Life&style

'Primo' je jedna od najboljih humorističnih serija ove godine, a prva sezona je zaradila vojsku fanova

Što se tiče gledanja televizije, malo je stvari bolje od pokretanja potpuno nove serije koja je originalna i svježa od samog početka. Vidjeli smo to u nedavnim komedijama kao što su 'Abbott Elementary' i 'The Other Two', a obje su se pojavile s već jasnim tonom i glumačkom postavom koja je sve oduševila. A sada komedija o odrastanju, 'Primo', oduševljava s prekrasnom prvom sezonom, koja se prikazuje na 'Freeveeju'.

Seriju je kreirao spisatelj i internetska legenda Shea Serrano te suizvršni producent Michael Schur ('U uredu', 'Parkovi i rekreacija', 'Dobro mjesto'). Nevjerojatno uvjerljiva prva sezona prepuna je dobrih trenutaka i likova koji su genijalni čim se pojave na ekranu, stoga ne čudi da se 'Primo' svrstava među najbolje nove serije u 2023. godini. 

O čemu se radi u seriji 'Primo'?

Autor Shea Serrano se oslanja na vlastito odrastanje u San Antoniju u 'Primu', koje se fokusira na srednjoškolca Rafu Gonzalesa (Ignacio Diaz-Silverio) tijekom njegove prve godine. Rafa se nosi s puno tipične srednjoškolske tjeskobe, od zaljubljenosti u svoju prijateljicu Myu (Stakiah Lynn Washington) do pripremnih tečajeva za fakultet koji bi mu mogli pomoći da postane prva osoba u svojoj obitelji koja će ići na faks.

Spomenuta obitelj još je jedan veliki izvor tjeskobe u Rafinu životu i odatle potječe veći dio lude komedije. Rafa (cijela mu obitelj daje nadimak 'Primo') živi sa samohranom majkom Dreom (Christina Vidal). Ali, njih dvoje su rijetko sami, jer Rafinih pet ujaka neprestano navraćaju. Super su zaštitnički nastrojeni prema Rafi i Drei, ali zapravo njihova prisutnost na kraju samo stvara još veći kaos.

 | Autor: Amazon Freevee Amazon Freevee Foto: Amazon Freevee, Serija 'Primo'

„Kao da si unutar roja pčela“, kaže Rafa Myi. „Ali ove pčele uvijek, kao, udaraju i psuju jedna drugu.“

Možda vas zanima Ako ni zbog čega drugoga, samo zbog ove izvrsne serije jedva čekamo jesen Rubrika Life&style Life&style

'Primo' ne gubi vrijeme na utvrđivanje izrazito različitih osobnosti pet ujaka. Tu je Ryan (Carlos Santos), bankovni službenik s kompleksom superiornosti, koji je opsjednut kriptovalutama i dragocjenim automobilom koji je nazvao 'Sigourney Beamer'. Mike (Henri Esteve) je vojni veteran i nizak je rastom — samo ga nemoj nazvati niskim u lice, borit će se s tobom. Rolliejeve (Johnny Rey Diaz) problematične nestašluke učinile su ga redovitim stanovnikom zatvora, dok njegova glupa priroda podsjeća na Jasona Mendozu (Manny Jacinto) iz 'Dobrog mjesta'. Jay (Jonathan Medina) vodi tvrtku za navodnjavanje s tako intenzivnom, sumornom samoozbiljnošću da će te zasigurno nasmijati. A Mondo (Efrain Villa) je produhovljen tip koji prodaje erotske skulpture i uvijek se čini da je malo napušen. Njih pet, u kombinaciji s Dreom i Rafom, oslobađaju lavinu komedije koja proizlazi jednako iz njihovih divljih osobnosti koliko i iz čistog užitka gledanja tako dobro definirane obiteljske dinamike.

'Primo' predstavlja novu omiljenu TV obitelj

U uvodnim minutama prve epizode serije već točno znamo tko je svaki član obitelji, ali serija tu ne staje. Tijekom sezone od osam epizoda (želimo još!), 'Primo' proširuje obitelj Gonzales na beskrajno zadovoljavajuće načine. Vidimo njihove tradicije, poput godišnjeg roštilja koji uvijek završi nekim oblikom tučnjave ili društvene igre specifične za Gonzalesove, a koja uništava dobre odnose. Dobivamo dojam o njihovim svakodnevnim životima i neobičnostima kroz dobro tempirane 'skečeve'. I što je možda najvažnije, saznajemo više o njihovoj obiteljskoj povijesti.

U jednoj epizodi Rafini ujaci otkrivaju da Drea možda misli da zna kuhati meksičku hranu, ali zapravo nema pojma. Lagali su joj o tome koliko uživaju u njezinoj meksičkoj kuhinji još od djetinjstva, budući da ih je ona stalno čuvala i snalazila se namirnicama koje je imala. Taj je zaplet samo jedan od nekoliko slatkih, skromnih načina na koje meksičko-američko nasljeđe Gonzalezovih utječe na seriju.

 | Autor: Amazon Freevee Amazon Freevee Foto: Amazon Freevee, Serija 'Primo'

'Primo' se također pokazala vještom serijom u dopuštanju svakom članu obitelji Gonzales da zablista. Budući da su stričevi takvi 'rubni' likovi, klasična serija bi stavila Dreu i Rafu u ulogu 'ispravnih osoba'. Ali, s 'Primom' nije tako. Dok se ta dva lika često ponašaju kao glas razuma, 'Primo' im ipak daje priliku da se oslobode. Apsolutni je užitak saznati sve o Dreinom složenom sustavu razmjene sa zajednicom, kao što je i vidjeti kako ona i Rafa postaju hiperkompetitivni kad se obitelj okupi kako bi igrali svoje igre.

Rafine priče imaju tendenciju biti utemeljenije, ali 'Primo' lijepo balansira njegove realistične srednjoškolske nevolje s neobičnim zapletima. 'Primo' također uvijek zna kada se treba povući ili kada pojačati šalu. Dodatak tome je način na koji 'Primo' stalno mijenja stupanj interakcije određenih ujaka s Rafom u svakoj epizodi. Ove beskrajne kombinacije likova čine 'Primo' svježim i pomažu prikazati različite aspekte svakog člana obitelji Gonzales. Rezultat je prekrasna sitcom obitelj koja je specifična, autentična i zabavna za gledanje kao i sam 'Primo'.

Prva sezona serije 'Prima' emitira se na Amazonovoj besplatnoj streaming platformi s reklamama 'Amazon Freevee'.

Možda vas zanima Kraj jedne i početak nove ere: Evo gdje ćemo nakon 'Nasljeđa' gledati sve najdraže likove Rubrika Life&style Life&style
Photo: Amazon Freevee

Komentari 0