Life&style
Samantha Jones

Ovo je 25 najomiljenijih televizijskih likova iz kultnih serija u zadnjih 25 godina, njih su svi obožavali

  • Zbog čega neki legendarni filmski lik živi u sjećanju javnosti, čak i godinama nakon prikazivanja na televiziji? 
  • U nekim slučajevima je to je količina dubine koju su scenaristi serije, glumci i drugi kreatori uspjeli unijeti u lik tijekom mnogo godina
  • Za mnoge od najvećih TV likova svih vremena publika osjeća kao da ih je doista upoznala, pa su ovo vjerojatno najveće ikone malih ekrana moderne ere
  • Pročitaj više: 5 genijalnih bollywoodskih filmova koje je Netflix stavio na listu i koje se itekako isplati pogledati

Što čini uvjerljiv televizijski lik? To je puno teže pitanje nego što se u početku možda čini, a dati pravi odgovor i napraviti pravi popis doista nije laka zadaća. Pomaže, naravno, ako je serija uistinu jako dobra, ali i osrednje serije mogu sadržavati sjajne likove, premda teško da će ostati u pamćenju javnosti nakon završetka posljednje sezone.

Sjajan lik utjecat će na način na koji će budući likovi biti napisani ili zapravo na način na koji se neka serija stvara. Najbolji bi se čak mogli probiti u širu popularnu kulturu ili jezik koji koristimo. U interesu sužavanja stvari, svaki od ovih 25 likova izvučen je iz posljednjih 25 godina televizije. Nije slučajnost da obuhvaća takozvanu zlatnu eru TV-a, kada su prestižne serije počele privlačiti holivudske talente te su dobivale najbolje kritike na prijelazu u tisućljeće.

Nema sumnje da je televizija postala puno bolja u proteklih četvrt stoljeća. Ali koji je TV lik najbolji? Ovo je vjerojatno 25 najboljih televizijskih likova iz serija u posljednjih 25 godina...

1. Tyrion Lannister ('Igra prijestolja')

Tyrion Lannister jedan je od najfascinantnijih i naposljetku najsimpatičnijih likova u epskom nizu fantastičnih romana Georgea R. R. Martina, 'Pjesma leda i vatre'. Zadatak Petera Dinklagea bio je utjeloviti ovaj lukavi, ali fundamentalni lik u seriji koja je uslijedila, 'Igra prijestolja'.

On to izvodi briljantno, prenoseći duboko prikrivenu bol patuljka kojeg su gotovo svi mrzili. Međutim, bio je neshvaćen, a da ne spominjemo njegovu grubu duhovitost i taktičku oštroumnost, s besprijekornom ravnotežom i umijećem.

2. Walter White ('Na putu prema dolje')

Je li neki lik u povijesti televizije bio toliko fascinantan kao Walter White iz serije 'Na putu prema dolje'? Počevši kao potlačeni i smrtno  bolesni profesor kemije, do kraja serije, u pet sezona, postao je zloglasni kralj droge s kodnim imenom koje tjera strah u kriminalno podzemlje.

Bryan Cranston odglumio ga je savršeno, u izvedbi koja varira od farse do Shakespeareove tragedije, a da te niti jednom ne natjera da posumnjaš u njegovu vjerodostojnost.

3. Tony Soprano ('Obitelj Soprano')

Premda se serija zove 'Obitelj Soprano', ova najhvaljenija i najutjecajnija serija zlatnog doba televizije počivala je na samo jednom liku: problematičnom patrijarhu i nemilosrdnom kriminalnom bosu iz New Jerseyja Tonyju Sopranu, kojeg glumi pokojni briljantni  James Gandolfini.

Genijalnost Tonyja Soprana, kao i nekoliko najboljih likova na ovom popisu, jest u tome što djeluju kao potpuno zaokružena ljudska bića. Soprano je monstruozan, da, također i nevjeran i agresivan. Ali, on se također bori s napadajima panike, zeza se i voli svoju djecu. U konačnici, ne možeš ne navijati za njega kada stvari krenu po zlu.

4. Saul Goodman ('Nazovi Saula')

Saul Goodman bio je jedan od mnogih idiosinkratičnih sporednih likova koji su se pojavili iz serije 'Na putu prema dolje', nudeći znatno komično olakšanje sve mračnijoj i zločestijoj seriji. 

Činjenica da se serija 'Nazovi Saula' pokazala barem jednako dobra kao 'Na putu prema dolje', jest dokaz genijalnosti tvorca Vincea Gilligana. Ali, to također govori i o briljantnosti samog Saula (glumi ga Bob Odenkirk), koji je otkrio svoje fascinantne slojeve kroz šest sezona serije. 

