Life&style
Najbolji sir na svijetu u 2025.

Ovo je najbolji sir na svijetu! Pobijedio je u konkurenciji od 5200 sireva i dolazi iz Švicarske

  • Od 5244 prijavljenih sireva, Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, star 18 mjeseci, proglašen je najboljim sirom na svijetu na dodjeli nagrada World Cheese Awards 2025. godine 
  • Kategorija Gruyère AOP zahtijeva stroge metode proizvodnje, što često daje nagrađivani sir poput ovog sira 
  • Najbolji sir na svijetu dolazi iz Švicarske, a među prvih šest sireva na svijetu čak je četiri iz Švicarske (drugo i šesto mjesto imaju sirevi iz Francuske)

Kad se spomene Švicarska, prve asocijacije su Alpe, satovi, banke i, naravno, sir. Švicarska je potvrdila svoju dominaciju u svijetu sireva, a ova je godina u svijetu sireva bila dobra za Gruyère. Nakon što je na rujanskom Mondial du Fromage nagradu za najbolji sir osvojio Fromagerie la Côte-aux-Fées, još jedan Gruyère osvojio je najviše počasti na godišnjoj dodjeli nagrada World Cheese Awards, koja se održala u Bernu u Švicarskoj 13. studenog.

Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, sir od sirovog kravljeg mlijeka odležan preko 18 mjeseci, proizveden u Bergkäserei Vorderfultigenu, pobijedio je više od 5200 sireva iz cijelog svijeta i zaslužio prestižnu titulu svjetskog prvaka u siru.

Kako se ocjenjuju sirevi na 'World Cheese Awards'

Kako bi procijenili tisuće sireva i odredili glavnog kandidata, The United Kingdom's Guild of Fine Food zapošljava brojne stručnjake za sir iz cijelog svijeta. Čak 265 sudaca - koji predstavljaju ljubitelje sira, profesionalne ocjenjivače sira, trgovce, novinare i druge - radili su ove godine u timovima od dva ili tri čovjeka kako bi na slijepo kušali desetke sireva od 5244 prijavljena.

Prema riječima stručnjaka za sir i edukatora Patricka McGuigana, koji je bio suorganizator završne prezentacije 14 najboljih sireva, ovo je prvi puta da je više od 5000 sireva ušlo u razmatranje za nagradu u 37 godina World Cheese Awarda. Okus i osjećaj u ustima nose najveću težinu tijekom ocjenjivanja, a izgled, aroma i tekstura utječu na to hoće li sir biti dostojan brončane, srebrne, zlatne ili super zlatne nagrade od strane početnih timova sudaca. U drugom krugu ocjenjivanja, svih 110 sireva, koji su označeni kao Super zlatni, kuša Super žiri od 14 vrhunskih svjetskih stručnjaka za sir. Svaki od 14 članova žirija predlaže svoj omiljeni sir, argumentirajući u prezentaciji uživo koji je sir dostojan da postane svjetski prvak. Zatim 14 najboljih sireva dobiva konačnu numeričku ocjenu od svih 14 sudaca, a onaj s najvišom ocjenom okrunjen je pobjednikom.

Gruyère AOP odležan 18 mjeseci osvojio je najviše počasti

Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial odležan više od 18 mjeseci je sir od sirovog kravljeg mlijeka koji proizvodi Piuz Hitz iz Bergkäserei Vorderfultigen u Hinterfultigenu u Švicarskoj, u podnožju Alpa. Sir se suho soli prije nego što započne produženo razdoblje zrenja. Koluti Gruyèra odležavaju na sirovim smrekovim daskama, što rezultira složenim sirom s umami okusom, prošaranim slanim kristalima tirozina.

Perry Wakeman, CEO britanskog trgovca sirom Rennet and Rind, podržao je pobjednički sir tijekom završnog kruga ocjenjivanja, opisujući ga kao sir s prekrasnom kremastom teksturom. „Ova vrsta sira je ono što ljude privlači kod sira“, naglasio je Wakeman tijekom ocjenjivanja uživo. „Sjajan je. Ostavlja dojam. Svatko tko ga jede... jednostavno se uzbudi zbog njega i želi se vratiti po još.“

S obzirom na stroge specifikacije i zahtjevne standarde kako bi se osigurala kvaliteta, Gruyère sirevi često dobro prolaze na međunarodnim natjecanjima sireva. Još jedan Gruyère AOP osvojio je titulu svjetskog prvaka u siru na World Cheese Awards 2022. godine, a Le Gruyère AOP Vieux proglašen je pobjedničkim sirom na ovogodišnjem Mondial du Fromage.

Pobjednički proizvođač sira, Hitz, objasnio je tijekom uručenja trofeja svjetskog prvaka u siru da je ta titula čast za predanost - sedam dana u tjednu, 365 dana u godini - koju sir zahtijeva.

„Ovo je čast za uloženo vrijeme koje sir provodi s nama, oko 20 mjeseci“, detaljno je objasnio Hitz. „Cijeli tim bit će jako ponosan i doista se veselim vidjeti kako će to utjecati na naše poslovanje.“ Tim iz Bergkäserei Vorderfultigen, mljekare odgovorne za sir broj jedan, također je imao još jedan planinski sir među 14 najboljih: svoj Gantrisch Bergkäse.

Plum cake Možda vas zanima Najpopularniji recept za kolač od šljiva. Uvijek je bio najčitaniji, kad god je objavljen, i tako već godinama Rubrika Life&style Life&style

Najboljih 14 sireva na svijetu za 2025. godinu

Uz pobjednički Gruyère, u finalu „velikih 14“, našli su se sirevi iz raznih krajeva svijeta. Drugo mjesto pripalo je francuskom Crémeux des Aldudes aux fleurs – Etxaldia, a treće švicarskom Appenzeller Edel-Würzig. Zatim slijede Gantrisch Bergkäse (Švicarska), Königs-Chäs Rezent (Švicarska), Ossau-Iraty AOP (Francuska), Stockinghall (SAD), Aged Rutland Red (Ujedinjeno Kraljevstvo), Hechizo (Španjolska), Montana Intenso (Nizozemska), Sparkenhoe Red Leicester (Ujedinjeno Kraljevstvo), Pave Cobble (Ujedinjeno Kraljevstvo), Yozawa Yagi (Japan) i Eniquem Maly princ 4 months (Slovačka).

Chai keksi po receptu Taylor Swift Možda vas zanima Keksi s vrećicom čaja poseban su recept Taylor Swift. Ujesen ih peče i Travisu, pretpostavljamo Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Azzedine Rouichi
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    najbokji su svicarski