Life&style

Ove stvari nikada ne bi trebala čuvati u podrumu - iako mnoge od nas to rade

  • Sklone smo stvari koje nam nužno ne trebaju pohranjivati u podrumima ili na tavanima
  • No, možda u želji da spasimo stvari zapravo ih uništavamo, a da toga nismo ni svjesne
  • Stoga smo za tebe pripremile listu od 11 predmeta koje je dobro držati podalje od podruma

Ako imaš podrum, u kući ili u zgradi, najvjerojatnije ga koristiš kao skladišni prostor. Tako se u podrumu može naći niz različitih predmeta, no znaj kako nekim stvarima možda ondje nije mjesto. Naime, ti si ih možda spremila iz najbolje namjere, ali uvjeti u kojima su skladišteni mogu oštetiti i uništiti predmet koji si nastojala očuvati. Evo kojih 11 predmeta bi bilo bolje zadržati podalje od podruma.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 

1. Fotografije

Tvoji voljeni obiteljski albumi s fotografijama neće dugo trajati ako ih držiš u podrumu. Riječ je o mjestima koja često obiluju vlagom koja može nepovratno oštetiti film i/ili već izrađene fotografije. 

2. Osobne dokumente

Osobne dokumente i važnu papirologiju poput školskih svjedodžbi i vlasničkih listova drži podalje od podruma! Izloženost vlazi može oštetiti papir do te mjere da si primorana ponovno zatražiti izdavanje istog. Također, važne dokumente drži i podalje od tavana.

3. Posteljina

Vlažna okolina, poput podruma, idealna je za razvoj pljesni. Uvjerene smo da nitko od nas ne želi spavati na jastucima prepunih spora i gljivica, stoga posteljinu čuvaj podalje od mračnog podruma. 

 

Možda vas zanima Ove stvari u kućanstvu trebaš čistiti rjeđe nego što to misliš - neke će te baš razveseliti Rubrika Life&style Life&style

4. Igračke

Voljene igračke tvoje djece ili unuka nemaju mjesta u podrumu iz više razloga. Prvo, postoji stalno prisutan rizik od pojave plijesni. Drugo, skladištenjem stvari u podrumu  riskirate izloženost štetom od vode uzrokovane mogućim pucanjem cijevi. Treće, brutalna hladnoća i jaka vrućina mogu uzrokovati pucanje baterija unutar elektroničkih igračaka, a iste mogu izgristi i štetočine koje nerijetko žive u njemu.

5. Bicikl

Pospremanje bicikla u podrum čini se praktičnim rješenjem, no možeš pridonijeti tome da bude neupotrebljiv baš kad ti zatreba. Fluktuacije temperature u tvom podrumu mogu uzrokovati gubitak tlaka u gumama, pa je najbolje pohraniti bicikl u klimatski kontroliraniji prostor kada je to moguće.

anketa | Autor: miss7 miss7

6. Hrana za kućne ljubimce

Skladištenje hrane za kućne ljubimce može pozvati i neke neželjene goste. Glodavci mogu vrlo lako doprijeti do nje i pogostiti se, a tebi ostaviti veliki nered. Također, izloženost vlazi može skratiti rok trajanja hrane u vrećici.

7. Vino

Ako želiš zadržati svoje vino ukusnim i pitkim, tvoj podrum s promjenjivim temperaturama nije mjesto za to. Oscilacije temperature i visoka vlaga mogu biti uzrok koji pridonosi drastičnoj promjeni boje i ukusa vina, tako da je bolje držati ga u sušnijem i dosljedno hladnijem dijelu kuće.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Koliko često doista moraš čistiti hladnjak? I kako ćeš to najbolje učiniti? Rubrika Life&style Life&style

8. Benzin

Ako u podrumu imaš smještenu peć vjerojatno je dobra ideja da rezervne kante s benzinom držiš podalje od direktnog izvora topline. Kao općenito pravilo, bilo što zapaljivo, poput benzina, trebalo bi zadržati što dalje kako bi se umanjila opasnost od izbijanja požara. 

9. Boce za plin

Fluktuacije temperature u vašem podrumu čine ga lošim izborom za skladištenje propana. Rezervoari za propan mogu eksplodirati ako se ostave u ekstremnim vrućinama pa ako vam se podrum iznenada ugrije mogu potencijalno izazvati katastrofu. 

10. DVD

Fluktuacija temperature u tvom podrumu lako može uzrokovati da se DVD-ovi iskrive i postanu neprikazivi. Isto pravilo vrijedi za CD-ove kao i vinil ploče.

11. Parfem

Skladištenje parfema u podrumu može uvelike utjecati na njegov miris. Naime, već spomenute fluktuacije temperature i vlage mogu promijeniti teksturu tvog parfema ili kolonjske vode te uzrokovati da s vremenom gubi jakost. 

 

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA
 


 
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0