5. Larry David ('Bez oduševljenja, molim')

Bez Larryja Davida ne bismo imali Georgea Costanzu iz 'Seinfelda' - još jednog kandidata za ovu listu. Mrzovoljni njujorški komičar u biti dio poznate serije Jerryja Seinfelda iz 90-ih, po svemu, osim po nastupu.

Srećom, David je na prijelazu tisućljeća snimio seriju 'Bez oduševljenja, molim'. Ovaj lik nudi svoj urnebesno iskrivljen pogled na sve svakodnevne stvari na potpuno nefiltriran način. Genijalno.

Možda vas zanima 'Idol' je trebala biti mračnija, luđa i seksipilnija verzija 'Euforije', no prva epizoda je zapravo skandalozna Rubrika Life&style Life&style

6. Homer Simpson ('Simpsonovi')

Prilično je dobar znak značajnog kulturnog utjecaja izmišljenog lika kada njegovo ime postane dio kulturnog neba. Svatko zna što znači raditi ili biti Homer. I znat će da tu ne govorimo o grčkom piscu.

Najtrajnija kreacija Matta Groeninga rođena je kao rezultat samodopadne konzumerističke kulture. Homer je malouman, pohlepan, lakovjeran i lijen. Ali, ima i meko te toplo srce, i uvijek stane na noge. Nekako, protiv svake logike, svi bismo htjeli biti malo više Homer.

7. Stringer Bell ('Žica')

'Žica' je bila toliko utjecajna serija koja se bavila tako velikim društvenim problemima da bi diskurs oko serije mogao zanemariti njezine divne likove. Možda najistaknutiji bio je Stringer Bell, kakvog nikada prije nismo vidjeli u policijskoj proceduri.

Bell, kojeg glumi mladi Idris Elba je karizmatični kralj droge koji svom smrtonosnom poslu pristupa s rijetkim i gotovo divljenja vrijednim osjećajem za oprez i proračunatost. Bellu je to doista samo posao, a posao je nešto što treba proučavati i marljivo izvršavati.

8. Rust Cohle ('Pravi detektiv')

Briljantnost glumca Matthewa McConaugheyja nedvojbeno je dosegla vrhunac 2014. godine s njegovim trijumfalnim pojavljivanjem u prvoj sezoni 'Pravog detektiva'. Lik Rusta Cohlea, nihilističkog, asocijalnog detektiva državne policije Louisiane, bio je svijet za sebe.

Ali, odigrao je tu ulogu maestralno, a ta je uloga zapečatila njegov status holivudskog igrača s A liste. Napeta međuigra lika s Martyjem Hartom (Woody Harrelson) stvorila je jednu od najboljih dvostrukih uloga u povijesti televizije.

9. Al Swearengen ('Deadwood')

Nakon što je izgradio solidnu TV karijeru s ove strane bare, Ian McShane bio je relativno nepoznat šezdesetogodišnjak kada je preuzeo ulogu vlasnika povijesnog saloona Ala Swearengena u HBO-ovoj ambicioznoj vestern seriji. Njegov dinamitski nastup u Deadwoodu zapravo je pokrenuo kasnu drugu fazu njegove karijere.

McShaneov Swearengen je neodoljivi skitnica i ponaša se kao beskrupulozni makro kakav je nedvojbeno bio. Međutim, kroz sva ubojstva, rasne epitete i podle spletke, Swearengen se nikada ne pretvara u arhetipskog negativca s brkovima.

10. Selina Meyer ('Potpredsjednica') 

Selina Meyer, koju glumi Julia Louis-Dreyfus, je otvoreno ambiciozna, neumoljivo amoralna političarka u karijeri koja bi prodala svoju majku da se još malo popne na političkoj ljestvici. Do kraja serije ona je i dalje sve to, ali svejedno je volimo. 

11. Tom Wambsgans ('Nasljeđe')

Svaki od prezrenih glavnih likova u 'Nasljeđu' mogao bi zauzeti mjesto na ovom popisu. To je svjedočanstvo o radnji i izvedbi za nedvojbeno najbolju seriju svoje ere.

Međutim, Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen) je taj koji se probio do vrha. Njegov mijenjajući karakter koleba se - ali uvijek uvjerljivo - između dominantnosti i lažljivosti, ovisno o društvu u kojem se nalazi. A upravo njegov lik pruža neke od najsrdačnijih smiješnih i najpotresnijih scena u seriji.

