Life&style
Kako prepoznati medvjeđi luk

Otrovna zamjena: Evo kako ćeš prepoznati je li to doista medvjeđi luk ili po život opasna kopija

  • Sezona medvjeđeg luka je počela i kao i svake godine postavljamo si sljedeće pitanje: je li to pravi medvjeđi luk ili nije? 
  • Slučajno posezanje za đurđicom ili jesenskim mrazovcem može imati strašne posljedice za čovjeka
  • Kad u šetnji osjetimo miris češnjaka, znamo da je opet vrijeme medvjeđeg luka!

Nije ni čudo da je skupljanje medvjeđeg luka toliko popularno među mladima i starima jer, uostalom, ova lisnata biljka ne samo da je dobrog okusa, nego ima i niz zdravstvenih prednosti: u narodnoj se medicini medvjeđi luk koristi kao lijek za aterosklerozu i visoki krvni tlak, kao i za detoksikaciju.

Ipak, pri sakupljanju treba biti oprezan! Oštar miris češnjaka je jedinstven i osjeća se s nekoliko metara udaljenosti, ali izgled može zavarati. Medvjeđi luk izgleda zbunjujuće slično đurđici i jesenskom mrazovcu – a u najgorem slučaju to može biti čak i kobno.

Medvjeđi luk

Najvažnija karakteristika medvjeđeg luka: njegovi listovi izbijaju pojedinačno iz zemlje i jasno su podijeljeni na lisnu površinu i tanku lisnu peteljku. Kada se natrgaju, sok jako miriše na češnjak.

Divlji češnjak raste na sjenovitim, humusom bogatim livadama i u riječnim šumama s jako velikim brojem hranjivih tvari. Listovi i stabljike dugački su 15 do 30 centimetara. U kuhanju se obično koriste samo mladi listovi prije cvatnje. Budući da medvjeđi luk raste samo lokalno u velikim količinama, potrebno je otkinuti samo jedan ili dva lista, a lukovicu ostaviti u zemlji.

Tart s mladim lukom i ricottom Možda vas zanima Tart od mladog luka: francuski recept donosi okus proljeća na stol Rubrika Life&style Life&style

Okus medvjeđeg luka sličan je okusu češnjaka, a kada se konzumira u umjerenim količinama ne izaziva osjetan miris. Za začinjavanje je najbolje koristiti svježe lišće. Općenito, medvjeđi luk ne treba nužno kuhati, nego ga se može sirovog miješati s toplim jelima poput juha, umaka i povrća. Može se divno jesti i kao salata. Zabavna činjenica: biljka nije zdrava samo za ljude, nego i medvjedi navodno traže biljku nakon hibernacije kako bi očistili želudac, crijeva i krv.

Jesenski mrazovac

Medvjeđi luk se često javlja u isto vrijeme kad i otrovni, a u najgorem slučaju i smrtonosan (!!!) jesenski mrazovac (Colchicum autumnale). Listovi su mu uski i izduženi, sjede na stabljici bez peteljke i niču iz zemlje u grozdovima. Sok jesenskog mrazovca je bez mirisa. Ako si već prije sakupljala medvjeđi luk, sok koji ti se zalijepio za ruke može odglumiti miris češnjaka kada provjeravaš mrazovac, stoga imaj to na umu!

Već tri do četiri lista jesenskog mrazovca mogu biti smrtonosna. Kolhicin, stanični toksin sadržan u biljci djeluje tek nakon nekoliko sati. Prvi simptomi trovanja javljaju se u obliku mučnine i povraćanja. Slijedi proljev, uništavaju se stanice crijeva, krvi i koštane srži, što može dovesti do smrti nakon otprilike dva dana.

 

Luk Možda vas zanima Stvorili su luk koji ne tjera na plač, možda će uskoro biti i u našim supermarketima Rubrika Life&style Life&style

Đurđice

Zabuna s đurđicom (Convallaria majalis) obično nema tako ozbiljne posljedice kao s jesenskim mrazovcem: iako su glikozidi toksični za ljude i mogu uzrokovati srčanu aritmiju. Međutim, oni se slabo apsorbiraju u crijevima i brzo se izlučuju putem bubrega. Otrovanja opasna po život su rijetka. Biljka obično raste u paru, a stariji listovi zatvaraju mlađe.

Vrtni tulipan

Lišće otrovnog vrtnog tulipana (Tulipa hybrids), koje povremeno podivlja, također može dovesti do smrtonosne zabune. Ako cvjetnica ne cvjeta, razvija samo jedan list koji izgleda sličan medvjeđem luku. Sadrži tulipin, koji ima sličan učinak kao kolhicin jesenskog mrazovca. Mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i proljev mogu se pojaviti samo 15 minuta nakon konzumiranja. Teško trovanje u konačnici dovodi do šoka, apatije i, u najgorem slučaju, smrti zbog zatajenja dišnog sustava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Birgit (@garten_tante)

Photo: shutterstock

Komentari 0