti majka je super stvar. Svijet je odmah šareniji, živahniji, luđi i kompletno drugačiji (u najboljem smislu). Međutim, ruku na srce, to čini svijet puno napornijim. Sigurno si možeš zamisliti koliko majki diljem svijeta navečer iscrpljeno padnu na trosjed i iskreno se nadaju da neće čuti urlik „MAMAAA!!!“ ili da je dijete gladno, žedno, ima noćne more ili je čudovište u ormaru. Ponekad se želja usliši, a ponekad ne. To da je naša nada kako ćemo imati slobodnu večer još više opravdana nego što smo mislile, potvrdilo je nedavno jedno australsko istraživanje.

via GIPHY

Savršeno vrijeme za spavanje

Prema australskom istraživanju, odlazak djeteta rano u krevet nije dobar samo zbog zdravlja djeteta. I majke, čiji potomci pravovremeno idu na spavanje, su mentalno zdravije i sretnije. Savršeno vrijeme za odlazak na spavanac djece je, tvrde stručnjaci, „prije osam sati“. Tako će djeca dobiti dovoljno sna preko potrebnog za njihovo tijelo, a mame će dobiti svoj zasluženi mir. Ne znamo točno zašto tate nisu uključeni u istraživanje, ali vjerojatno su voditelji istraživanja smatrali kako majke provode više vremena s djecom pa će zato i više profitirati od „slobodne večeri“.

via GIPHY

Djeco, ajmo u krevet!

Inače, u ovom istraživanju ne piše da mama mora provesti večer u meditaciji, čitanju ili jogi kako bi pronašla svoj mir. Netflix, kokice i crno vino neće umanjiti učinak. Barem tako vjerujemo sve dok nam neko drugo istraživanje ne dokaže suprotno.

Dakle, naše novo svakodnevno pravilo sada glasi: djeco, u krevet prije osam sati! Ako ćemo danas navečer sjesti na trosjed u 20 h, pomislit ćemo kratko na sve druge mame. A onda i na sebe. A ako se pojave čudovišta ili neki drugi problemi kod mališana, možemo im poslati tatu u pomoć. U istraživanju nije navedeno da njima smetaju budna djeca nakon 20 sati…

via GIPHY

Photo: Unsplash/The Honest Company

Komentari 0