12. Ted Lasso

Ted Lasso, trener američkog nogometa koji dolazi iz Amerike kako bi vodio pravi nogometni tim u Londonu, lik je s bezgraničnom količinom pozitivnosti. Ali, ispod obično uglađene vanjštine nalazi se osoba sa svojim problemima, a svi oni doprinose složenosti karaktera. 

Uzmi Teda zdravo za gotovo i ono što dobiješ je personifikacija motivacijskog postera s citatima. Kopaj dublje i vidjet ćeš pukotine i pogreške - i to je ono što ga čini jednim od najljudskijih likova na TV-u trenutačno.

13. Frasier Crane ('Kafić Uzdravlje'/'Frasier')

Spinoffovi serija rijetko uspijevaju, kao što je pokazao 'Joey' Matta Le Blanca. Međutim, premotaj desetljeće unatrag i hit lik iz sitcoma učinio je da prijelaz izgleda lako. Frasier je bio samo sporedni lik u 'Cheersu', glumeći pompozan lik pred stanovnicima bostonskog bara radničke klase.

Međutim, lik je neočekivano procvjetao kada je izveo vlastitu seriju u 11 sezona. Vraćajući se u svoj rodni grad Seattle i preuzimajući posao radijskog psihijatra, Craneovo uljepšavanje i pretenciozno ponašanje briljantno se suprotstavlja njegovoj ulozi grubog i spremnog oca te općoj poniženosti života.

14. Lucille Bluth ('Prikraćeni')

Mogli smo popuniti polovicu ovog popisa sa svakim od glavnih likova serije 'Prikraćeni', plus nekoliko manjih uloga. Ali, to bi bilo dosadno za mnoge ljude koji još uvijek nisu pogledali ovu nadahnutu kultnu komediju. Ipak, Lucille Bluth zaslužuje posebno spominjanje. 

Glumi je Jessica Walter u sadašnjosti, te Kristen Wiig i Cobie Smulders u flashback sekvencama. Matrijarh kaotične obitelji Bluth dobro je odjevena žena sumornih omalovažavanja i nečuveno neprikladnih odluka. 

15. Dr. Gregory House ('Dr. House')

Hugh Laurie stekao je ime igrajući niz vitkih, mračnih, engleskih ekscentričnih uloga u britanskim komedijama tijekom 80-ih i 90-ih. Zbog toga je njegova uloga dr. Gregoryja Housea, oštrog, ali briljantnog američkog kirurga, bila još izvanrednija.

Sa Houseovom sposobnosti da spasi dan genijalnim medicinskim otkrićem može se mjeriti samo njegova šokantna mizantropija, dok nema oštrije duhovitosti u cjelokupnoj medicinskoj TV zabavi.

16. David Brent ('U uredu')

Možemo raspravljati o tome je li Michael Scott (glumi ga Steve Carrell) iz američkog 'Ureda' bio bolji. Njegova je serija ipak bila nedvojbeno popularnija. Ali Scott jednostavno ne bi postojao bez Davida Brenta, s kreatorom i zvijezdom Rickyjem Gervaisom koji je osigurao sirovi materijal za oba ova sjajna komična lika.

Osim toga, Brent pokazuje vrlo specifičnu vrstu krhke oholosti i odvažan nedostatak dopadljivosti koji je rijetkim glavnim likovima (osobito na američkoj TV) ikada dopušteno pokazati. On je mamlaz - smiješan, jadan, bolno vjeran mamlaz - i to ga čini posebnim.

17. Fleabag ('Fleabag')

Fleabag (Phoebe Waller-Bridge) nije u seriji započela tek svoju glumačku, nego je pokrenula i svoju spisateljsku karijeru. Također je odredila uvjete za određeni brend komičnog TV pisanja za sljedećih pet godina. Grub je i zadivljujuće iskren na način na koji je televizija prije rijetko bila.

Lik Fleabag je bunt sarkastičnog podsmjeha i kaosa koji izaziva jezu. A rušeći zidove tako redovito da bi se povjerila tebi, gledatelju, ona te čini nesvjesnim suučesnikom u njezinim brojnim prijestupima. Pametno…

18. Ellie Williams ('The Last of Us')

'The Last of Us' prilično je mlada serija da bi se probila na liste najboljih. Međutim, i serija iz 2023. i lik Ellie Williams imaju svoje korijene čvrsto usađene u kultnu videoigru iz 2013. godine.

Mlada engleska glumica Bella Ramsey obavlja spektakularan posao dovodeći Ellie na male ekrane, uspijevajući ostati vjerna omiljenom izvornom materijalu dok istovremeno radi na vlastitim nijansama. Istovremeno abrazivno tvrdoglava i uvjerljivo ranjiva, mudra i razoružavajuće naivna, poželjet ćeš zaštititi ovu preživjelu djevojku nakon zombi apokalipse, baš poput Joela, brutalne očinske figure Pedra Pascala.

