Life&style 11. rujna 2021.

Ovaj sastojak sjajno naglašava okus u kolačima, ali gotovo svi ga zaobilaze

Neobičan sastojak za slastice
Shutterstock. Neobičan sastojak za slastice
  • Ako si ljubiteljica kolača i ostalih slatkih deserta, obrati pažnju
  • Naime, ovaj sastojak ne smiješ zaboraviti prilikom pečenja slastica 
  • Zvuči nelogično, ali kolače bi trebalo - soliti

Jesi li se oduvijek pitala što zapravo sol radi na popisu sastojaka za kolače i druge slastice? Za početak, ne moraš se brinuti da će tvoj kolač odjednom imati slani okus. Naprotiv, prstohvat soli u desertima osigurava naglašavanje slatkoće. Istovremeno, prirodna aroma sastojaka može se bolje razviti pa sol zapravo djeluje kao prirodni pojačivač okusa.

Inače: sol i šećer suprotnosti su koje se međusobno privlače. Baš kao što ni u jednom tijestu za kolače ne smije nedostajati prstohvata soli, sočnim i krepkim jelima uvijek dodaj mrvicu šećera. To stvara izvrstan, višedimenzionalni okus!

S ovim trikom ti nikada više neće zagorjeti biskvit za kolač

via GIPHY

Sol smanjuje gorke tvari

Još jedan veliki učinak soli u kolačima i sl.: dok slatki okus postaje intenzivniji, sol smanjuje gorke tvari koje mogu nastati predugim pečenjem. Čak i ako su ti grejp ili kava previše gorki, lako možeš izbalansirati gorke tvari s malo soli.

Kako pravilno posoliti jelo Možda vas zanima... Kuhari otkrivaju zašto se ne bi trebala obazirati na količinu soli navedenu u receptu Rubrika Life&style Life&style

Sol će pomoći tijestu da se digne

Već dugo kola glasina kako nikada ne smiješ miješati sol i kvasac. Međutim, istina je daleko od toga: takozvanim postupkom slanog kvasca tijesto od kvasca postaje glađe i može se bolje oblikovati. Jednostavno dan ranije stavi u posudu 100 ml vode i 10 g soli te sve miješaj dok se sol potpuno ne otopi. Zatim dodaj svježi kvasac i miješaj dok se i kvasac ne otopi. Pokrivenu posudu ostavi u hladnjaku preko noći, a sljedeći dan nastavi s obradom kvasnog tijesta.

via GIPHY

Komentari 0