Life&style
Kako spasiti osušene biljke

Osušene biljke: 5 jednostavnih savjeta za spašavanje sobnih biljaka

  • Nisi baš stručnjakinja za kućno bilje i ne uspijeva ti održati ga živim? 
  • Nema problema! Sastavili smo za tebe SOS savjete 
  • Ovih 5 savjeta stručnjaka pomoći će tvojim sobnim biljkama da žive dulje i zajamčeno se neće osušiti

Sobne biljke uljepšavaju svaku prostoriju i stvaraju fini ugođaj. Ali ne samo to: donose bolji zrak i bolje raspoloženje. Činjenicu da sobne biljke pozitivno utječu na našu psihu potvrđuju i brojna istraživanja. Pomažu smanjiti stres i opuštaju nas. Loše je tek kad je zelenilo kratkog vijeka. Zato donosimo pet jednostavnih savjeta kako spasiti osušene sobne biljke…

1. Staviti zdrobljene ljuske pistacija u tlo

Ne samo da su pistacije nevjerojatno ukusne, nego možeš iskoristiti i ljuske da se tvoje biljke ne posuše. Evo kako to funkcionira: zdrobi ljuske pistacija u plastičnoj vrećici s pomoću valjka za tijesto . Potom ljuske pistacija stavi u zdjelu i potopi u vodu preko noći. U zadnjem koraku umiješaj ljuske pistacija u zemlju za cvijeće. Voda pohranjena u ljuskama ne samo da daje tlu vlagu, nego i vrijedne hranjive tvari koje se nalaze u ljuskama.

 | Autor: Unsplash/Theo Crazzolara Unsplash/Theo Crazzolara

2. Voda od kuhanih jaja za zalijevanje

Pojela si sva uskršnja jaja? Bilo bi dobro da nisi bacila vodu od kuhanja jaja. Naime, sadrži puno kalcija, što je također dobro za tvoje sobne biljke! Važno: pričekaj da se voda ohladi na sobnu temperaturu prije nego što je upotrijebiš za zalijevanje. Domaće gnojivo je spremno u tren oka!

Možda vas zanima 11 balkonskih biljaka koje će preživjeti i najgore vlasnike - i cvasti cijelo ljeto Rubrika Life&style Life&style

3. Ovlaži zrak

Kako bi dugo uživala u svojim sobnim biljkama, od presudne je važnosti redovito zalijevanje, ali i optimalna vlažnost zraka. Osobito u hladnijim mjesecima zrak za grijanje osigurava sušenje sobnih biljaka. Bez obzira na to odlučiš li to napraviti sama tako što ćeš staviti vlažni ručnik preko grijalice ili investirati u ovlaživač zraka, zrak će održavati hidrataciju tvoje biljke.

 | Autor: Unsplash/David Gylland Unsplash/David Gylland

4. Presadi biljku

Još jedno rješenje da spasiš svoju osušenu sobnu biljku je da je presadiš. To se osobito preporučuje ako je biljka prevelika za teglu i ako se korijenje već zapetljalo. To otežava biljci da apsorbira i hranjive tvari i vodu pa se suši. Osim toga, presađivanje može biti prekrasan način da s novom teglom za cvijeće stvoriš novi ukras u stanu!

Možda vas zanima Saznale smo sve o biljnom terariju! Popularan, praktičan i neodoljiv, a napraviti ga možeš i sama! Rubrika Life&style Life&style

5. Idi pod tuš

Ako misliš da je bilo kakva pomoć prekasna za tvoju osušenu sobnu biljku, isprobaj ovaj SOS savjet: stavi biljku pod tuš (male biljke u sudoper) i potopi je vodom. Zatim je ostavi da se osuši u tuš kabini prije nego što je vratiš. Sobne biljke poplavljivanjem apsorbiraju točno onu količinu vode i hranjivih tvari koje su im potrebne te mogu ponovno zasjati u bujnoj zelenoj boji.

 | Autor: Unsplash/Carson Masterson Unsplash/Carson Masterson

Photo: shutterstock

Komentari 0