Life&style

Kultna rimska ulica Via Veneto vraća svoj sjaj: Tamo su se provodili Sophia Loren, Burt Lancaster, Ava Gardner...

  • Proslavio ju je redatelj Federico Fellini 60-ih godina, u svom najpoznatijem filmu La Dolce Vita, kao ulicu bogatih i slavnih, gdje hedonizam prerasta u dekadenciju
  • Via Veneto postala je simbol grada Rima i pandan pariškim Elizejskim poljanama i njujorškoj Petoj aveniji. Međutim, s godinama je nestao sjaj i glamur zlatnog doba, a nekada poznata ulica pala je u zaborav
  • Ipak, udružene snage u Rimu čine sve da joj se ponovno vrati stari šarm pa su se u najpoznatijoj talijanskoj ulici počeli otvarati novi luksuzni hoteli i restorani. Čini se da se nekadašnji glamur polako vraća

Ah Rim...Što reći o talijanskoj prijestolnici, a da nije već rečeno? Poznat i kao 'Vječni grad', 'Prijestolnica svijeta', 'Grad na sedam brežuljaka' ili jednostavno 'Grad', Rim je mjesto gdje hodajući ulicama možeš osjetiti, pa čak i udahnuti, svu njegovu povijest, grandioznost, veličinu. A ima li ikonskije rimske ulice od one po kojoj ovaj grad mogu prepoznati i oni koji u njemu nikada nisu bili? 

Via Veneto - 'Dolce Vita' 50-ih i 60-ih godina

Krajem 19. stoljeća u povijesnom centru Rima izgrađena je ulica koja je kasnije dobila ime po bitci kod Vittoria Veneta, posljednjoj talijanskoj bitci u Prvom svjetskom ratu. Via Vittorio Veneto, ili skraćeno samo Via Veneto, je svoj legendarni status stekla nakon Fellinijevog filma La Dolce Vita kada je postala sinonim za "slatki život" rimskog otmjenog društva 1950-ih i 1960-ih godina. 

Možda vas zanima Vikend u Italiji: izdvojile smo 4 živopisna mjesta, idealna za proljetna putovanja Rubrika Life&style Life&style

Ulica je bila glavno mjesto radnje gdje novinar Marcello Rubini lovi vrhunske noćne klubove i barove u potrazi za tračevima o slavnim osobama. Sophia Loren, Burt Lancaster, Burton, Taylor, Ava Gardner, svi su u jednom ili drugom trenutku 'kampirali' u barovima Vie Veneto, osvijetljeni bljeskalicama paparazza.

Film je zauvijek ovjekovječio život potpunog talijanskog uživanja poznatog kao 'dolce vita' koji se sastoji od beskrajnih aperitiva u Harry’s Baru i tajnih zabava u najluksuznijim hotelima. Via Veneto je tih godina bila pojam visokog glamura i lagodnog života, mjesto gdje hedonizam postaje dekadencija.

Do kraja pedesetih godina talijanski je stil života postao moderan i poželjan, a proizvodi viđeni u filmovima poput La Dolce Vita koji su slikovito portretirali talijanski život toga doba, bili su percipirani kao simboli statusa. Jedan od takvih simbola bila je i crna majica dugog ovratnika koju je Marcelo Mastroianni nosio ispod bijele košulje, a koju danas zovemo - dolčevita.

Šetajući ulicom Via Veneto, čovjek je opčinjen veličinom avenije, njenim širokim nogostupima, divovskim zgradama koje su nekada bile luksuzni hoteli i visokim drvećem. Ulica je u to vrijeme bila poznata i kao ekvivalent njujorškoj Petoj aveniji - elegantna, skupa ulica s prekrasnim zgradama, lijepim vrtovima, luksuznim hotelima i nekima od najpoznatijih rimskih kafea i barova.

Međutim, nakon svog vrhunca, Via Veneto je nažalost postala jedan od simbola propadanja Vječnog grada. Talijanska kinematografija je posrnula, velike zvijezde su nestale, a gospodarstvo je propadalo. Do 1990. godine, naizgled nepromjenjivi Café di Paris bio je sjena sebe iz Fellinijeve ere. Glumci, redatelji, razne VIP osobe, skandali, tračevi, sve o ulici Via Vittorio Veneto u šezdesetima ostalo je samo sjećanje. Zgrade, restorani i barovi žudili su za renovacijom i pomlađenjivanjem u skladu s internacionalnom atmosferom. 

Ako si gošća na vjenčanju, zanimat će te naš izbor najljepših koktel haljina

Iako je mnogo razloga zašto je Via Veneto zaostala, stvari se stalno mijenjaju i sve ide prema tome da slavna ulica vrati stari sjaj. 

W Rome | Autor: Promo Promo Mariott je krajem 2021. otvorio svoj luksuzni hotel W Rome odmah pokraj Via Veneta

Udruga Via Veneto koja se sastoji od grupa hotelijera, restoratera i stanovnika već je godinama posvećena oživljavanju ulice. Čini se kako ulica izgleda spremna za ponovno rođenje zahvaljujući nizu otvaranja međunarodno poznatih restorana i hotela ove i sljedeće godine. Talijanski poduzetnik Flavio Briatore, otvorio je svoju luksuznu pizzeriu Crazy pizza u ulici Veneto, a uskoro planira otvaranje restorana i kluba Twiga na gornjem katu hotela Bernini. Kombinirat će izvrsnu talijansku kuhinju s glazbom, plesom i klupskom atmosferom, baš kao i u Londonu i Monte Carlu. 

twiga rome | Autor: Promo Promo Ovako će izgledati klub i restaurant Twiga, a otvaranje se očekuje krajem godine

Ovog ljeta planirana su i druga otvaranja, uključujući hotel i restoran Nobu koji se nalazi u povijesnoj zgradi Grand hotela Via Veneto, a 2023. godine hotel Rosewood stiže u glavni grad, kao i Mandarin Oriental u Via Piemonte, samo pet minuta hoda od Via Veneto.

Svi oni nadaju se kako će otvaranje novih luksuznih hotela i restorana potaknuti ponovno rođenje Vie Veneto, a da će ovaj dio Rima postati destinacija za turiste koji su spremni potrošiti više i time vratiti u ovu ulicu nekadašnji glamur i sjaj.

 

 

Photo: Instagram

Komentari 0