19. Buffy Anne Summers ('Buffy, ubojica vampira')

Buffy Anne Summers, koju glumi Sarah Michelle Gellar, jedna je od najlegendarnijih TV izvedbi 90-ih. Kao tinejdžerica, koja je ujedno i supermoćna ubojica vampira, savršeno se snalazi u mješavini ranjivosti i snage koju uloga zahtijeva.

Jednako je uvjerljiva u brojnim koreografiranim akcijskim scenama u seriji kao što razgovara sa svojim srednjoškolskim prijateljima ili u nježnijim trenucima u seriji. Buffy je lik koji je sinonim za 90-e, poput glumačke postave 'Prijatelja' ili Muldera i Scully.

20. Alan Partridge ('I am Alan Patridge')

Steve Coogan utjelovio je Alana Partridga, a to je kultni stripovski lik, jedva poznat široj publici, ali iznimno utjecajan na kolege komičare i druge u industriji. 

Partridge je lik kojeg će ljudi poput Rickyja Gervaisa (a time i Stevea Carrella) naknadno isfurati. Korištenjem svježeg talenta za pisanje da ispuni lik tijekom godina, Cooganov Partridge ostao je svjež i relevantan kao što je bio kad se pojavio na sceni ranih 90-ih.

21. Peggy Olson ('Momci s Madisona')

Kao jedina glumica s dva unosa na ovoj listi, pošteno je reći da je Elizabeth Moss svojevrsni talent. Također je sretna što je dobila dvije od najpoznatijih TV uloga u proteklih četvrt stoljeća.

U 'Momcima s Madisona' je lik Peggy Olson nedvojbeno zasjenio glavnog glumca u seriji, Dona Drapera, zbog svog trajnog utjecaja. Zasigurno je još više rasla, prelazeći od neugodne i često omalovažavane tajnice do zvijezde oglašavanja tijekom osmogodišnjeg prikazivanja serije, s puno teških udaraca usput.

22. June/Offred ('Sluškinjina priča')

'Sluškinjina priča' temelji se na poznatom romanu Margaret Atwood, u kojem budućim SAD-om vlada brutalni teokratski režim.

Ipak, netko je morao preuzeti glavnu ulogu Offred, potlačene žene koja se želi osloboditi i učiniti je jednako utjecajnom za eru prestižnih serija. Elizabeth Moss to radi besprijekorno, a čak ima i prostora da ispuni lik zahvaljujući širem opsegu serije.

23. Eric Effong ('Spolni odgoj')

Nakon njegovog portretiranja Erica u 'Spolnom odgoju', nije ni čudo da Ncuti Gatwa glumi sljedećeg Doktora Whoa. Gatwa je moćna pojava na ekranu i njegov lik Erica je prekrasno realiziran, nikad se ne oslanjajući na stereotipove 'gay najboljeg prijatelja'. Umjesto toga imamo potpuno formiranu osobu koja ide svojim vlastitim putem gdje se suočava sa svojom vlastitom rasom i identitetom i zalaže se za sebe i ono u što vjeruje. 

24. Chandler Bing ('Prijatelji')

Zlatne 90-e su bile desetljeće za teške serije, ali se može raspravljati o tome da niti jedan lik nije imao tako dubok utjecaj na kulturu tog vremena Chandler Bing kojeg je glumio Matthew Perry. 

Osim njegove jedinstvene intonacije koja je ušla u svakodnevni jezik, Bingova dosjetljivost, prijezir prema samom sebi i paralizirajuća sumnja pogodili su žicu cijele generacije. Perry je također doista živio ulogu, pomažući u pisanju i oblikovanju svog lika na način koji je nadilazio njegove slavne kolege.

25. Samantha Jones ('Seks i grad')

Previše je lako pričati o naslijeđu 'Seksa i grada' nakon dva sumnjiva filma i neke zajedljivosti među zavađenom glumačkom postavom. Ali, nikada nemojmo zaboraviti da je to bila istinska pionirska stvar u to vrijeme, osobito kada se uzme u obzir lik Samanthe Jones izvrsne Kim Cattrall.

Sredovječna žena potpuno opuštena u svom tijelu i bez pardona o svojoj proždrljivoj seksualnosti je nešto što je gotovo tabu tema na televiziji te u filmskoj industriji. Samantha Jones razbila je kalup…

Možda vas zanima 'Primo' je jedna od najboljih humorističnih serija ove godine, a prva sezona je zaradila vojsku fanova Rubrika Life&style Life&style
Photo: HBO
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    al bundy