Life&style
Pogreška kod rezanja nožem koja otupljuje oštricu

Oprez: ova pogreška kod rezanja će sigurno otupiti nož

  • Ne može se pogriješiti pri rezanju povrća? 
  • Itekako se može! (pri tome ne mislimo da si možeš porezati prste)
  • Naime, kod rezanja kuhinjskim nožem često radimo jednu pogrešku koja oštećuje oštricu noža i otupljuje je…

Nije važno kuhaš li puno ili malo: oštar nož ne bi trebao nedostajati ni u jednoj kuhinji. Naime, za rezanje, sjeckanje i usitnjavanje, to je dio kuhinjskog pribora koji najčešće koristimo. Međutim, s vremenom se nož može otupiti i slabije rezati, a to se katkad događa i prebrzo ako s njim pogrešno postupamo. Na primjer, nemoj prati nož za rezanje u perilici posuđa niti ga ostavljati nezaštićenog, bez futrole, u ladici s drugim priborom za jelo ili kuhinjskim priborom. Ima još jedna pogreška koja može otupiti oštricu u trenu - kladimo se da si je napravila više puta?

Uz ovaj specijalni nož ćeš bez problema moći odmah namazati maslac iz hladnjaka na kruh

via GIPHY

Narezane namirnice ostružeš nožem s kuhinjske daske

Prvo narežeš meso, a zatim začinsko bilje, povrće i druge namirnice pa ih gurneš, točnije ostružeš nožem u tavu, lonac ili zdjelu. Zvuči li ti taj postupak poznato? Zapravo, to je korak za koji smo sigurni da smo ga svi u nekom trenutku poduzeli. Međutim, to nikako nije dobro za oštricu noža jer struganje s vremenom otupljuje oštricu.

Možda vas zanima 5 najboljih načina kako naoštriti kuhinjski nož ako nemaš profesionalni oštrač Rubrika Life&style Life&style

Ovako je bolje

Umjesto da oštricom gurneš nasjeckanu hranu s daske za rezanje, okreni nož za 180 stupnjeva i za to koristi tupi rub. To štiti oštricu, a još uvijek možeš fino ubaciti sastojke u lonac, do zadnje mrvice, kao i obično.

Photo: Unsplash/Kevin Doran

Komentari 0