Life&style

Osim sobnobiljnih egzota, Plantmania ima i prekrasne terarij lampe. Ljubav su na prvi pogled

  • Posljednjih nekoliko godina terariji s biljkama su posebno popularni, kao i radionice na kojima možemo naučiti kako ih izraditi
  • Upravo nas je fascinacija terarijima u kojima život buja i uz minimum brige dovela do Plantmanije i beskrajno šarmantnih terarij lampi koje se mogu pronaći u ponudi brenda
  • Osim lampi, jednako su čarobne i biljke zatočene u unikatnim komadima nakita, ali i minijaturni svijetovi pažljivo složeni u u čajnicima, bocama i teglicama...

Ne znam u kojem se trenu to točno dogodilo, no posljednjih smo godina potpuno poludjeli za biljkama. Naši su stanovi i balkoni, baš kao i naši feedovi, postali zeleniji no ikada prije, a sukladno tome, procvala je i ponuda na našem tržištu. Sve je više specijaliziranih shopova sa sobnim biljkama i svime što je potrebno za njihov uzgoj, ali i radionica na kojima nam se pruža prilika da naučimo baš sve što smo željeli znati.

One na kojima se uči izraditi otvorene i zatvorene terarije pokazale su se kao posebno popularne pa se na njima uvijek traži mjesto više. I sami smo pohodili nekolicinu njih, a upravo nas je fascinacija terarijima u kojima život buja i uz minimum brige dovela do Plantmanije i beskrajno šarmantnih terarij lampi koje se mogu pronaći u ponudi ovog brenda. 

Da budemo iskreni, terarij lampe su samo maleni dio zelene čarolije kojom uljepšavaju svijet i domove klijenata, a baš sve što nude je toliko posebno da je nemoguće izabrati svog favorita. Od već spomenutih lampi i biljaka zatočenih u unikatnim komadima nakita pa do cijelih minijaturnih svijetova pažljivo složenih u čajnicima, bocama i teglicama, baš sve nas je zaintrigiralo toliko da smo morali istražiti čije su zlatne ili možda u ovom slučaju prikladnije rečeno zelene ruke zaslužne za sve te krasote.

 | Autor: Pllantmania.hr Pllantmania.hr

Možda vas zanima Skupiš žir pa gledaš kako pred tobom raste maleno drvo: Selectedd ima vazu za najposebniju dekoraciju Rubrika Life&style Life&style

Matea Majić i Leonard Ferenc mladi su par entuzijasta koji stoji iza cijele priče i koji se u nju, kako to nerijetko biva, upustio potpuno slučajno. Ona je, kako sama kaže, bila uvjerena kako ubija sve biljke te da bi kod nje čak i umjetna biljka izgubila volju za životom, no Leon je očito prepoznao njezin skriveni talent i za rođendan joj je poklonio njezinu prvu biljku - ružicu za balkon. "Ja sam je kao vječni optimistični pesimist odmah osudila na smrt, no ona se nije dala. Štoviše, cvjetala je kao luda i širila se, a na svaki moj  oprezni izljev ljubavi, uzvratila mi je novim listićem ili novim cvjetićem! Nisam mogla ni zamisliti da mi jedan novi listić može pružiti toliko sreće!", priznaje.  

 | Autor: Pllantmania.hr Pllantmania.hr

Nedugo nakon toga biljke je počela skupljati po dućanima, a zatim i po vrtnim centrima da bi na kraju, kaže, danas završila s pravom  džunglom. "Tu se rodila moja ljubav prema biljkama, a Plantmania je narasla iz toga. Moj otac jako voli fini viski koji dolazi u fora bocama i ja sam te boce skupljala jer mi ih je bilo žao baciti. Kada Leon prije nekoliko godina nije znao što da mi pokloni za Božić, u jednu od tih boca ubacio je malo kamenčića, malo mahovine, par biljčica i poklonio mi ju je. Tu smo došli na ideju educirati se o izradi te nakon toga otvoriti obrt i izrađivati neobične terarije. Od terarija u bocama smo prešli na terarije s pričama - vilinske domove inspirirane bajkama i fantazijom, i ti su terariji zapravo bili počeci Plantmanije. Kako sam skupljala biljke koje su bile široko dostupne u Hrvatskoj, tako je izbora bilo sve manje, a tu je onda došla i ljubav prema egzotičnim i rjeđim vrstama, u potrazi za nečim što nemam." 

