Life&style

Ove stvari koji imaš u domu mogu lako postati toksične ako ih pravilno ne upotrebljavaš

  • Iako ih doživljavamo najsigurnijim mjestom, naši domovi ipak skrivaju opasnosti po naše zdravlje
  • Ponekad se ugroze kriju u pomagalima i sredstvima koje svakodnevno upotrebljavamo
  • Kako bi sasvim zaštitila svoje zdravlje, otkrij na što trebaš pripaziti

Naši domovi prepuni su pomagala i sredstava koja nam olakšavaju život, ali neki od njih, ako se koriste na pogrešan način, mogu ga i ugroziti. Izbjeljivač koji nam je posljednjih dana saveznik u borbi za zdravlje, neispravnim rukovanjem može prouzrokovati zdravstvene tegobe, a na popisu koji smo pripremili nalazi se još nekoliko stvari o čijem korištenju vjerojatno previše niti ne razmišljamo. Zašto bismo trebali pripaziti na upotrebu laserskih pisača ili osvježivača zraka te koje to još stvari u našem domu mogu postati toksične ako ne pripazimo na njihovo korištenje, pročitaj u nastavku. 

Možda vas zanima Ako želiš imati zdrav dom obrati pozornost na ovih 8 stvari u stanu - a neke ćeš morati i promijeniti Rubrika Life&style Life&style

Aluminijska folija

Ovaj kuhinjski pribor najčešće koristimo kod pakiranja i pospremanja hrane, a mnogi ga upotrebljavaju i u pećnici kako bi zaštitili svoje jelo od isušivanja. Upravo je ovaj način korištenja aluminijske folije opasan, jer se tijekom pečenja otpuštaju čestice aluminija čije pretjerano nakupljanje u organizmu može dovesti do zdravstvenih tegoba pa i do, primjerice, Crohnove bolesti.

Tave s neprianjajućim dnom

Dok nam štede puno vremena u čišćenju, neke od tava s prianjajućim dnom mogu biti obložene PFC-om (polifluoroalkalnim kemikalijama) koji prilikom zagrijavanja na velikim temperaturama može otpustiti kemikalije i toksične plinove i tako ugroziti zdravlje. Prema raznim istraživanjima PFC, osim iz tava s neprianjajućim dnom u organizam može dospjeti iz pakiranja hrane.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Sredstva za odčepljivanje odvoda i čišćenje pećnice

Kako bi uklonili tvrdokornu prljavštinu i začepljenja u cijevima, sredstva za čišćenje pećnice i odčepljivanje odvoda prilično su agresivna što može negativno utjecati na naše zdravlje. Sredstva za čišćenje pećnice sadrže korozivne lužine što znači da u nepažljivom rukovanju mogu izazvati opekline, respiratorne probleme, a posebno ako se udahnu ili prispiju na kožu. Sredstva za odčepljivanje u slučaju udisanja, gutanja ili ako dođu u kontakt s očima, mogu uzrokovati trovanje. Prijetnja su zdravlju jer obično sadrže sumporni trioksid i sumpornu kiselinu. 

Plastične  prijenosne posude za hranu

Plastične prijenosne posude mogu sadržavati opasne supstance koje zagrijavanjem posude s hranom u mikrovalnoj pećnici mogu tako dospjeti u naš organizam. Kemikalija pod nazivom BPA odnosno Bisfenol A nepovratno utječe na hormonalni sustav čak i u najmanjim količinama i to je dovoljan razlog da prilikom kupnje plastičnih ambalaža potražimo one s natpisom BPA free.
Zagrijavanjem plastičnih posuda s BPA unos ove kemikalije u tijelo je povećan što može dovesti do ozbiljnih oboljenja poput raka, neplodnosti, dijabetesa ili pretilosti. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Osvježivači zraka

Osvježivači zraka oplemenjuju naše životne prostore, ali čini se kako i predstavljaju opasnost po zdravlje. Nekoliko istraživanja pokazalo je kako korištenje osvježivača može uzrokovati probleme s respiratornim sustavom odnosno migrene ili probleme s disanjem. 

Tablete protiv moljaca

Ako želiš zaštiti svoju odjeću od moljaca, a istovremeno ne ugroziti svoje zdravlje, svakako potraži preparate protiv ovih nametnika koji ne sadrže naftalen. Osim što će zbog neugodnog mirisa otjerati moljce, naftalen može ošteti crvena krvna zrnca. Udisanjem ove kemikalije mogu nastati ozbiljne komplikacije u radu organa. 

Laserski printer

Prisutni gotovo na svakom radnom mjestu, ali i u nekim domovina, laserski printeri mogu ugroziti zdravlje otpuštanjem opasnih čestica. Malene čestice koje se mogu lako udahnuti mogu napraviti štetu u organizmu pa se preporučuje napustiti sobu prilikom printanja većih količina dokumenata, a potom i otvoriti prozore. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Baterije

Baterije mogu postati prijetnja našem zdravlju ako se s njima rukuje pogrešno i nepažljivo. Kako često sadrže sumpornu kiselinu, u slučaju curenja mogu oštetiti kožu. Litij-ionske baterije ako su oštećene, mogu biti osobito štetne zbog ispuštanja otrovnog plina koji je još opasniji u slučaju da se zapali

Izbjeljivač

Iako ubija bakterije i ostavlja naš dom čistim, dobro su poznate moguće posljedice njegove upotrebe: opekotine, sljepoća i problemi s disanjem. Istraživanja pokazuju kako često izlaganje parama za vrijeme čišćenja može uzrokovati i astmu. Posebno je opasno miješati izbjeljivač s drugim sredstvima za čišćenje jer mogu nastati plinovi i pare koje su ozbiljna prijetnja name zdravlju. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0