Life&style

Ova plaža na Kvarneru jedna je od najposebnijih na Jadranu, a puno ljudi ne zna za nju

Naša potraga za najboljom jadranskom plažom pokazala se nemogućom - jednostavno ih je previše da bi se izbor objekivno mogao suziti i na 10, a kamo li 1 najbolju. Međutim, jedna plaža se već godinama nalazi na listama najljepših, ali i najposebnijih plaža na našoj prekrasnoj obali. Ona se nalazi u Brseču - malome srednjovjekovnom gradiću na samom kraju Liburnijske obale. Geografska pozicioniranost ovoga mjesta njegova je najveća posebnost budući da se Breč smjestio na padinama Učke, na samoj litici obale visoke 157 metara odakle se pruža pogled na Kvarnerski zaljev i otoke  Cres, Susak i Unije.

Upravo ispod te litice krije jednu od najljepših i najzanimljivijih plaža na Jadranu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr)

Plaža Klančac šljunčana je plaža skrivena u uvali iznad koje se izdižu 150-ak metara visoke stijene. Ovu tek 40-ak metara dugačku plažu karakteriziraju bijeli, šljunčani oblutci i kristalno čisto zelenkasto more te predivan pogled. Iako plaža nije najlakše dostupna, upravo radi svoje posebnosti i ljepote, ali i toga što nije prevelika, u samom srcu sezone možeš očekivati da ju baš i nećeš imati samu za sebe.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra. (@sandramilinovic)

Posebna zanimljivost ove plaže je bunker koji se nalazi s južne strane, a nastao je u Drugom svjetskom ratu kao dio talijanskog obrambenog sustava na ulazu u Vela vrata. Još jedna od povijesnih zanimljivosti nalazi se na samom početku plaže, a to je ravna kamena površina naziva »škrilina«. Nju su lokalne žene nekada koristile za pranje rublja.

Možda vas zanima Ljuljačke u moru i ovog će ljeta biti pravi hit: Istražili smo gdje se nalaze najljepše na Jadranu Rubrika Life&style Life&style

Tu su i ribarske kućice s ravnim krovovima koje dođu kao dobro mjesto za staviti ručnik kada nema mjesta na samoj plaži ili ukoliko želiš malo više privatnosti.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Na plaži Klančac ove godine se po prvi puta otvorio i mali kafić koji se nalazi točno iznad nje tako da tamo možeš popiti piće ili se samo sakriti u hladu ispod suncobrana. U 18:30 sunce pada iza Učke tako da je nakon toga hlad na čitavoj plaži. Najbolji način za doći do plaže je parkirati auto kod groblja na samom ulazu u Brseč. Parking je besplatan, a od njega do plaže možeš doći organiziranim prijevozom - malim golf autićima koji prevoze posjetitelje svakih 5-10 minuta. 

Možda vas zanima Na čarobnoj plaži blizu Zadra nemoguće je snimiti lošu fotografiju, uistinu je jedna od najljepših Rubrika Life&style Life&style

Iskoristi priliku i za posjetu pitoresknom Brseču

Ako si se već zaputila na plažu Klančac, svakako vrijedi iskoristiti prilku i prošetati samim mjestom Brseč. Srednjevjekovni duh grada, sa svojim uskim uličicama i prolazima, sačuvan je do današnjih dana. Kuće su tipičan primjer primorske arhitekture, a na njihova šarena drvena vrata jednostavno pozivaju na slikanje.

Na ulazu u stari grad nalazi se bista slavnog Eugena Kumičića, hrvatskog književnika i političara koji je rođen u Brseču. Njegova rodna kuća danas je pretvorena u knjižnicu i vrlo impresivnu galeriju „Eugen K" gdje izlažu eminentni hrvatski i strani umjetnici. 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Najbolje plaže su makarska rivijera