Life&style

Saznale smo sve o biljnom terariju! Popularan, praktičan i neodoljiv, a napraviti ga možeš i sama!

  • Biljni terariji postali su popularni više nego ikad!
  • Saznale smo što je točno terarij za biljke, kako se održava i kako ga možemo izraditi same
  • Pričale smo s dečkima iz Dnevne doze biljaka koji su nam dali nekoliko savjeta, a među njima i koje biljke za terarij odabrati

Biljni terarij je “džungla u boci”, minijaturni skup biljaka u staklenci, a u posljednje je vrijeme izuzetno popularan. Umirujuća energija koje nam pružaju biljke dobro je poznata, a posebna je i u preslatkim mini verzijama. 

Pričale smo s dečkima iz Dnevne doze biljaka, Leonom Božićem i Tomislavom Štrkaljem, koji su nam otkrili što je točno terarij za biljke, kako se održava i kako ga možeš izraditi sama.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka

Ako si između svih velikih i malih biljaka, samostojećih i visećih, raskošnih i jednostavnih, odlučila u svoj dom unijeti biljni terarij, bez obzira je li razlog njegova ljepota ili praktičnost, ili naravno, oboje, donosimo ti sve što trebaš znati o ovim biljnim nastambama.

Što je biljni terarij?

Biljni terarij je prozirna posuda bilo koje veličine u kojoj rastu biljke. Sve popularnija je mala verzija, a dečki su nam otkrili i zašto su tako jako omiljeni.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka

“Sve ove godine poslije, terariji su i dalje popularni jer su vrlo jednostavan način za uzgoj biljaka. Pojavili su se terariji iz masovnih produkcija koji se uvoze iz Nizozemske, ali drago nam je što i dalje postoji potražnja za pažljivo izrađenim terarijima”, kažu nam.

Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati u svom domu, a koje će tvojim jelima dati nevjerojatan okus Možda vas zanima Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati kod kuće, a jelima će dati nevjerojatan okus Rubrika Life&style Life&style

Terariji za biljke izgledaju predivno bez obzira u kojoj su veličini, a posebno su zahvalni za sve one koji nemaju puno vremena (ili su skloni zaboravu) da se posvete biljkama. Dovoljno ih je postaviti na lokaciju s dovoljno (ali ne previše) svjetla i poprskati nekoliko puta - u godini.

Biljni terarij je zatvoren, ne smije biti direktno izložen suncu, ne zahtijeva često zalijevanje, a ne treba ga često niti prskati. A upravo je na popularnosti i dobio zbog jednostavnosti održavanja. “Potrebna mu je jedino svjetlost, a sve ostalo dolazi po potrebi. Ne treba ga držati na direktnom suncu, ali voli osunčane prostorije. Terarij u mračnom djelu prostora neće super uspijevati, a biljke će se izdužiti prema suncu”, upozoravaju dečki iz Dnevne doze biljaka.

Kako održavati terarij za biljke?

Ističu da ga se zalijevati treba svakih 3 do 6 mjeseci. “Ali i bez zalijevanja (tj. prskanja destiliranom vodom) može izdržati i duže. Naravno, biljke treba cijelo vrijeme orezivati kako ne bi narasle prevelike i tvorile sjenu ostalim biljkama”, ističu.

Ipak, ako je riječ o velikom terariju s puno biljaka, prskati ih je potrebno zapravo svakodnevno, a zahtijevaju i ventilator za zrak. Naime, biljni terariji su zapravo ekosustav za sebe pa im je potrebno osigurati sve potrebno za rast pa ako su veći potrebno je samo malo više tehnologije da bi bio samoodrživ. Uz to, voda koju upotrebljavamo za biljne terarije trebala bi biti destilirana.

Koje su biljke za zatvoreni terarij?

U manje terarije sade se jednostavne biljke, a Leon i Tomislav su nam preporučili i koje. “Za početnike su to definitivno Fittonia albivenis koja dolazi u mnogo različitih boja. Terarij može izgledati prekrasno i samo s fitonijama, nije niti potrebno dodavati druge biljke. Ficus pumila odlična je puzavica koja će obrasti cijeli terarij te ju se treba redovito orezivati", objašnjavaju.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka

"Ako je to složeniji terarij (ne staklenka) koji ima sustav ventilacije, onda smo puno otvoreniji s odabirom biljaka pa koristimo razne minijaturne orhideje i tilandsije”, dodaju Leon i Tomislav.

Kako napraviti terarij za biljke?

Kad je riječ o izradi terarija, zanimalo nas je i kako da ga napravimo same. “Proces stvarno nije toliko kompliciran, veći je pothvat dobar hardscape (grane, kamenje i sl.) i lijepa kombinacija biljaka. Osnovni sloj je drenaža u kojoj boravi voda nakon zalijevanja, a nakon toga ide sloj aktivnog ugljena koji filtrira vodu. Sljedeći sloj prije sadnje je supstrat, a ugljen se može čak i pomiješati u njega”, upućuju nas dečki u postupak.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka

Višak vode zadržat će se upravo u drenažnom sloju pa korijen neće istrunuti. Zbog kondenzacije će pak voda ostati u staklenci.

Gdje naručiti biljni terarij?

A ako želimo svoj biljni terarij naručiti, neće uglavnom biti gotov isti dan, a možda ni još njih nekoliko ukoliko je opseg posla zahtjevniji pa se zato treba pričekati. “Ovisno o veličini i količini biljaka – neke posebnije staklenke nam nisu uvijek dostupne, kao i biljke. Kada radimo neke uobičajene kombinacije biljaka i staklenki, takvi su terariji vrlo brzo gotovi i spremni za preuzimanje”, kažu nam.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka

“Kad koristimo drukčije kombinacije biljaka ili samo reznice biljaka, onda volimo zadržati terarije na neko vrijeme dok se biljke ne ukorijene nakon čega ga predajemo novom vlasniku”, ističu dečki razloge zbog kojih svaka želja ne može biti odmah ispunjena.

Najljepši biljni terariji

Ako ti je potrebna inspiracija za vlastitu izradu ili si pak odlučila terarij za biljke naručiti, donosimo ti nekoliko najljepših biljnih terarija koje smo vidjele. Ideje su različite, a s malo mašte možeš se poigrati s mnogim kombinacijama.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka

Osim što biljne terarije, naravno, možeš pronaći i naručiti kod Tomislava i Leona iz Dnevne doze biljaka, donosimo ti još nekoliko izvora za inspiraciju.

Shamai grin

Shamai grin dom je nekima od najljepših biljnih terarija koje smi vidjeli!

Hortiart

Hortiart je još jedna zagrebačka lokacija na kojoj možeš pronaći najljepši terarij za sebe!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hortiart (@hortiart)

Botanike

Ovaj tudio spaja arhitekturu, hortikulturu i dizajn s fokusom na prirodu,a  svoj biljni terarij možeš dobiti na kućnu adresu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B O T A N I K E (@botanike)

Immaginarium terariji

U magični svijet terarija za biljke možeš zakoračiti i ako posjetiš Immaginarium terarije.

Walden plants 

Biljne terarije pronaći ćeš i na ovoj adresi koja skriva ne samo predivne biljne primjerke, već je i mjesto održavanja raznih radionica.

Biljke. Plants.

Dizajnere terarija za biljke možeš pronaći i u zagrebačkoj Ilici, a dostava je moguća za područje cijele Hrvatske. Tu ćeš se lako zaljubiti u svoga novog i zelenog ljubimca!

Photo: Dnevna doza biljaka

Komentari 0