Life&style
Što bismo trebali naučiti djecu da im bude lakše kad odrastu

Ovih 7 stvari trebali bismo naučiti svoju djecu kako bi im bilo lakše kad odrastu

  • Odrasla dob je dobra stvar sve dok doista ne postaneš odrasla i shvatiš da još moraš puno naučiti ili će te život razbiti na komadiće
  • Postaje lakše jedino ako naučimo doista važne vještine još kao dijete
  • Stoga ti donosimo 7 stvari koje bismo trebali naučiti svoju djecu kako bi im kasnije bilo lakše u životu 

Koliko si često kao dijete mislila: „Kad konačno odrastem, moći ću raditi što želim!“ A onda je došao dan kada si se gorko razočarala u odrasloj dobi. Bili smo tako naivno uvjereni da nas, kad je škola konačno završila, čeka jednostavan život bez rasprava o krivuljama i predavanja o fotosintezi. Aleluja, to bi bilo tako lijepo… Tako je bilo sve dok nije došlo do razočaranja sa spoznajom da je biti odrastao također težak posao i uopće nije tako lako kao što smo to zamišljali kao dijete. Naprotiv...

Početne godine

U prvim godinama života radi se o našim temeljima. U ovoj fazi djeca formiraju svoju sliku svijeta, pozitivnu i negativnu. Pozitivno okruženje s dobrim iskustvima osigurava da dijete doživljava svijet kao dobro i sigurno mjesto, a negativna iskustva suprotno. Ovu sliku svijeta nosit će sa sobom u podsvijesti do kraja života. Ona određuje naše ponašanje, naš unutarnji stav i naše reakcije. A najkasnije kad budemo imali djecu, svi će ti otisci i ponašanja ponovno doći do izražaja.

via GIPHY

Iziđi iz starih obrazaca

U odrasloj dobi odjednom postaje jasno gdje leže svi naši deficiti. A oni su mnogo dalekosežniji od malo matematike iz škole. Naime, sada je vrijeme da naučimo vještine koje su nam doista potrebne kako bismo dobro prolazili kroz život. Smiješno je da su nas kao djecu, u dobi kada učimo igrajući se, često učili pogrešnim stvarima, jednostavno zato što se to očekivalo ili ih ni roditelji nisu naučili – npr. samoljublje, reći ne, samorefleksija , neovisnost. A sada, 20, 30, 40 godina kasnije, borimo se kako se odučiti od svih zabluda jer nam ta ponašanja otežavaju život, tjeraju nas u izgaranje i depresiju, kompliciraju naše veze i sve u svemu mnoga od njih su jako nezdrava. Odučavanje i ponovno učenje traje dugo i pravi je podvig, jer naš mozak nije tako brz kao u djetinjstvu. 

Možda vas zanima Prema istraživanjima, roditelji koji odgajaju uspješnu djecu dijele ovih 6 karakteristika Rubrika Life&style Life&style

Netko mora početi

Problem je sljedeći: ako se ne uhvatimo u koštac s tim, to ćemo prenijeti na svoju djecu. I baš kao i mi, poželjet će da su mnogo toga naučili u djetinjstvu. Konkretno, na primjer, ovih sedam stvari:

1. Prisilne isprike nisu autentične. Njihova jedina dodana vrijednost je što prije pomesti neugodne stvari pod tepih i promijeniti temu ili se jednostavno pretvarati da se ništa nije dogodilo.

2. Ne moraš biti ljubazna prema nikome tko je zao prema tebi. Nikada!

via GIPHY

3. U redu je ne svidjeti se svima, a ni tebi se ne moraju svi sviđati. 

4. Neugodni osjećaji neizbježni su kad se postavljaju granice. Moramo samo naučiti kako se nositi s njima i to možemo vježbati.

5. Slušaj svoj osjećaj u želucu, osobito kako se osjećaš uz druge ljude.

6. Ne moraš sve raditi samo zato što to drugi očekuju od tebe. U redu je ono što radiš i kakva si.

7. Prihvaćanje je ključ do zadovoljstva. Ne možeš promijeniti nikoga osim sebe.

Kako bismo svojoj djeci olakšali posao, radije ćemo trasirati put od samog početka i raditi na sebi umjesto da uvijek predajemo dalje štafetu. Just do it!

via GIPHY

Možda vas zanima Ljudi dijele bizarna pravila koja su slijedili kao djeca: Svi smo morali raditi stvari koje su danas nepojmljive Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0