Life&style 06. kolovoza 2022.

Ova plaža već godinama slovi kao jedna od najposebnijih na Jadranu - jesi li je posjetila?

Instagram @_explorer_bz. Plaža u Brseču godinama se ističe kao jedna od najljepših plaža na Jadranu
  • Otkrivanje prekrasnih plaža na Jadranu ovog puta odvelo nas je na Kvarner, na samu granicu Istarske i Primorsko-goranske županije
  • Brseč je malo pitoreskno mjesto koje skriva jednu od najljepših plaža na Jadranu
  • Plaža Klančac ističe se svojom jedinstvenom ljepotom - vidi što sve skriva i kako do nje doći!

Naša potraga za najboljom jadranskom plažom pokazala se nemogućom - jednostavno ih je previše da bi se izbor objekivno mogao suziti i na 10, a kamo li 1 najbolju. Međutim, jedna plaža se već godinama nalazi na listama najljepših, ali i najposebnijih plaža na našoj prekrasnoj obali. Ona se nalazi u Brseču - malome srednjovjekovnom gradiću na samom kraju Liburnijske obale. Geografska pozicioniranost ovoga mjesta njegova je najveća posebnost budući da se Breč smjestio na padinama Učke, na samoj litici obale visoke 157 metara odakle se pruža pogled na Kvarnerski zaljev i otoke  Cres, Susak i Unije.

Upravo ispod te litice krije jednu od najljepših i najzanimljivijih plaža na Jadranu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr)

Plaža Klančac šljunčana je plaža skrivena u uvali iznad koje se izdižu 150-ak metara visoke stijene. Ovu tek 40-ak metara dugačku plažu karakteriziraju bijeli, šljunčani oblutci i kristalno čisto zelenkasto more te predivan pogled. Iako plaža nije najlakše dostupna, upravo radi svoje posebnosti i ljepote, ali i toga što nije prevelika, u samom srcu sezone možeš očekivati da ju baš i nećeš imati samu za sebe.

plaža Stiniva Možda vas zanima... 3 skrivene plaže na Jadranu koje Instagram obožava: Kupanje i sunčanje u čarobnom okruženju Rubrika Life&style Life&style
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra. (@sandramilinovic)

Posebna zanimljivost ove plaže je bunker koji se nalazi s južne strane, a nastao je u Drugom svjetskom ratu kao dio talijanskog obrambenog sustava na ulazu u Vela vrata. Još jedna od povijesnih zanimljivosti nalazi se na samom početku plaže, a to je ravna kamena površina naziva »škrilina«. Nju su lokalne žene nekada koristile za pranje rublja. Tu su i ribarske kućice s ravnim krovovima koje dođu kao dobro mjesto za staviti ručnik kada nema mjesta na samoj plaži ili ukoliko želiš malo više privatnosti.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Plaža Klančac

Na plaži Klančac ove godine se po prvi puta otvorio i mali kafić koji se nalazi točno iznad nje tako da tamo možeš popiti piće ili se samo sakriti u hladu ispod suncobrana. U 18:30 sunce pada iza Učke tako da je nakon toga hlad na čitavoj plaži. Najbolji način za doći do plaže je parkirati auto kod groblja na samom ulazu u Brseč. Parking je besplatan, a od njega do plaže možeš doći organiziranim prijevozom - malim golf autićima koji prevoze posjetitelje svakih 5-10 minuta, a ovu uslugu platit ćeš 10 kn. 

Iskoristi priliku i za posjetu pitoresknom Brseču

Ako si se već zaputila na plažu Klančac, svakako vrijedi iskoristiti prilku i prošetati samim mjestom Brseč. Srednjevjekovni duh grada, sa svojim uskim uličicama i prolazima, sačuvan je do današnjih dana. Kuće su tipičan primjer primorske arhitekture, a na njihova šarena drvena vrata jednostavno pozivaju na slikanje.

Na ulazu u stari grad nalazi se bista slavnog Eugena Kumičića, hrvatskog književnika i političara koji je rođen u Brseču. Njegova rodna kuća danas je pretvorena u knjižnicu i vrlo impresivnu galeriju „Eugen K" gdje izlažu eminentni hrvatski i strani umjetnici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @domagoj_vukelic

Obzirom da se nalazi na tek dva sata vožnje od Zagreba, Brseč i plaža Klančac idealan su izbor za produženi vikend.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Najbolje plaže su makarska rivijera