Life&style 19. ožujka 2019.

Slavimo Dan očeva! Jesi li znala da ove 4 stvari dijete uvijek naslijedi od tate?

Shutterstock/Instagram.
  • U zemljama europskog kulturnog kruga danas, na blagdan svetog Josipa, proslavljamo Dan očeva
  • Neke stvari kod djeteta određuje isključivo otac
  • Nije nasljeđe, ali zna se da je za spol djeteta isključivo odgovoran - tata

Djeca su pravo malo čudo, predstavljajući minijaturnu verziju svojih roditelja. I dok će igrom slučaja dijete neke stvari naslijediti od majke, a druge od oca, postoji ipak četiri karakteristike djeteta koje su prenesene izravno s oca.

Možda vas zanima... Misliš da ti sreća nije sklona? Možda bi trebala obratiti pozornost na samo jednu stvar Rubrika Beauty Beauty

Spol

U trenutku kada spermij oplodi jajnu stanicu određuje se spol djeteta. Za taj odabir odgovoran je isključivo spermij, jer jajna stanica nosi dva X kromosoma, dok spermij nosi jedan X i jedan Y kromosom. Spol djeteta ovisit će o tome hoće li jajnu stanicu oploditi X ili Y kromosom – ako je X, dijete će biti žensko, a ako je Y, dijete će biti muško.

 | Autor: INstagram INstagram

Refleks kihanja zbog svjetlosti

Ako svaki put kad pogledaš u sunce trebaš kihnuti, to si najvjerojatnije naslijedila od svog oca. "Apćiha sindrom" je fenomen u kojem ljudi kišu čim su izloženi iznenadnoj, snažnoj svjetlosti.

Možda vas zanima... Znamo koja je idealna razlika u godinama za djecu Rubrika Life&style Life&style

 

Otisci prstiju

Iako su otisci prstiju nešto što je potpuno jedinstveno i nitko nema iste otiske kao mi, ipak oni djetetovi biti će sličniji očevim otiscima, nego otiscima majke.

via GIPHY

Daltonizam

Daltonizam je rijedak poremećaj u kojem osoba ne raspoznaje jasno boje, već samo kontraste (crno-bijelo). Ovaj se termin često miješa s poremećajem u kojem osoba ne raspoznaje crvenu i zelenu boju. Otprilike 5% svjetskog stanovništva zahvaćeno je ovim sindromom, i to većinom muškarci koji prirodno nose taj defekt u sebi, stoga ih oni najčešće prenose na svoje potomstvo.

via GIPHY

Komentari 0