Life&style

Znamo koja je idealna razlika u godinama za djecu

Pitaš se kad je vrijeme za drugo dijete? Otkrit ćemo ti koje prednosti i mane imaju mala i velika razlika u godinama

Kad kod roditelja počne rasti želja za drugim djetetom, neizbježno se postavlja pitanje kada je najbolje vrijeme za to. Osim financijskog stanja, poslovnih i inih okolnosti, često razmišljamo o savršenoj razlici u godinama među djecom. Veća ili manja razlika imaju svoje prednosti i mane te mogu na različite načine utjecati na obiteljsku dinamiku. 

Možda vas zanima Zato je važno u koje doba godine rodimo? Zato jer će dijete imati ove 3 osobine Rubrika Life&style Life&style

12-18 mjeseci 

Djeca koju dijeli mala dobna razlika, manje pogađa rivalstvo te novog partnera za igru pozdravljaju raširenim rukama. Naime, prvorođeno dijete je još premalo da razvije svoj istaknuti identitet ili ljubomoru. Još jedna prednost: sav posao koji donosi odgoj sa sobom, može se obaviti „u jednom potezu“. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Međutim, odgoj dvoje djece s malom razlikom u godinama je prilično naporan: bebe i mala djeca imaju puno potreba te im treba puno pažnje. Mijenjanje pelena, uspavljivanje, hranjenje – sve se to udvostručuje. Osim toga, majke moraju imati na umu da im se tijelo još oporavlja od prvog poroda…

Možda vas zanima Ispovijest majke koja je posvojila dijete: "Moj sin ne bi bio ništa više moj da ima moju boju kose!" Rubrika Život Život

2 godine 

Razlika od dvije godine među djecom može dobro funkcionirati, osobito u kasnijoj dobi. Još su dovoljno blizu da se mogu zabavljati i zajedno igrati – a opet imaju odvojene identitete i interese. S druge strane, kod takve djece je već jako izražen bratski rivalitet. Prvorođeno dijete tada želi više pažnje, testira granice te voli riječ „ne“. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies 3 godine i više 

Razlika od tri godine ili više smanjuje rizik od rivaliteta. Starije dijete se u pravilu osjeća sigurnije i neovisno do određene granice. Osim toga, tijelo majke se potpuno oporavilo od prvog poroda. Druga prednost je u tome da se kod veće razlike u godinama može individualno odgajati djecu te raditi s njima stvari koje odgovaraju njihovim interesima. 

Međutim, velika razlika u godinama može dovesti do toga da se djeca možda neće dobro slagati, što se osobito događa u ranijim godinama života. Premda djeca tada nemaju zajedničkih interesa, to ne znači da se u kasnijoj dobi neće dobro slagati. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0