Life&style

Ovo je 10 najukusnijih talijanskih jela - trebala bi ih probati barem jednom u životu

  • Jesi li znala da su tjestenina i pizza najpopularnija jela na svijetu
  • Naravno da oba dolaze iz sunčane Italije, ali toliko su udomaćena da ih više nitko ne smatra nečim "stranim"
  • Pogledaj kojih bi 10 jela talijanske kuhinje definitivno svatko trebao probati 

Tradicionalna kuhinja Italije, ove uistinu jedinstvene zemlje, toliko je raznolika i nevjerojatna da bi bilo nemoguće obuhvatiti sve u jedan članak. Međutim, sastavili smo popis od deset najpoznatijih i najukusnijih talijanskih jela. Obavezno ih isprobaj!

1. Panini

Panini je množina talijanske riječi „panino“, koja označava mali kruh. Panini su danas svima poznati prešani i tostirani sendviči . Ključ dobrog panini sendviča je kvalitetan pšenični kruh (poput focaccie ili ciabatte). Kruh se nadjene finom šunkom, mozzarellom, rajčicama i umakom od pesta, a nerijetko se dodaje i grilano povrće. Panini je postao poznat zahvaljujući svom jednostavnom, ali profinjenom okusu.

2. Panna cotta

Panna cota je općepoznati talijanski desert. Ta je slastica prava gozba okusa spravljena od vrhnja, šećera i vanilije. Ime ove slastice potječe iz pokrajine Piedemeont, a u doslovnom prijevodu sa talijanskog  znači „kuhano vrhnje“. Panna cotta je jednostavna za spravljanje. Naime, radi se o kuhanoj kremi nalik pudingu, a odlikuju je fini preljevi. Može se kombinirati s voćem, kompotom ili raznim preljevima od bobica.  

 

3. Piletina Parmigiana

To je jedno od najpopularnijih jela na jugu Italije i Siciliji, a postalo je jednako poznato i u SAD-u. Nježni pileći file pečen u umaku od rajčice s parmezanom - nije li to savršen partner svima omiljenim špagetima?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Azem Dzevlan (@chefazem)

4. Gelato

Nijedan drugi sladoled ne može se usporediti s okusom izvornog talijanskog gelata. S pravom se smatra najboljim sladoledom na svijetu. Razlika gelata i klasičnog sladoleda je u sastojcima i načinu pripreme. Naime, gelato se spravlja od više mlijeka, ne dodaju se jaja, ima 5-7 posto masnoće (za razliku od klasičnog sladoleda koji ima najmanje 10 posto), ima manje zraka u sebi, pohranjuje se i poslužuje na temperaturi od – 9 stupnjeva, ima nešto manje klasičnih okusa, ali je gušće i kremastije strukture. 

Možda vas zanima Donosimo ti možda najbolji recept za superukusan, zdrav i jeftin rižoto s graškom Rubrika Life&style Life&style

5. Rižoto

Uz špagete, talijanski rižoto (risotto) smatra se jednim od najpoznatijih talijanskih jela. Kako je riža glavni sastojak, ovo jelo omogućuje ti beskrajno eksperimentiranje sa sastojcima te dodavanjem začina po želji.

Možda vas zanima S ovih pet trikova pripremit ćeš lazanje kakve još nikada nisi jela, novih okusa, ali i oblika Rubrika Life&style Life&style

6. Lazanje

Ovo tradicionalno jelo izrađeno je od slojeva tijesta i nadjeva prekrivenih umakom (obično bešamelom). Kad je riječ o nadjevu, tu se možeš poigrati: pirjano ili mljeveno meso, rajčica, špinat, ostalo povrće i, naravno, obavezno puno parmezana.

Možda vas zanima Ovako će ti uvijek uspjeti! Talijani podijelili 4 genijalna trika za vrhunski tiramisu Rubrika Life&style Life&style

7. Tiramisu

Ova nevjerojatno „nježna“ slastica ima blagi okus kave i tradicionalno se priprema s mascarpone sirom i posebnim keksima zvanima Savoiardi (mi obično koristimo klasične piškote). 

8. Tortellini

Ova talijanska tjestenina u obliku prstena izrađena je od nefermentiranog tijesta. Tortellini mogu biti punjeni mesom, sirom ili povrćem. Inače, podrijetlom su iz regije Emilije.

9. Minestrone juha

„Minestrone“ na talijanskom znači „juha od mnogo različitih sastojaka“. To je gusta juha koja se tradicionalno spravlja ljeti sa sezonskim svježim povrćem te tjesteninom ili rižom, a ponekad i s oboje. Uobičajeni sastojci uključuju grah, luk, celer, mrkvu, temeljac i rajčicu. Možeš je poslužiti toplu ili hladnu.

10. Frittata

Frittata (u prijevodu bi to otprilike značilo „prežena“) je tradicionalni talijanski omlet s povrćem i sirom (ricotta sirom ili parmezanom). Fritatta (u Istri kažu „fritaja“) se obično prvo spravlja na štednjaku, a zatim prebacuje u pećnicu. To je savršen i jednostavan doručak, ali može biti i bilo koje glavno jelo. U fritattu se, osim jaja, stavlja meso, sirevi ili povrće. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by D Eli Camara (@delicamara)

Photo: Pinterest /Giada De Laurentiis

Komentari 0