Life&style
Biljke i cvijeće za balkon

Ove biljke bi trebala posaditi u svibnju ako želiš da tvoja terasa bude šarena i lijepa cijelo ljeto

  • Ako si razmišljala o predivnom ljetnom vrtu ili balkonskoj oazi, sada je pravo vrijeme da prioneš na posao
  • Svibanj ti upućuje posljednji poziv za sadnju nekih od najvećih cvjetnih ljepotica, ali možeš se odlučiti i za jestive biljke
  • Jagode su iznimno dražestan dodatak balkonima, a kukuruz šećerac jamči siguran zaklon od znatiželjnih pogleda

Svibanj nas uistinu priprema na blizinu ljeta, a zapravo je to idealno vrijeme za sadnju biljaka koje će naše vrtove ili balkone oplemenjivati sve do jeseni. Sve su popularnije gredice ili lonci ispunjeni biljkama koje naposljetku možemo i jesti, a naravno, za dodatnu atraktivnost vanjskih prostora potrebno je nabaviti i sadnice cvjetajućih ljepotica

Vrtlarenje nas čini sretnima Možda vas zanima Zašto nas vrtlarenje tako istinski usrećuje (da uživamo u vrtu makar na balkonu)? Rubrika Life&style Life&style

Svibanj je prilično plodonosan mjesec, a sve što trebaš je zagrnuti rukave, pripremiti posude i zemlju te krenuti u ukrašavanje svojih tersa i vrtova koje će ti se itekako isplatiti.

1. Sezonske cvjetne biljke zbog kojih će ti svi pozavidjeti

Idealne za posude ili lonce za cvijeće, biljke koje će oplemeniti tvoj vanjski prostor zaista su prekrasne i dolaze sa svakojakim raskošnim cvjetovima. Odlične su za male balkonske prostore, a čak će biti sretne i na prozorskoj dasci ili ako vise u košari. Izaberi neke ovih divnih biljaka: cinija, begonija, nevena, petunija, zijevalica, balzamina...

11 balkonskih biljaka koje će preživjeti i najgore vlasnike - i cvasti cijelo ljeto

2. Mrkve

Čak i ako imaš balkon jednu poveću posudu možeš odvojiti za nekoliko slasnih mrkvica iz vlastitog uzgoja. Potrudi se da nabaviš odgovarajuću zemlju – pomalo pjeskovitu i bez sitnih kamenčića. Osim toga svjetlozeleni lisnati dio stabljike bit će zabavan dodatak izgledu svakog vrta ili balkona.

3. Jagode

Za ukusne plodove koji se mogu ubirati tijekom cijelog ljeta, jagodu možeš posaditi od sredine pa do kraja svibnja. Divno izgledaju u loncima za cvijeće ili visećim košarama. Uz malo mašte mogu su ugurati u bilo kakav prostor,a ova će biljka osim nježnim cvjetovima tvoj vanjski prostor oplemenjivati i slatkim crvenim plodovima – dok ih naravno ne pojedeš. 

Biljke za balkon na kojem će ti pozavidjeti: od cvijeća do začinskih trava, evo kako će ti baš sve uspjeti

4. Cvjetni pokrivači

U promišljanju o ljetnom vrtu idealno bi bilo uključiti i biljne pokrivače. Ove biljke nikog rasta lako se rasprostiru po tlu i možda su idealne za veće prostore koje treba popuniti između visokih biljaka ili čak stabala. Idealno je vrijeme da onda nabaviš sadnice: mali zimzelen, puzajući timijan, sedum. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by QG Landscape (@qglandscape)

Mladi fotograf živi u stanu od 37 m2 sa 80 biljaka. Ludost ili strast?

5. Kukuruz šećerac

Vjerojatno nisi nikad razmišljala da svoj vanjski prostor oplemeniš ovom viskom biljkom koji će dati dinamiku tvoj zbirci biljaka, ali i plodove u kojima možeš uživati. Ako kukuruz planiraš uzgojiti iz sjemena, oslobodi prostor oko najsnažnije biljke kada niknu. Budući da će kukuruz izrasti prilično visoko može poslužiti kao i odlična prirodna pregrada od znatiželjnih pogleda na balkonu ili terasi. 

6. Ljetne biljke iz lukovica

Svibanj je posljednja prilika da u zemlju postaviš lukovice koje će ti zauzvrat dati najljepše ljetne cvjetove. Prisjeti se samo ljepote gladiola, ljiljana, kala, frezija i slonovih ušiju. Sve ih još stigneš zasaditi!

Uz sve navedeno možda još potražiti i malo mjesta za začinsko bilje poput bosiljka, origana i ružmarina...Ljetna oaza bit će savršena! 

Photo: Shutterstock

Komentari 0