Life&style 02. prosinca 2019.

Ovaj mali dio tijela većina zaboravi oprati kod tuširanja - a pravi je 'sakupljač' prljavštine i bakterija

Shutterstock/Instagram.
  • Kad uskočimo pod tuš, volimo vjerovati da smo detaljno oprali sve dijelove tijela
  • Međutim, jedan dio tijela većina ljudi uglavnom ne opere - barem onoliko koliko bi trebalo 
  • Ipak, trebalo bi ga se sjetiti malo bolje oprati jer se u njemu zna nakupiti prljavštine  

Neovisno o tome tuširaš li se ujutro ili navečer, vjerojatno spadaš među ljude koji ne operu dobro jedan mali dio tijela. A znanstvenici su upravo na tom dijelu prije nekoliko godina pronašli 1458 vrsti bakterija koje su do tada bile potpuno nepoznate! Za vrijeme istraživanja su znanstvenici pronašli kod 60 sudionika čak 2368 različitih vrsti bakterija. Dakle, još jedan razlog više da obratimo pažnju na to mjesto. 

Možda vas zanima... Izgleda da je tuširanje precijenjeno: svaki dan je previše, kažu Rubrika Life&style Life&style

 

Bakterije i mucice 

Naime, za vrijeme tuširanja često zaboravimo na naš pupak. Međutim, u toj maloj točki našeg tijela, trebale bismo pridavati više pažnje – naime, osim bakterija, tamo se sakupljaju i mucice tkanine. Georg Steinhauser, znanstvenik sa Atomskog instituta Tehničkog sveučilišta u Beču, istraživao je tri godine zašto se u pupku sakupljaju mucice. Otkrio je da su krivac za to hrapava struktura dlačica oko pupka. One otrgnu niti sa odjeće koju nosimo te je „odvedu“ u pupak. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima... Ako radiš ovu grešku jutarnje će te tuširanje uspavati umjesto razbuditi Rubrika Life&style Life&style

Najbolji savjeti za čišćenje 

U pravilu je dovoljno čišćenje s vodom, blagim sapunom i rukama. Potom temeljito posuši pupak. Ovisno o obliku, možeš koristiti i štapić s vatom. Ako ti je koža pupka sklona suhoći, onda je nakon čišćenja možeš namazati kokosovim uljem. 

Ako ti pupak neugodno miriše ili pocrveni, moguće je da se radi o upali. U tom slučaju potraži pomoć dermatologa.  

Komentari 0