- Tko ne voli svježe pečeni čokoladnih keks?
- Daj nekome tanjur s njima i navalit će sve dok kolačići ne nestanu
- Otkrit ćemo ti tajni sastojak koji će dodatno oplemeniti čokoladne kekse
Voljeni čokoladni keksi toliko su ukusni da je teško povjerovati da ih nije bilo oduvijek, ali potječu tek iz 1930-ih kada su smišljeni u restoranu nazvanom „Toll House“, zbog čega ih ponekad nazivaju i kolačima Toll House. Premda je originalni recept - onaj otisnut na vrećicama „Nestle chocolate chips“ - gotovo savršen, ipak uvijek postoje oni koji nastoje poboljšati savršenstvo dodavanjem ili promjenom samo jednog čarobnog sastojka.
Tajni sastojak koji je stvorio najbolje čokoladne kekse bio je onaj koji je također odobrio poznati chef Alton Brown: krušno brašno.
Kako krušno brašno mijenja teksturu kolačića?
Brašno za kruh daje najdeblje, nahrskavije kolačiće, pa barem polovicu višenamjenskog brašna zamijeniš krušnim brašnom u svom receptu. Ako ne upotrebljavaš univerzalno brašno, možda ćeš trebati malo prilagoditi proporcije Poznati recept Altona Browna traži upotrebu samo krušnog brašna, koje se, naravno, mjeri u uncama (njih 12, što je otprilike 2 i 1/3 šalice), a i on obećava da će "dodatna hrskavost" biti postignuta.
Zašto krušno brašno čini kolačiće ekstra hrskavima
Krušno brašno ima najveći udio bjelančevina od svih najčešće korištenih vrsta brašna za pečenje (ostale su višenamjensko brašno, brašno za kolače i integralno brašno). Dodatne bjelančevine pretvore se u dodatni gluten u procesu pečenja, a gluten je taj koji stvara dodatni hrskavi faktor, što objašnjava zašto je krušno brašno pametna zamjena za uobičajeno višenamjensko brašno.
Ne baš tajni sastojci koje možeš dodati čokoladnim keksima
Čokoladni keksi, premda su u svom izvornom obliku čista ljepota, ipak su svestrani predložak koji se može prilagoditi tako da uključuje široku paletu drugih sastojaka dodajući bilo što, od suptilne naznake začina do sasvim nove dimenzije. Jedna od popularnih varijanti uključuje dodavanje malo čilija - bilo svježeg, bilo sušenog ili u obliku začina. U jednom receptu su kolačići poboljšani s dodatkom kukuruznog brašna za "krupnoću i teksturu" i komadića karamela za "zemljanu slatkoću" te malo morske soli da sve povežeš (morska sol i čokolada za pobjedu!) dok postoji i recept za čokoladne kolačiće s okusom chai začina, melase i (naravno) piva.
Postoji i nekoliko varijanti čokoladni keksa s raznim dodacima, uključujući rižin krispi, indijski oraščić, tostirani sljez, Nutellu i pistacije. Nisu sve u istom receptu za kolačiće, naravno, ali uvijek ih možeš isprobati. A što kažeš na to da smisliš svoj vlastiti recept, možda nešto poput čokoladnih kolačića s orasima, slaninom i burbonom?
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.