Life&style

Zakon o pobačaju ne govori samo o pravu da ne rodimo, govori koliko se cijeni ženski život

  • Tisuće žena ustalo je u Poljskoj protiv novog zakona o pobačaju koji ženu prisiljava da rodi čak i ako je prethodno utvrđena malformacija ploda
  • I inače restriktivni zakon Poljakinje je tjerao da odlaze na pobačaj u susjedne zemlje ili ga izvrše ilegalno zbog čega je do sad u toj zemlji od 38 milijuna stanovnika bilo tek 1 - 2 tisuće legalnih pobačaja. Ovo je prelilo čašu
  • Siguran i legalan pobačaj osnovno je ljudsko pravo i uključuje pravo na život, slobodu, privatnost, jednakost i nediskriminaciju te oslobađanje od okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja. Ipak, 41% žena reproduktivne dobi u svijetu živi pod restrikrivnim zakonima. 700 milijuna žena nema mogućnosti otići na siguran i legalan pobačaj
  • „Imate krv na rukama", „Pakao za žene", „Molimo se za pravo na pobačaj“ poruke su na plakatima žena u Poljskoj; kako s temom pobačaja stojimo u Hrvatskoj?

Protesti, nemiri, a sada i juriši na crkve u Poljskoj traju već sedam dana, od odluke Ustavnog suda o pooštrenju zakona o pobačaju. U zemlji koja ima jedan od najrestrikrivnijih zakona o pravu žene na pobačaj do sad je on bio dozvoljen samo u slučajevima kad je ugrožen život majke, u slučaju teških poremećaja fetusa i u slučaju trudnoće nakon silovanja. Sad, više ni malformacija fetusa, koja je bila razlogom 98% pobačaja, nije legalan razlog jer je "u suprotnosti s ustavnim načelom o zaštiti života", stoji u obrazloženju sudaca. "Nehumano je, iskreno gnjusno je, tjerati bilo koga da iznese trudnoću, pogotovo ako je plod oštećen - izjavila je za BBC poljska aktivistkinja za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava Antonina Lewandowska, a s njom su se složile i tisuće Poljakinja.

 | Autor:

Potpuna zabrana pobačaja

Do sad je legalnih pobačaja zbog restriktivnog zakona u toj zemlji s gotovo 38 milijuna stanovnika bilo tek 1000 do 2000 godišnje te ova presuda praktično znači gotovo potpunu zabranu. Stoga prosvjednici već više dana zaredom izlaze na ulice Varšave i drugih gradova, prosvjedujući protiv najgrubljeg gaženja ženskih prava. Upali su i u crkve, ometajući mise što se u katoličkoj Poljskoj još nije dogodilo. „Imate krv na rukama", „Pakao za žene", „Molimo se za pravo na pobačaj“ poruke su na plakatima, a na zidovima crkava pojavili su se grafiti „Pobačaj je OK“ i „Pobačaj bez granica“. Poljakinje više ne žele šutjeti, kao ni onaj humani, nenazadni, demokratski dio Poljske.

200.000 na pobačaj van, 120.000 u ilegalu

U prosvjedima svakoga dana sudjeluju tisuće ljudi. I do sada je svake godine oko 200.000 žena odlazilo na pobačaj u susjedne zemlje, a u Poljskoj se godišnje prema podacima ženskih grupa, izvršilo između 80 i 120 tisuća ilegalnih pobačaja. Žene su riskirale život i zdravlje, kršile zakon ili pak u tajnosti odlazile van zemlje i skupo plaćale uslugu u stranim bolnicama, a sve s grčem u želucem jer jednostavno nemaju pravo same odlučiti o svom životu. Sad će i onih 1000 "legalnih" za njima... To je prelilo čašu. Trenutačno izgleda kao da u Poljskoj počinje građanski rat jer uz policiju demonstrante pokušava zaustaviti i novoosnovana desnoradikalna „Nacionalna straža". A s političkog vrha ni zrnca mudrosti.

 | Autor:

23.000 žena godišnje umre na ilegalnom pobačaju

Siguran i legalan pobačaj osnovno je ljudsko pravo zaštićeno brojnim zakonima i državnim ustavima i uključuje pravo na život, slobodu, privatnost, jednakost i nediskriminaciju te oslobađanje od okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja. 970 milijuna žena, odnosno 59% žena reproduktivne dobi živi u zemljama gdje je abortus potpuno dozvoljen; 41% žive pod restrikrivnim zakonima - 700 milijuna žena nema mogućnosti otići na siguran i legalan pobačaj. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine zbog toga na ilegalnom pobačaju umre 23.000 žena, a deseci tisuća imaju ozbiljne zdravstvene komplikacije. Restrikcija pobačaja ne rezultira manjim brojem pobačaja, poručuje WHO, već samo većim ugrožavanjem ženskog života. Pravo da same odlučimo ne govori tako samo o trudnoći ili prekidu trudnoće; govor koliko se cijeni ženski život i kako nas društvo globalno tretira. 

Promjene zakona u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj prema sadašnjem zakonu koji je na snazi još od 1978. godine i nije se mijenjao, pobačaj se može obaviti na zahtjev do 10 tjedana nakon začeća, a nakon toga u posebnim okolnostima. U Jugoslaviji, pa i Hrvatskoj, 1969. ukinuto je pravilo da povjerenstvo treba odobriti pobačaj u prvih 10 tjedana. Ova mjera nije smanjila ukupnu stopu pobačaja u to vrijeme, ali morbiditet i smrtnost majki povezanih s pobačajem znatno su se smanjili. Prošle godine raspravljalo se o donošenju novog Zakona o pobačaju, no zabrana nije bila opcija. Zasad još nije dogovoreno hoće li kao rok do kojeg se može učiniti pobačaj ostati kraj 10. tjedna trudnoće ili će se prihvatiti 12 tjedana, kao što je to u većini od 33 zemlje čija su se zakonska rješenja razmatrala. Mišljenja stručnjaka su podijeljena. Jedna od novosti bit će u odredba o pravu na priziv savjesti ginekologa, odnosno morat će se naći rješenje koje će osigurati ženama pobačaj, a da istodobno dio liječnika taj zahvat ne mora raditi. Naime, ovlaštena klinika mora u tom slučaju osigurati ginekologa koji će obaviti taj zahvat.

 | Autor:

7 pobačaja na 100 poroda

Što kažu statistike o abortusu u Hrvatskoj? U 2018. godini evidentirano je 2558 legalno induciranih pobačaja, što čini 7 induciranih pobačaja na 100 poroda, a prosječna stopa namjernih pobačaja u Hrvatskoj je 291,5 na 100.000 žena generativne dobi. Najviše je bilo žena u dobi 30-39 godina (46,60%), zatim slijedi dobna skupina 20-29 godina (36,63%). Tijekom 2018. evidentirano je 50 legalno induciranih pobačaja u maloljetnica što čini 2% legalno induciranih pobačaja, a u mladih djevojaka od 18 do 20 godina evidentirano je još 114 (6,41%) - podaci su HZJZ-a. Inače, godišnje se, primarno uslijed nedostatka školske seksualne edukacije, u Hrvatskoj porodi približno tisuću maloljetnica, a čak 81,32% žena dođe na abortus jer nisu koristile metode kontracepcije.

Pobačaji na zahtjev "skriveni" kao spontani prekid trudnoće

Prema podacima WHO, Hrvatska ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1000 živorođenih od susjednih zemalja i prosjeka Europske unije, no često se pobačaj na zahtjev “prebacuje” u spontane prekide trudnoće pa je dijelom i to razlog zašto se statistički broj u Hrvatskoj smanjuje više nego u ostatku Europe. Prema zadnjim podacima, u jednoj je godini bilo 2416 induciranih pobačaja i 1326 spontanih, što je osam puta manje nego 1990. godine. Većina prijavljenih legalno induciranih pobačaja (87,19%) učinjena je na zahtjev žene, 4,31% radi ugroženog zdravlja majke, a 2,33% radi prethodno utvrđene malformacije ploda.

Ipak, aktivističke grupe koje se bore za bolji društveni i zdravstveni položaj žena ističu kako je cijena prekida trudnoće na zahtjev je u Hrvatskoj posljednjih pet godina narasla za oko 500 kuna. O čestoj društvenoj osudi onih koje se na taj čin odluče nećemo niti govoriti kao ni o strankama krajnje desnice koje redovito u svoje programe uvrštaju postroživanje zakona pobačaju.

Photo: None

Komentari 0