Life&style
Ovako će orašasti plodovi biti još zdraviji

Orašasti plodovi su prava superhrana, no bit će još zdraviji ako ih namočiš

  • Orašasti plodovi spadaju među najvrjednije namirnice 
  • Više je razloga da posegneš za ovom ukusnom superhranom
  • Uz trik koji ćemo ti otkriti, bademi, orasi, indijski oraščići i lješnjaci bit će još zdraviji i „lakši“

Ne preporučaju stručnjaci bez razloga pojesti šaku orašastih plodova (25 grama) svaki dan kao dio preventivne dijete. Brojni stručnjaci i istraživanja iznova ističu zdravo djelovanje orašastih plodova na naše tijelo.

Evo zašto su orašasti plodovi prava superhrana

Superhrana smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti, djeluje na snižavanje kolesterola i jača zube. Orašasti plodovi također pozitivno utječu na naš mozak: osobito lješnjaci, jer sadrže puno vitamina E koji štiti stanice od preranog starenja. Lecitin sadržan u orašastim plodovima također poboljšava rad živaca i mozga. Međuobrok je koristan i za osobe s nesanicom: orašasti plodovi potiču stvaranje melatonina u tijelu koji je neophodan za miran i dubok san.

Namakanje orašastih plodova: čemu sve to?

Činjenica da su orašasti plodovi pravo čudo za zdravlje više nije tajna – ali način na koji se jedu gotovo pa jest. Kako bi se vrijedni minerali i vitamini doista razvili, postoji trik kako orašaste plodove učiniti još zdravijima. Nutricionisti to znaju: ako namočiš orašaste plodove i sjemenke prije nego što ih pojedeš, možeš ih učiniti lakšima za probavu.

Orašasti plodovi su po prirodi konzervirani posebnim tretmanom – i zaštićeni su ljuskom. Određene biljne tvari (npr. fitinska kiselina) inhibiraju njihov rast. Ako jedemo orašaste plodove, automatski konzumiramo te tvari. To otežava probavu te otežava apsorpciju minerala i elemenata u tragovima, tako da više ne možemo koristiti te vitalne tvari. Umjesto toga, vezani za fitinsku kiselinu, izlučuju se stolicom. Dugoročno, to bi trebalo dovesti do nedostatka minerala. Zasad, međutim, ne postoji istraživanje koje bi znanstveno potkrijepilo ovu tezu.

Jednostavno je i prefino! Pogledaj kako možeš sama spraviti kandirane bademe

Svatko tko često jede orašaste plodove, ali se potom bori s probavnim problemima, može pokušati namakati orašaste plodove.

Možda vas zanima Pojedi 5 oraha i pričekaj 4 sata – evo što će se dogoditi Rubrika Life&style Life&style

Upute kako namakati orahe

1. Stavi orašaste plodove u zdjelu i dodaj toliko slane vode da ih dobro prekrije (oko ½ do 1 žličice soli na 0,5 litara vode).

2. Potom ostavi da se orašasti plodovi namaču 8 do 12 sati.

3. Odlij vodu s pomoću cjedila, a orašaste plodove isperi pod mlazom vode.

4. Sada možeš odmah jesti orašaste plodove.

Savjet: uz iznimku indijskih oraščića, koji se trebaju namakati najviše četiri sata, svejedno je hoće li orašasti plodovi, poput zdravih oraha, lješnjaka ili hranjivih makadamija, ostati u vodi deset ili dvadeset sati.

Photo: pixabay

Komentari 0