Life&style
Luk

Stvorili su luk koji ne tjera na plač, možda će uskoro biti i u našim supermarketima

  • Kad je riječ o luku, neki ga vole, a neki mrze
  • Kako god, činjenica je da oplemenjuje mnoga jela i daje im „pravi okus“
  • Eh, bilo bi super da nema mučnog sjeckanja luka koje često završi suzama 

Znanstvenici su pronašli rješenje upravo za ovaj problem i uzgojili luk koji ne izaziva suze, takozvani „sunion“. Gotovo 30 godina napornog rada uloženo je u inovativni luk! Naime, ovo povrće bez suza izumila je njemačka kemijska tvrtka BASF zajedno sa Sveučilištem Ohio State. „Ideja je nastala prije otprilike 35 godina kada je Rick Watson, uzgajivač biljaka iz BASF-a, htio razviti blagi, slatki luk, koji će se plasirati na tržište tijekom zimskih mjeseci“, objašnjava tvrtka na svojoj web stranici. Tako je nastao ovaj „luk bez suza“, a ima još jednu prednost: dok normalni luk s vremenom postaje ljući i jači, "sunion" postaje slađi i blaži.

Nareži luk, stavi ga u čarape i tako prespavaj noć - znaš li što će se dogoditi?

via GIPHY

Zašto plačemo kad režemo luk?

S novom sortom lukom bi se problem sa suzama mogao jednom zauvijek okončati. Ali, zašto zapravo plačemo kad režemo luk? Čim se luk razreže, stanice luka se „ozlijede“ te izlaze tvari koje stvaraju plin u zraku. Stvara se iritans koji izaziva suze, koje se odmah aktiviraju u očima kako bi se ta tvar isprala. Rezultat: oči nas peku i moramo početi plakati.

Luk bez suza: Pilot prodaja je već počela

Luk bez suza dostupan je u nekim talijanskim supermarketima od prosinca 2021. Ova nova sorta luka je od prošlog mjeseca dostupna i u Velikoj Britaniji i Francuskoj. U Njemačkoj će se od ovog mjeseca pojaviti na policama svježe hrane stoga nije nezamislivo, s obziroma na nekoliko njemačkih trgovačkih lanaca koji posluju kod nas, da se nađe i u trgovinama u Hrvatskoj. 

Možda vas zanima Izgleda da smo cijelo vrijeme bespotrebno bacali luk! Ako ga ovako pohraniš, dulje će ti trajati Rubrika Life&style Life&style

Inače, „sunion“ je u prodaji u SAD-u i Kanadi od 2017. godine, a ako ovaj novi luk bude dobro prihvaćen tijekom testne faze, prodaja će se proširiti, objašnjava voditelj projekta za Europu.

Do sada je tek nekoliko odabranih supermarketa bilo uključeno u testnu fazu. Budućnost će morati pokazati hoće li „sunion“ uspjeti kao nova sorta luka. Ako ništa drugo, barem bi suze kod rezanja mogle biti prošlost.

Photo: Shutterstock

Komentari 0