- Ako si ljubiteljica kolača i ostalih slatkih deserta, obrati pažnju
- Naime, ovaj sastojak ne smiješ zaboraviti prilikom pečenja slastica
- Zvuči nelogično, ali kolače bi trebalo - soliti
Jesi li se oduvijek pitala što zapravo sol radi na popisu sastojaka za kolače i druge slastice? Za početak, ne moraš se brinuti da će tvoj kolač odjednom imati slani okus. Naprotiv, prstohvat soli u desertima osigurava naglašavanje slatkoće. Istovremeno, prirodna aroma sastojaka može se bolje razviti pa sol zapravo djeluje kao prirodni pojačivač okusa.
Inače: sol i šećer suprotnosti su koje se međusobno privlače. Baš kao što ni u jednom tijestu za kolače ne smije nedostajati prstohvata soli, sočnim i krepkim jelima uvijek dodaj mrvicu šećera. To stvara izvrstan, višedimenzionalni okus!
S ovim trikom ti nikada više neće zagorjeti biskvit za kolač
Sol smanjuje gorke tvari
Još jedan veliki učinak soli u kolačima i sl.: dok slatki okus postaje intenzivniji, sol smanjuje gorke tvari koje mogu nastati predugim pečenjem. Čak i ako su ti grejp ili kava previše gorki, lako možeš izbalansirati gorke tvari s malo soli.
Sol će pomoći tijestu da se digne
Već dugo kola glasina kako nikada ne smiješ miješati sol i kvasac. Međutim, istina je daleko od toga: takozvanim postupkom slanog kvasca tijesto od kvasca postaje glađe i može se bolje oblikovati. Jednostavno dan ranije stavi u posudu 100 ml vode i 10 g soli te sve miješaj dok se sol potpuno ne otopi. Zatim dodaj svježi kvasac i miješaj dok se i kvasac ne otopi. Pokrivenu posudu ostavi u hladnjaku preko noći, a sljedeći dan nastavi s obradom kvasnog tijesta.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.