- Nisu svi ljubitelji luka i češnjaka, ali dokazano je da taj dinamični dvojac ima zadivljujuća pozitivna djelovanja na zdravlje
- Najnoviji dokaz za to nedavno je otkriven u jednom istraživanju
- Naime, luk i češnjak smanjuju rizik od zloćudnog raka dojke
Luk i češnjak definitivno kod mnogih žena nisu na popisu omiljenih namirnica. Neke čak niti ne kuhaju rado i redovito s lukom i češnjakom. Međutim, trebale bi – jer oboje fenomenalno pozitivno djeluju na zdravlje.
Luk (ili crveni luk) sadrži oko devet posto ugljikohidrata, 1,4 posto bjelančevina, vrlo malo masnoća (oko 0.2 posto) i podosta minerala (kalcij, fosfor i željezo) te vitamina (ponajviše C i B) te eterična ulja.
Ekstrakti crvenog luka obiluju fenolnim komponentama i imaju antikancerogeno djelovanje. Fenoli i polifenoli iz različitih biljaka inače se smatraju skupinama spojeva s antimikrobnim djelovanjem. Crveni luk smatra se najbogatijim izvorom flavonoida u ljudskoj prehrani. Ima i antioksidacijsko djelovanje - koje ovisi o sadržaju fenolnih komponenata i o sadržaju flavonoida, a smanjuje se od vanjskih ovojnica prema unutarnjim. Od flavonoida je bitno istaknuti kvercetin, koji se intenzivno proučava jer se pokazalo da deaktivira neke tvari koje potiču rast tumora. Kvercetin također ometa rast stanica osjetljivih na estrogen, a koje nalazimo kod karcinoma dojke. Istraživanja su pokazala da kvercetin u kombinaciji s vitaminom C može imati i antivirusno djelovanje.
Češnjak (bijeli luk) je možda i prva biljka na svijetu koja je službeno proglašena ljekovitom – i to prije nekih 5000 godina! Češnjak sadrži vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo. Ima bezbroj ljekovitih djelovanja – od sprječavanja nastanka krvnih ugrušaka, smanjenja kolesterola, normaliziranja ubrzanog rada srca, snižavanja krvnog tlaka, pa sve do smanjenja rizik od nastanka karcinoma.
Nedavno provedeno istraživanje
U zajedničkom istraživanju Sveučilišta Buffalo i Sveučilišta Puerto Rico je u razdoblju od 6 godina medicinski praćeno 660 žena. Rezultat: kod žena koje su redovito jele luk i češnjak smanjio se rizik oboljenja od raka dojke za 67 posto!
U čemu je tajna?
„Luk i češnjak puni su flavanoida i organosulfata“, kaže voditelj istraživanja Gauri Desai. Pri tome se radi o biljnim tvarima koje imaju antioksidativno djelovanje te sprječavaju oštećenje stanica. Za to su osobito zaslužni sumporni spojevi koji obogaćuju krv i tkivo kisikom te tako sprječavaju rast tumora – naime, stanice raka se ne osjećaju dobro u okruženju koje je bogato kisikom.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
romeo
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.