Life&style

Ovo je jedini točan način kako kuhati tjesteninu?

Tjestenina + vruća voda = večera? Da, skoro da je tako. Pašta je prejednostavno jelo, jedino što je treba savršeno shuhati (a to vjerojatno radiš krivo)

Da, doista, da skuhaš tjesteninu ti ne treba visoka kuharska škola, vjerojatno to zna i dijete. No katkad se najjednostavnije stvari pokažu zeznutima. Ako težiš tome da tvoja pasta bude savršena, ni raskuhana, ni previše tvrda, super, ali to je tek jedan od kriterija. Treba li u vodu u kojoj se kuha dodati sol? A ulja? A što se s onim naputkom da skuhanu tjesteninu trepa isprati hladnom vodom? Evo najboljih savjeta kako da tjestenina uvijek ispadne savršeno.

via GIPHY

Korak 1: Upotrijebi veliki lonac

Za kuhanje izaberi veliku posudu, u kojoj će tjestenima imati dovoljno prostora da se "miče" i neće se sabiti u ljepljivu kuglu.Nije to kao kad kuhamo jaja, pa što manja zdjela, to bolje.

2. Stavi puuuno vode

Kad si gladna i želiš da se špageti što prije skuhaju sigurno si u napasti da staviš što manje vode kako bi prije zavrila. Nemoj. Kao što treba prostora, tjestenina treba i puno H2O-a tako da može biti potpuno potopljena.

3. Posoli vodu

Dodaj sol - i to, puno soli! Nemoj ubaciti prstohvat, treba ti najmanje jušna žlica soli. Kao kad ti more uđe u usta - tako slana mora biti voda. To pojačava okus tjestenine. Vjeruj, sve škrobne namirnice imaju bolji okus kad su dobro posoljene.

4. Neka voda jako zakipi

Još jednom, nemoj da te glad natjera da tjesteninu ubacišu vodu koja jedva nije pošteno zakipila jer rezultat mogu biti sljepljeni i sirovi dijelovi - da srce pukne bilo kojem ljubitelju pašte.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Nastavi miješati

Nemoj misliti da je tvoj posao s loncem gotov kad si ubacila tjesteninu. Pa da možeš 10 minuta provesti na facebooku ili pogledati što ima novo u Ljubav je na selu - sad si na zadatku! Zadatku miješanja tjestenine. Trebaš je promiješati barem dva, tri puta za vrijeme kuhanja. Još je bolje ako je stlno miješaš - shvati to kao trening za bicepse. Miješanje će spriječiti da se tjestenina slijepi.

via GIPHY

6. Probaj tjesteninu dvije minute prije nego što je gotova

Provjeri što piše na pakiranju, koliko treba određenu tjesteninu kuhati, no nemoj to smatrati Svetim pismom. Dvije minute prije preporučenog vremena počni kušati: upecaj jedan komad, pusti da se ohladi pa zagrizi u komadić. Općenito, trebala bi biti elastična i da ju treba gristi (no ne kao stvrdnuta guma). Svi imaju različito mišljenje o tome kakva tjestenina treba biti, neki chefovi preporučaju je gotovo sirovu, no bez obzira na ukus, puno je manja greška da je pretvrda nego premekana. Mali trik: kad je pregrizeš dok kušaš, pogledaj na presjek: ako se iznutra vidi još bijela točkica kuhaj dalje, ali čim ona nestane, ocijedi tjesteninu. Bit će savršeno al dente.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

7. Sačuvaj malo vode od kuhanja

Jednom kad je tjestenina gotova učini ovaj mali korak koji gotovo sve kuharice preskaču: prije no što ocijediš vodu, sačuvaj jednu šalicu. Ova škrobna voda može učiniti čuda za umake te izvrsno povezuje umak s tjesteninom. Također će razrijediti i pregusti umak, sklon tome da potone na dno posude.

8. Ocijedi, pomiješaj s umakom i uživaj

Ocijedi skuhanu tjesteninu (nije je potrebno ispirati vodom!) pa je uspi u zdjelu s umakom, dodaj onu vodu od kuhanja koju si sačuuvala, promiješaj i posluži.

via GIPHY

Savjeti:

- Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti tjestenine i tipu (integralna, bezglutenska itd.)

- Za razliku od sušene tjestenine ona svježa kuha se samo dvije, tri minute.

- Punjena tjestenina poput raviola će isplivati na površinu vode kad je kuhana.

- Ne dodaj ulje u vodu za kuhanje. Neki žive u uvjerenju da će malo ulja spriječiti da se tjestenina slijepi - no to se postiše i s malo miješanja. Osim toga, od ulja će tjestenina biti masna i umak se neće za nju primati što je velika greška.

- Na ispiri paštu hladnom vodom. Isprat će sav onaj divni škrob koji na sebe lijepi umak, a i slanoću.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0