- S ugljikohidratima do željene tjelesne težine?
- Moguće je! Stručnjakinja otkriva kako to funkcionira
- Naime, ako želiš smršaviti, ne moraš se odreći tjestenine
Kada je u pitanju gubitak kilograma, mnogi ljudi misle da se figura iz snova može postići jedino strogom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. Ili da moraš vježbati odricanje. Autorica kuharice Petra Hola-Schneider („Sada jedem tjesteninu i ne žalim“) dokazuje da to nije tako. Objavila je genijalan trik koji omogućuje „konzumaciju tjestenine bez grižnje savjesti“.
„Jela od tjestenine napunim zdravim sastojcima, tako da tjestenina ima sporednu ulogu: nema umaka od vrhnja ili sira, samo puno šarenog povrća i bjelančevina.“ Na taj način ne samo da opskrbljuješ svoje tijelo vrijednim vitaminima, mineralima i bjelančevinama, nego se i zasitiš i nemaš osjećaj da se nečega moraš odreći.
Recept: tjestenina s piletinom i lećom
Sastojci za 2 osobe:
Nutritivne vrijednosti po osobi: 690 kcal, 51 g bjelančevina, 15 g masnoća, 78 g ugljikohidrata
• 70 g ljutike
• 2-3 režnjića češnjaka
• 200 g mrkve
• 1 vezica mladog luka
• 200 g patlidžana
• 200 g tikvica
• 200 g paprike
• 200 g rajčice
• 1 žlica ulja
• 120 g špageta od cjelovitih žitarica
• 15 g koncentrata rajčice
• krupna morska sol
• papar iz mlinca
• 1 žlica listića timijana
Za posluživanje
• naribani parmezan
• 70 g kuhane crvene leće (suhe težine)
• 200 g fileta prženih pilećih ili purećih prsa (alternativno tofu, tofu od slanutka ili seitan)
Priprema
1. Oguli ljutiku i češnjak, nasitno nareži ljutiku, a češnjak nasitno nasjeckaj. Očisti i operi preostalo povrće, a mrkvu oguli. Nareži mladi luk i mrkvu na trakice. Nareži patlidžane, tikvice i papriku na kockice, a rajčice na krupnije komade.
2. U tavi ugrij ulje i pirjaj ljutiku, češnjak, mladi luk i mrkvu 5 minuta, a zatim dodaj preostalo povrće (osim rajčice) i pirjaj oko 10 minuta uz često miješanje.
3. Skuhaj rezance u dosta kipuće slane vode prema uputama na pakiranju (al dente). Zatim prelij u cjedilo, sačuvaj vodu od kuhanja tjestenine i ostavi je sa strane.
4. Povrću dodaj pastu od rajčice i kratko poprži. Zatim dodaj rajčice i sve pomiješaj sa 75 ml vode od kuhanja tjestenine. Ugasi štednjak. Smjesu dobro začini solju i paprom. Na kraju umiješaj špagete i timijan.
5. Posluži tjesteninu s parmezanom, lećom i filetom pilećih ili purećih prsa.
Savjet: povrće u receptu možeš mijenjati po želji! To čini ovo jelo idealnim za korištenje ostataka od kuhanja.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.