 | Autor: Pllantmania.hr Pllantmania.hr

Tek kada su se krenuli upoznavati s raznim biljnim egzotama shvatili su koliko je zapravo mala ponuda kod nas, ali i otkrili da postoji potražnja za rjeđim vrstama. Ono što je problem, unatoč njihovoj atraktivnosti, je to što dolaze s određenom cijenom pa su se odlučili educirati o brizi i razmnožavanju kako bi s vremenom na našem tržištu mogli ponuditi manje bebe biljke po prihvatljivijoj cijeni, a  upravo su te malene biljke danas najtraženije od svega što nude.

 | Autor: Pllantmania.hr Pllantmania.hr

Iako je strast prema biljkama, kako njih samih, tako i drugih biljkoljubaca, ono što ih najviše inspirira, posebno su fascinirani fantasy svijetom i terarijima kakve se izrađuje u Aziji, ali i biljkama kakve tamo uzgajaju. "To je jedna stepenica iznad svega što se može naći kod nas i to želimo dovesti na naše prostore", kaže mi, priznajući da konstantno na internetu tragaju za novim idejama:  "Tako su i nastale lampe terariji, a već neko vrijeme se želimo upustiti u izradu terarija s funkcionalnim vodopadima. Još nismo došli do toga, ali nadam se da uskoro budemo."

 | Autor: Pllantmania.hr Pllantmania.hr

Možda vas zanima Od visećih biljnih dekoracija do slika od mahovine: radovi Shoomarta ne osvajaju samo zaljubljenike u biljke Rubrika Life&style Life&style

Priznaju da najviše uživaju u interakciji s ljudima te razmjenjivanju iskustava, ali i u samoj brizi o biljkama, razmnožavanju i učenju novih tehnika. "Sve je to jedan ogroman fascinantan svijet u kojem se ima toliko toga za naučiti. Također mi nema ništa ljepše nego kad klincima zatitraju okice kada vide naše terarije - to je stvarno neprocjenjivo", kaže.

 | Autor: Pllantmania.hr Pllantmania.hr

A ako se pita Mateu i Leona, itekako nam se zeleno piše jer njih dvoje neprestano brainstormaju kako se širiti dalje. Voljeli bi imati svoj staklenik u kojem bi razmnožavali i uzgajali biljke kako bi bile što pristupačnije našim ljudima, a nadaju se u ponudu uvrstiti i dodatke za biljke za koje primijećuju da su prijeko potrebni, a teško ih se nađe. Baš nedavno su pronašli proizvođača za svjetla za rast biljaka u unutarnjem prostoru koja će biti pod njihovim brendom, kao i dobavljača vrhunskih gnojiva za sobne biljke, a što je, kaže mi Matea,  jako teško pronaći kod nas jer je većina gnojiva namijenjena vanjskom i balkonskom bilju.

 | Autor: Pllantmania.hr Pllantmania.hr

"Voljeli bismo rasti i širiti svoju ljubav, kako prema običnijim biljkama, tako i prema onim rjeđim i egzotičnijim, i ozeleniti što više domova, što kroz biljke, što kroz terarije, ali i pomoći ljudima u održavanju biljaka i educirati ih o brizi. Ni mi sami nismo stručnjaci, ali kroz iskustvo volimo pomoći i podijeliti znanje", poručuju.

Photo: Pllantmania.hr

Komentari 0