Life&style 04. studenoga 2018.

Ovih 6 stvari koje imaš u kući uzrokuju stres

Instagram @haileybieber.

Prema tvrdnjama psihologa, ove stvari mogu utjecati na tvoje svakodnevne emocije i prouzročiti stres

Dobro je poznata činjenica da neke situacije poput gužve u prometu, previše posla i neispavanosti uzrokuju stres i ometaju nas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. No, znaš li da postoje stvari za koje možda ne bi rekla da su uzrok stresa, a upravo one, prema riječima psihologa, utječu na svakodnevne emocije i uzrokuju stres? I većinu od njih imaš u svojoj kući! U nastavku otkrij o čemu je riječ:

1. TV

Puno ljudi ima naviku držati uključen TV prilikom obavljanja različitih aktivnosti, ne znajući da im to može prouzročiti dodatni stres. Prema provedenim istraživanjima, višak bespotrebne buke uzrokuje svakodnevni stres i ometa nas u svakodnevnim obavezama. Imaj to na umu kad sljedeći put posegneš za daljinskim upravljačem.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

2. Pokloni i naslijeđene stvari

Ok, jasno nam je da je tetkina tetka imala dobru namjeru kad ti je poklonila kolekciju (pre)šarenih tanjura, ali činjenica je i da nam se sve ono što dobijemo ne treba uvijek svidjeti. A upravo takvi pokloni česti su okidač stresa. Naime, zadržavanje (bespotrebnih) dobivenih stvari uzrokuje fizički nered i samim time emotivno opterećenje. S jedne strane ne želimo to u svojoj kući, dok s druge osjećamo krivicu ako ih se riješimo. Možda će se ti tanjuri baš svidjeti tvojoj baki i obje ćete biti sretne. Riješi ih se!

Možda vas zanima... 5 stvari u domu koje će spriječiti da te uhvati zimska depresija Rubrika Life&style Life&style

3. Igračke iz djetinjstva

Isto pravilo kao za poklone i naslijeđene stvari vrijedi i ovdje - riješi ih se što prije! Znamo da je prilično teško rastati se od omiljene lutke ili medvjedića iz djetinjstva, ali krajnje je vrijeme da prihvatiš činjenicu da si odrasla i da takve stvari samo stvaraju dodati nered. Podsjetimo, fizički nered = emotivno opterećenje!

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

4. Previše ogledala

I dok dizajneri interijera savjetuju stavljanje što više ogledala u kuću (posebno ako je tvoj životni prostor malen i skučen), istraživanja su pokazala da stalno gledanje u ogledala može izazvati stres. Naravno, to ne znači da ih moraš u potpunosti izbaciti iz kuće i šminkati se naslijepo, ali bilo bi dobro da ograničiš njihov broj. 

Možda vas zanima... Ako imaš ovih 5 stvari u stanu, izbaci ih odmah! Unose lošu energiju u tvoj dom Rubrika Life&style Life&style

5. Polomljene stvari

Polomila ti se stolica i već nekoliko mjeseci (ili godina) sama sebe uvjeravaš da ćeš je popraviti? Nemoj se zavaravati - nećeš! Psiholozi smatraju da okruživanje polomljenim stvarima kreira sličnu energiju u našem životu i da ih se bolje riješiti što prije. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

6. Hrpa starih papira

I šećer na kraju, hrpa starih papira. Već i sama pomisao na to izaziva nervozu jer nema ništa gore od nereda koje ti papiri uzrokuju - a ni sami više ne znamo za što služe! Bez obzira na to je li riječ o starim računima, čestitkama ili prastarim skriptama, hrpe papira mogu dovesti do anksioznosti i stresa i bilo bi mudro da ih što prije pobacaš. 

Komentari 0