Life&style
Literary Café, Sankt Peterburg

Omiljena okupljališta slavnih pisaca: Kultni barovi i pubovi u kojima su inspiraciju tražili Hemingway, Tolkien, Puškin...

  • Za mnoge slavne književnike okruženje bara ili puba bilo je idealno za poticanje njihovog kreativnog procesa
  • Neka kultna djela književne povijesti nastala su upravo na takvim mjestima
  • Druženje s drugim književnim velikanima i drugim umjetnicima njihovog doba također se odvijalo u ovim pubovima i barovima diljem svijeta

Već stoljećima brojni književnici odmor, inspiraciju i zabavu traže u barovima i pubovima koji su zbog njihove svjetske slave i sami stekli kultni status. Mjesta na kojima su vrijeme provodili Ernest Hemingway, J.R.R. Tolkien, Anais Nin, Jack Kerouac i brojni drugi.
Mnogi od njih rade i dan danas, a ti ih sve možeš posjetiti.

U nastavku ti donosimo najdraže pubove i barova poznatih književnika, a dva takva mjesta, koja su bila omiljena okupljališta književne elite, nalaze se i u Hrvatskoj.

The Eagle and Child, Oxford 

The Eagle and Child jedno je od najpoznatijih književnih središta, u jednom od gradova s najviše književnih priča. Na ovom mjestu okupljala se grupa pisaca poznata kao Inklings, koja je uključivala J.R.R. Tolkiena i C.S. Lewisa. U prostoriji Rabbit Room, gdje se grupa često okupljala, mogu se pronaći slike i fotografije brojnih članova te ih se gotovo može i zamisliti kako raspravljaju i kritiziraju radove jedni drugima.

omiljena okupljališta književnika | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou omiljena okupljališta književnika - The Eagle and Child

White Horse Tavern, New York

White Horse Tavern u Greenwich Villageu, druga najstarija pivnica i kavana u New Yorku, otvorena je 1880. U nju su zalazili brojni poznati književnici poput Jacka Kerouaca, Anais Nin, Jamesa Baldwina, Normana Mailera, Franka O'Hare i Allena Ginsberga.
Popularna legenda kaže kako je Kerouac provodio toliko vremena na ovom mjestu da je netko na zidu u kupaonici napisao „Jack, idi kući“.

omiljena okupljališta književnika | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou omiljena okupljališta književnika - White Horse Tavern

Harry’s New York Bar, Pariz

Ako ti se svidio film Woodyja Allena, „Ponoć u Parizu“, vjerojatno priželjkuješ zalutati u pariški kafić tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća i pronaći Ernesta Hemingwaya i Francisa Scotta Fitzgeralda kako raspravljaju i književnosti. Iako autore sad tamo naravno nećeš pronaći, kad posjetiš Harry's New York bar u Parizu svakako ćeš se moći bar na trenutak vratiti u njihovo vrijeme.

Uz Hemingwaya i Fitzgeralda, ovaj bar voljeli su posjećivati i Jean-Paul Sartre, Sinclair Lewis te druge poznate ličnosti tog doba. Bar je poznat i po zanimljivim pijanističkim izvedbama, a George Gershwin tamo je skladao i svoju slavnu skladbu „American in Paris“. Kasnije je u produkciji MGM-a izašao istoimeni hit mjuzikl inspiriran ovom kompozicijom (1951.), a u glavnoj ulozi je bio Gene Kelly. Film je imao devet nominacija za Oscara, uzeo ih je čak sedam.

omiljena okupljališta književnika | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou omiljena okupljališta književnika - Harry's New York Bar

The Carousel Bar, New Orleans

Carousel Bar hotela Monteleone u New Orleansu spominje se u nekoliko književnih djela pa ga je tako u svojoj kratkoj priči „Noć prije bitke“ spomenuo Ernest Hemingway, ali i Tennessee Williams u nekoliko svojih djela. Rotirajući bar iznad ulice Royal u Francuskoj četvrti okreće se svakih 15 minuta te je toliko jedinstven da su mnogi književnici voljeli u njemu provoditi vrijeme te su ga uvrstili i u svojim djelima.

omiljena okupljališta književnika | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou omiljena okupljališta književnika - Carousel Bar

Antico Caffè Greco, Rim

Rimska književna scena možda nije toliko poznata poput one pariške, no u Vječnom gradu svejedno postoje kultna mjesta koja su bila okupljališta slavnih književnika. Jedno od takvih je i Antico Caffe Greco, koji je otvoren 1760.

Ovaj kafić voljeli su posjećivati poznati pisci i pjesnici poput Mary Shelley, Hansa Christiana Andersena, Ivana Turgenjeva, Lorda Byrona i Johna Keatsa. Kafić je predivno uređen s detaljno ukrašenim štukaturama, raznim dekoracijama i kipovima te s više od 300 slika. Uz bogatu aromu kave koja se širi kroz kafić, teško je ne postati inspiriran za stvaranje.

omiljena okupljališta književnika | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou omiljena okupljališta književnika - Antico Caffe Greco

Literary Café, Sankt Peterburg

Prigodno nazvan, Literary Café u Sankt Peterburgu je također jedno od najpopularnijih mjesta na kojima su se književni velikani tijekom povijesti okupljali. U ranom 19. stoljeću funkcionirao je kao pekara gdje su se susretali pisci, pjesnici i novinari. Mnogi ruski literarni geniji poput Fjodora Dostojevskog, Mihaila Ljermontova i Aleksandra Puškina upravo su na ovom mjestu provodili svoje vrijeme, a danas se u kafiću nalazi i Puškinova voštana figura.

 | Autor: Promo Promo

Kazališna kavana Kavkaz, Zagreb

Kazališna kavana, svima je poznat zagrebački lokal koji se nalazi na uglu Masarykove i Trga Republike Hrvatske. U Kazališnoj kavani Kavkaz, posebno poslije Drugog svjetskog rata, godinama su se okupljala poznata književna, glazbena, glumačka i novinarska imena poput Antuna Gustava Matoša, Tina Ujevića, Antuna Branka Šimića, Janka Polića Kamova i mnogih drugih.

Povijest kavane Kavkaz duga je više od 120 godina te je uvijek imala status kulturne meke. Kavana je zadnji put obnovljena 2018., kad joj je vraćen stari sjaj, a povezanost s kazalištem vidljiva je u svakom kutku.

omiljena okupljališta književnika | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou omiljena okupljališta književnika - Kazališna kavana Kavkaz

Kavana Corso, Zagreb

Kavana Corso također je kultni zagrebački lokal u kojem se okupljala intelektulalna elita, a najpoznatiji gost kavane Corso bio je Antun Gustav Matoš.

omiljena okupljališta književnika | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou omiljena okupljališta književnika - kavana Corso

Možda vas zanima 5 odličnih knjiga domaćih autora koje će se čitati na plaži ovog ljeta Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@gisou

Komentari 0