Life&style

5 odličnih knjiga domaćih autora koje će se čitati na plaži ovog ljeta

  • Zašto bi čitali samo strane autore kada i 'kod kuće' imamo pisce koji nam nude sjajno štivo i odlične naslove
  • Hrvatska književnost nudi čitav niz već etabliranih, ali i mladih pisaca i autora koji su sve zastupljeniji na policama knjižara 
  • Izdvojili smo 5 naslova koje ti preporučujemo da pročitaš ovoga ljeta

Ljeto i godišnji odmori uvijek su doba kada imamo malo više vremena za posvetiti se sebi i stvarima koje volimo. A ako voliš čitati knjige, ima li savršenijeg doba za to nego ljeto dok se izležavaš na plaži ili možda uz neki bazen? I dok smo već pisali o prijedlozima knjiga za ovu ljetnu sezonu, sada smo se odlučili posvetiti domaćim autorima. Zašto bi čitali samo američke, britanske ili azijske autore kada i 'kod kuće' imamo autore koji nam nude sjajno štivo i naslove. 

Možda vas zanima 'Sve što znam o ljubavi' genijalna je knjiga koju moraš pročitati prije nego što dođe serija Rubrika Life&style Life&style

Zoran Žmirić, Hotel Wartburg, Fraktura

U romanu „Hotel Wartburg“ Zoran Žmirić pripovijeda o jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način. Kroz tu nesreću, na koju svaka obitelj ima svoje autentično pravo, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg. Wartburg iz naslova romana prostor je naknadnog obračuna s ocem, lajtmotiv koji pokreće sjećanja na ključne situacije odrastanja i sazrijevanja u kojima glavni junak razrješava neraščišćene račune s roditeljem koji je često više bio vlasnik Wartburga nego roditelj. 

 | Autor: Fraktura Fraktura

Dubravka Ugrešić, Brnjica za vještice, Multimedijalni institut

Knjigu "Brnjica za vještice" Dubravke Ugrešić žanrovski je teško odrediti. Njezin prvi dio svojevrsna je proširena rođendanska čestitka upućena vlastitoj junakinji Štefici Cvek. Čestitka je istovremeno i osvrt na četrdeset godina zajedničkog života i sudbine jednog književnog lika, jedne knjige i jedne autorice. Drugi dio "Brnjice za vještice" sastoji se od dugih razgovora s teoretičarkom književnosti i feministkinjom Merimom Omeragić, gdje Ugrešić u polemičkom tonu govori o patologijama sadašnjeg trenutka i kako je do njih došlo, bez obzira radi li se o umjetnosti, kulturi ili društvu.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Tena Štivičić, Šezdeset četiri, Hena com

"64" je drama o ženama, muškarcima, djeci i roditeljima. Priroda je te odnose zamislila krajnje elementarno, ali svako ih doba neprestano nadograđuje i mijenja. Mladi bračni par u drami Tene Štivičić preispituje svoje uloge u partnerskim i obiteljskim odnosima, s naglaskom na pitanje je li imati djecu biološki ili društveni imperativ. Ionako nelaku odluku da postanu roditelji dodatno će im otežati proces medicinski potpomognute oplodnje čiji je ishod krajnje neizvjestan, što će lančano utjecati na njihov brak i druge odnose unutar obitelji.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Dalibor Šimpraga, Izvještaj o generaciji, Durieux

Četrnaest godina prošlo je od zadnje knjige Dalibora Šimprage, romana "Anastasia", i isplatilo se čekati. U novoj knjizi “Izvještaj o generaciji” Dalibor Šimpraga donosi fresku osobnih izbora, sudbina i karakternih putanja više desetaka likova u tzv. srednjim godinama, do te mjere neposredno uvjerljivo kao da su “prepisani iz života”. Priče se dojmljivo grade prema zajedničkom nacrtu prikaza jedne generacije, samo sad mnogo godina kasnije.  Pisac niže slike rastava, drugih brakova, propalih poslova, obiteljskih svađa oko imovine, uspješnih uspona u tvrtkama, debljanja, starenja i prvih pogreba. Taj prelazak u tegobnu odraslost Šimpraga prati finom ironijom, povremeno i oštrim sarkazmom, no prvenstveno izvrsnim psihološkim portretiranjem koje je u nekim pričama izvedeno u svega nekoliko rečenica. Stilski besprijekorna, jer Šimpraga je prekaljeni pripovjedač, "Izvještaj o generaciji" britka je, pametna i duhovita knjiga o oničnim ljudima u kojima se svatko može prepoznati.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Mira Furlan, Voli me više od svega na svijetu, Fraktura

Knjiga proslavljene glumice koja je preminula prije godinu dana od virusa Zapadnog Nila, Mire Furlan, rasprodana je u roku od dva mjeseca. "Voli me više od svega na svijetu" njena je intimna autobiografija u kojoj je velika glumica pokazala još jedan talent za koji je malo tko znao. Život najveće filmske i kazališne dive naših prostora koja je 90ih godina protjerana iz Hrvatske te proglašena nacionalnom izdajicom, oduvijek je bio prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, ali i padova i izdaja. Furlan je knjigu dovršila kratko prije nego je preminula, a u njoj pripovijeda na literarno moćan način svoj život i živote svojih bližnjih – od sudbine majke Branke i oca Ivana te bake Ljube do supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga i posvećena.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Photo: Shutterstock

Komentari 0