Life&style

Loše spavaš? Možda bi ovo trebala maknuti iz svoje spavaće sobe

  • San čini gotovo polovicu našeg života i zato je važno da bude - kvalitetan
  • Za to je pak važno i da nam spavaća soba bude oaza mira, stoga smo pričale s organizatoricom prostora, Ivanom, koja nam je dala nekoliko savjeta
  • Otkrila nam je kako raščistiti prostor, izbjegavati gomilanje stvari, ali i kako bolje čistiti, a uz njezine savjete, poručuje, lakše ćemo i do mirnog sna

Znaš li da polovicu života zapravo - prespavamo? I velika je zato važnost kvalitetnog sna, jer njegov nedostatak povezan je s raznim kroničnim bolestima. Dobro se naspavati ključ je nadalje i za dobar život.

A kako bi se podigla svijest o važnosti spavanja i utjecaja na naše zdravlje (a time i cjelokupni život), početkom ožujka obilježava se Svjetski dan spavanja. No, za kvalitetan je san važno i da nam spavaća soba postane oaza mira. Zato je u njoj potrebno i kvalitetno organizirati prostor, a svoje je najbolje savjete s nama podijelila Ivana Šušković.

Ivana je organizatorica prostora koja ističe kako je za miran san važno raščistiti prostor. "Primijetila sam da kad je riječ o raščišćavanju, mnogo ljudi, svjesno ili nesvjesno, preskače spavaću sobu. Ona ostane zanemarena iako na dobar san itekako utječe količina stvari u spavaćoj sobi. Odjeća razbacana po stolici i predmeti koji su se tu našli slučajno "guše" prostoriju koja bi trebala biti oaza u kojoj se odmaramo i skupljamo energiju za novi dan. Dakle, čiste i uredne površine i složena odjeća bit će dobar početak", objašnjava.

Osobito pritom naglašava da pozornost posvetimo i raznim površinama kao što su noćni ormarići, stolići i police. "Stvari kojima nije mjesto u spavaćoj sobi, odnesite iz nje", poručuje Ivana. Savjetuje i da se pregledaju površine ispod kreveta i maknu stvari koje nam više ne trebaju.

No, površine su tek početak jer u prostoru iza "zatvorenih vrata" krije se još jedan uzrok problema. "Treba obratiti pažnju i na unutrašnjost ormara, ladičara i noćnih ormarića. Iako su zatvoreni, mi itekako znamo kakvo je stanje u njima i zbog nereda u ormaru možemo loše spavati. To su sve brige, odgođene odluke, podsjećanje na vlastite nesigurnosti (gomilanje odjeće za vrijeme kad smršavimo/udebljamo se) koje čuče pored nas dok spavamo", objašnjava. "Bilo bi izvrsno da ispod kreveta nema ničega, da možete jednostavno očistiti i da se ne nagomilava prašina, no mnogima je to korisno mjesto za odlaganje - samo vodite računa da je uredno i da redovito raščišćavate", dodaje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dormeo Hrvatska (@dormeo.hr)

Kad je pak riječ o izgledu sobe za najugodniji san, Ivana poručuje da se vodimo - vlastitim mislima. "Ako se pitate što od sitnih ukrasa zadržati, a što baciti, sjetite se kako ste nekad zamišljali svoju sobu. Dok ste je samo zamišljali ili projektirali. I vodite se time", kaže. "Kako god bilo, dok raspremate, imajte na umu što želite od svoje spavaće sobe", zaključuje.

Osim toga, izuzetno je važna i čistoća, a Ivana nam je podijelila nekoliko savjeta važnih za zdravlje. "Čistoća je važna ne samo zbog onoga predivnog osjećaja kad legnete na čistu posteljinu, već i zbog zdravlja. Kvalitetan madrac koji ima perivu navlaku ili zaštitu za madrac spriječit će nakupljanje vlage te produljiti vijek trajanja madraca. Posteljinu bi trebalo mijenjati jednom tjedno, zbog znojenja. Ipak spavajući provedemo svakodnevno 6-8 sati, što nije malo. Nakon što uklonimo posteljinu, bilo bi dobro madrac i jastuke usisati i ostaviti da se zrače. Ako je sunčano, još bolje, jer će sunce djelovati antialergijski pa ostavite madrac par sati na svježem zraku kad god možete", poručuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dormeo Hrvatska (@dormeo.hr)

Osim toga ističe i da se madrac može dezinficirati i parnim ručnim čistačem, ali je madrac važno dobro osušiti prije nego što vratimo posteljinu. Sve što nije posteljina, kaže Ivana, možemo prati rjeđe. "Sve što ne dotiče kožu izravno (prekrivač, deka ili jastuk) možemo prati jednom mjesečno", istične.

Kad je pak riječ o lakšem snu, upitali smo je može li organizacija ikako pomoći. "Naravno. Predlažem tri stvari - pripremite odjeću za sutrašnji dan. Nevjerojatno kolika takva  mala stvar može utjecati ne samo na to da kvalitetnije spavamo (jer jedna briga manje), već i da mirnije provedemo jutro. Na noćnom ormariću držite samo osnovne stvari - vodu, naočale, knjigu i slično, a sve sitnice koje su razbacane po površinama sortirajte u manje, lijepe košarice - tako vam nered neće ometati san", zaključuje Ivana.

Kolika je važnost kvalitetnog sna i dobrog madraca zna i Dormeo koji obilježava Dane spavanja s konstantnom edukacijom o važnosti kvalitetnog sna. Velik izbor madraca omogućuje i lakši odabir onoga pravog, a birati možemo između raznih modela. Primjerice, madrac s memorijskom pjenom pruža savršenu udobnost prateći konture našeg tijela u kombinaciji s idealnom potporom.

 | Autor: Dormeo Dormeo

Osim njih, ako mekaniji modeli nisu tvoj odabir, tu su madraci koji pružaju čvršću potporu uz novu generaciju Ecocell pjene. Iznimno su elastični, udobni i prozračni te pružaju podršku upravo tamo gdje vam je najpotrebnija. Jedan od tih modela jest i madrac Air+ Comfort s čak 3 zone, visine 27 cm, a njegova je navlaka periva u perilici rublja što je apsolutni plus kad je riječ o održavanju njegove čistoće.

 | Autor: Dormeo Dormeo

No, postoji i treća solucija s nekoliko svojih modela, a riječ je o madracima s pjenastim oprugama. Posebne su jer se gibaju zajedno s vašim tijelom što omogućuje personaliziranu prilagodbu. 8 puta su prozračnije od ostalih vrsta pjene, a time se stvara idealno, prozračno ozračje za spavanje koje zadovoljava i sve higijenske aspekte. Ovakvi madraci ujedinjavaju najbolje pogodnosti, a jedan od modela je posebno zanimljiv.

 | Autor: Dormeo Dormeo

Madrac iMemory S Plus II hipoalergeni je madrac od 3 zone i 20 cm debljine, a bez obzira na položaj spavanja i oblik tijela garantira kvalitetan san. S obzirom da omogućuje čak 8 različitih razina tvrdoće, razinu potpore možete odrediti i sami. Uz ovakvu razinu presonalizacije, udobnost i perivu navlaku, teško da možete pogriješiti.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0