Life&style

Oklahoma propisala jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju. Koje još države ograničavaju ovo osnovno ljudsko pravo

  • Ovog utorka američka savezna država Oklahoma donijela je jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u zemlji
  • Amnesty International: "Sjedinjene Države ne idu ukorak s napretkom koji ostatak svijeta čini u zaštiti seksualnih i reproduktivnih prava”.
  • No, i u "ostatku svijeta" još uvijek postoje brojne države s restriktivnim zakonima o abortusu
  • 700 milijuna žena nema mogućnosti otići na siguran i legalan pobačaj. Smanjuje li to stopu pobačaja ili samo krši ljudska prava i slobodu?

Još 1952. godine, za vrijeme postojanja Jugoslavije legaliziran je pobačaj, a 1978. donesen je zakon koji se odonda nije mijenjao te i danas vrijedi u Hrvatskoj - pobačaj se može obaviti na zahtjev do 10 tjedana nakon začeća, a nakon toga u posebnim okolnostima. No, bez obzira što je u Hrvatskoj pobačaj već desetljećima legalan, brojne desničarske skupine i političari, kao i nezanemariv broj građana, žele ograničiti ili u potpunosti zabraniti pravo ženi da samostalno odlučuje o svome tijelu, zdravlju i životu pozivajući se na "pravo na život" i zahtijevajući promjenu zakona.

Nažalost, još se sjećamo izjava pjevača i kratkotrajnog političara Miroslava Škore koji je izjavio je da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti s obitelji što će učiniti ili političara Raspudića koji je u Saboru sugerirao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama. I dok je to u Hrvatskoj (zasada) samo morbidna želja glasne nekolicine, za brojne žene diljem svijeta ovo je realnost. 

Oklahoma donijela zakon koji zabranjuje pobačaj - čak i u slučaju silovanja ili incesta

Pitanje pobačaja ponovno se u medijima poteglo ovog tjedna, nakon što je u utorak republikanski guverner Oklahome objavio da je potpisao zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće, što je jedan od najrestriktivnijih u zemlji. "Želim da Oklahoma bude najveća pro-life država u zemlji jer zastupam svih četiri milijuna stanovnika Oklahome koji, golemom većinom, žele zaštiti nerođeno dijete", napisao je na Twitteru Kevin Stitt. 

Ono najbolesnije je što zakon ne predviđa iznimke čak ni u slučaju incesta ili silovanja te je time Oklahoma, u koju su donedavno pobaciti dolazile brojne žene iz Teksasa, stala uz bok susjednoj državi koja je sličan zakon donijela u rujnu 2021. i koji propisuje zabranu svakog pobačaja od četvrtog tjedna trudnoće. 

Zakon o pobačaju ne govori samo o pravu da ne rodimo, govori koliko se cijeni ženski život

Promptno se ogalsio i Amnesty International, te je u utorak glavna tajnica Agnes Callamar izjavila: “Dok su potezi za dekriminalizaciju i legalizaciju pobačaja na mjestima poput Argentine, Irske, Meksika i Kolumbije u posljednjih nekoliko godina bili velika pobjeda za globalnu zajednicu, postoje mračni znakovi da Sjedinjene Države ne idu u korak s napretkom koji ostatak svijeta čini u zaštiti seksualnih i reproduktivnih prava”.

Poljska i Malta imaju najrestiktivnije zakone u Europi, a El Salvador na svjetskoj razini

No, SAD je daleko od toga da bude jedina država koja primjenjuje ograničenja prava na pobačaj. U čak 16 zemalja pobačaj je apsolutno zabranjen, a popis uključuje Egipat, Irak, Filipine, Laos, Senegal, Nikaragvu, El Salvador, Honduras, Haiti i Dominikansku Republiku. Tridesetak drugih zemalja dopušta pobačaj samo u slučaju potrebe spašavanje života majke.

Izrazito katolička Poljska oduvijek je imla restriktivan zakon o pobačaju, a isti je još više ograničila u siječnju prošle godine kada je na snagu stavila odluku ustavnog suda kojom se zabranjuju pobačaji koji se izvode zbog fetalnih mana, zabranjujući najčešći od nekoliko zakonskih razloga za prekid trudnoće. Ova odluka izazvala je diljem zemlje višetjedne prosvjede kojima su se, kao znak podrške, pridružile i brojne druge zemlje. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Prosvjedi protiv zakona o pobačaju u Poljskoj, 2021.

Još jedna europska država s rigoroznim zakonom o pobačaju je Malta. Ženama na Malti uskraćen je pristup pobačaju, čak i ako im je život ugrožen. To je jedina država članica Europske unije koja u potpunosti zabranjuje postupak, a ženama koje pobace prijeti kazna do tri godine zatvora.

Na svjetskoj razini, El Salvador ima neke od najstrožih zakona o pobačaju, a postupak je zabranjen bez iznimke od 1998. Više od 180 žena koje su doživjele hitne porodničke situacije procesuirano je zbog pobačaja ili teškog ubojstva u posljednjih 20 godina. Zakoni protiv pobačaja na Filipinima potječu iz vremena kada je bila španjolska kolonija. Abortus je zabranjen više od jednog stoljeća. Oko 1000 Filipinki svake godine umre od komplikacija ilegalno napravljenog pobačaja.

Možda vas zanima Zakon o pobačaju ne govori samo o pravu da ne rodimo, govori koliko se cijeni ženski život Rubrika Life&style Life&style

Senegal zabranjuje pobačaj, ali njegov kodeks medicinske etike to dopušta samo u slučaju ako se tri liječnika slože da je to potrebno za spašavanje života žene. Studija iz 2014. pokazala je da ovakva pravila prisiljavaju žene da odlaze na ilegalne pobačaje i, kao posljednje sredstvo, ubijaju vlastitu dojenčad.

Restrikcija ne smanjuje broj pobačaja već dovodi do ugrožavanja života žena

Iako je siguran i legalan pobačaj osnovno ljudsko pravo i uključuje pravo na život, slobodu, privatnost, jednakost i nediskriminaciju te oslobađanje od okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja, čak 41% žena reproduktivne dobi u svijetu živi pod restrikrivnim zakonima, u brojkama - 700 milijuna žena nema mogućnosti otići na siguran i legalan pobačaj.

Vodi li to do smanjenja postotka pobačaja? Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da ne. Prema podacima WHO-a, restrikacija prava na pobačaj vodi do toga da svake godine na ilegalnom pobačaju umre 23.000 žena, a deseci tisuća imaju ozbiljne zdravstvene komplikacije. Jedino što zabrana pobačaja zabranjuje je pravo žene na slobodu, zdravlje, dostojanstvo i tjelesni integritet. Do kada?

 

Photo: Shutterstock / Twitter

Komentari 0