- Svi volimo osvježavajuće kolače koji su savršeni za nadolazeće proljeće i vrtno druženje
- Postoji nekoliko različitih recepata za mak kocke, a ljubitelji klasike dodatno će uživati u ovoj osvježavajućoj varijanti
- Iznimno je ukusan i lagan zahvaljujući biskvitu od bjelanjaka
Ledene mak kocke posebne su po ukusnom biskvitu koji radi od bjelanjaka u koje umiješamo mak. To biskvitu daje efektnu srebrnu boju, jako je lagan te će ga zbog toga voljeti ne samo ljubitelji maka već i svi ostali koji cijene dobar kolač. Sloj središnje kreme od žutanjaka glavna je zvijezda koja ove ledene kocke čini toliko ukusnom slasticom. Kada se dobro ohladi neodoljiva je i osvježavajuća tako da je teško ostati na samo jednom komadu. Završni sloj OD šlaga s ovom se kremom savršeno nadopunjuje, TE daje efektni treći sloj.
Istraživanja su pokazala kako nas pečenje kolača i priprema hrane čini sretnicima
Sastojci za biskvit
- 7 bjelanjaka
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećera Dolcela
- 150 g maka Dolcela
- 2 žlice praška za pecivo Dolcela
- 200 ml mlijeka
Sastojci za kremu
- 7 žutanjaka
- 90 g šećera
- 100 g Gussnela Dolcela
- 1 l mlijeka
- 250 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 Šlagfix Dolcela
Priprema
- Bjelanjke pomoću električne miješalice istuci u čvrti snijeg.
- Šećer pomiješaj s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata dodaji u snijeg od bjalanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u potpunosti rastopio.
- Mak samelji, stavi u posudu pa pomiješaj Gussnel i prašak za pecivo, pa lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješaj u istučeni snijeg.
- Pripremljenu smjesu izlij u namašćeni lim za pečenje veličine 40x24 cm i peci ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- Pečeni biskvit pusti da se malo ohladi pa ga prelij s 200 ml toplog mlijeka.
- Žumanjcima dodaj šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijka i dobro izmiješaj kako bi dobila glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka stavi na vatru da zakuha.
- Kada je mlijeko zakuhalo uklonio ga s vatre iu njega pomoću pjenjače umiješaj pripremljeni smjesu. Vrati na laganu vatru i neprestano miješajući kuhaj oko 1-2 minute. Ukloni s vatre i pusti da se ohladi do sobne temperature.
- Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istuci te izmiješaj s ohlađenim kremom.
- Kremu ravnomjerno nanesi na pripremljeni biskvit i poravnaj. Kolač stavi u hladnjak na 30-tak minuta kako bi se krema stisnula.
- Vrhnje za šlag istuci toliko da se počne zgušnjavati, dodajte šlag fix i još kratko istuci. Pripremljeni šlag nanesi na kremu, poravnaj i stavi u hladnjak na barem jedan sat.
U novom epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirala je Antonija Blaće
Cijelu epizodu pogledaj OVDJE
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
kikijack
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.