Life&style

'Sve što znam o ljubavi' genijalna je knjiga koju moraš pročitati prije nego što dođe serija

  • Sve što znam o ljubavi knjiga je britanske autorice Dolly Alderton koja je 2018. proglašena najboljom autobiografijom godine
  • Ova autobiografija je zapravo knjiga o odrastanju moderne žene u moderno doba - i svemu što nose dvadesete
  • Alderton je nedavno knjigu ekranizirala te se na BBC-u može gledati serija istoimenog naziva koju već zovu - Seks i grad našega doba

Prije nekoliko dana razveselila me vijest o novoj seriji - Everything I Know About Love (Sve što znam o ljubavi). Serija je to napravljena po istoimenoj knjizi autorice Dolly Alderton. Prije dvije godine, za vrijeme lockdowna, upravo mi je čitanje njenih memoara o vlastitim dvadestima bio najdraži (i jedini) trenutak u danu kada mi nije smetalo biti zatvorena u stanu.

Sve što znam o (tulumima, spojevima, frajerima, frendicama, životu) ljubavi - autobiografija u kojoj ćeš (možda) pronaći sebe

Knjiga Dolly Alderton, ‘Sve što znam o ljubavi’, proglašena je najboljom autobiografijom 2018. godine, a ja sam ju dobila na poklon od prijateljice koja mi je tvrdila kako je knjiga zapravo pisana o nama. Nije pogriješila. Kao što sigurno nisu pogriješile na tisuće drugih čitateljica koje su prepoznale djelić sebe i svojih ludih dvadesetih u ovoj knjizi.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Sve što znam o (tulumima, spojevima, frajerima, frendicama, životu) ljubavi iznimno je duhovita i pametna autobiografija u kojoj me autorica na prvu osvojila svojom otvorenošću i neposrednošću. Čitajući kako Alderton sasvim slobodno i neopterećeno priča o svojim 'failovima' u dvadesetim godinama, osjećala sam se kao da priča o meni i - pa, mojim failovima. Njena knjiga izuzetno je relatable, upravo zato što većina žena dijeli neke iste nesigurnosti i borbe s identitetom u ovom, najzabavnijem, ali sigurno i emotivno najnapornijem razdoblju života.

“Ne želim mozak svoje dvadesetjednogodišnje ja. Ili impulse ili krvavi . . . unutarnji nemir. Želim sve što sada imam – želim sve lekcije koje sam naučila i iskustva koja sam imala i da znam sve stvari koje znam. Ali želim se vratiti u fizičko stanje dvadeset i jedne godine zauvijek, sa cijelim životom ispred mene.”

Dvadesete. Pune egzistencijalnih pitanja na koja odgovore tražimo u izlascima, alkoholu i muškarcima koji nas ne vole (dovoljno) i koje ne volimo (dovoljno), a za koje odlučujemo da će postati centar našeg svemira samo kako ne bi zapravo razmišljale o sebi, svojim željama, svojim potrebama, ciljevima. Ako išta od ovog zvuči poznato - gutat ćeš svaku stranicu knjige. Ako ne zvuči - svejedno ćeš se barem dobro nasmijati, ali (možda) i rasplakati dok Alderton priča o prijateljstvu, pronalasku posla, zaljubljivanju, odljubljivanju, izlascima, pijanstvima, gubitku, prekidima.

Ovo je prije svega jedna duhovita i emotivna knjiga o odrastanju moderne žene u modernom vremenu. 

A tko je uopće Dolly Alderton?

Dolly Alderton je 34-godišnja britanska freelance novinarka i autorica koja iza sebe ima bogato iskustvo u pisanja priloga, intervjua i kolumni za niz časopisa i novina kao što su The Sunday Times, The Telegraph, GQ, Marie Claire, Esquire, Cosmopolitan, Stylist, ES Magazine, Vice, Elle i mnogih drugih za koje je dobila i brojne nagrade.

Već sa svojom prvom knjigom, memoarom Sve što znam o ljubavi, kojeg je napisala u kasnim dvadesetima, Alderton je postigla uspjeh o kakvom mnogi autori sanjaju - postala je autorica najprodavanijeg memoara New York Timesa i najbolje autobiografije te godine. Prilično impresivan uspjeh za autobiografiju javnosti nepoznate osobe. 

Alderton je sada prilagodila svoj prikaz tih crnih zlatnih godina u istoimenu dramsku seriju na BBC One koja je već okarakterizirana kao "Seks i grad" našeg vremena. Serija fikcionalizira memoar, koristeći ga više kao odskočnu dasku nego izravni materijall, ali to je još uvijek tipična Alderton koja razgovara s tipičnim milenijalcem.

Sve što znam o ljubavi - serija

Za razliku od izravne dramatizacije, BBC-jeva serija predstavlja nove likove Birdy (koju glumi Bel Powley) i Maggie (Emma Appleton), uz cimerice Nell i Amaru (Marli Siu i Aliyah Odoffin), izmišljene likove temeljene na Aldertonim prijateljima. 

Serija prati četiri prijateljice u ranim dvadesetima koje uglavnom tulumare i rade poslove koje ne vole, no uvijek se najbolje provode. Dinamika njihovog odnosa se promijeni kada jedna od njih nađe dečka - baš kao i u knjizi.

“Htjela bih na trenutak zaustaviti priču da progovorimo o onome 'ništa se neće promijeniti'. Čula sam da su mi to više puta govorile žene koje volim tijekom svojih dvadesetih kada bi se uselile s dečkom, zaručile, odselile u inozemstvo, udale se, ostale trudne. ‘Ništa se neće promijeniti.’ To me izluđuje. Sve će se promijeniti. Ljubav koju gajimo jedna prema drugoj ostaje ista, ali format, ton, redovitost i intimnost našeg prijateljstva zauvijek će se promijeniti.”

Nije iznenađujuće da gledatelji koji su voljeli knjigu već obožavaju seriju, a mnogi je hvale na društvenim mrežama.

Kao što je jedna osoba rekla: "Večeras sam pogledala prve dvije epizode #EverythingIKnowAboutLove i već sam zaljubljena. Mogu reći da će ova serija imati poseban dio mog srca kao i knjiga."

 

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0