Life&style

Od Bad Blue Boysa, do 'običnih' ljudi: svi su se organizirali u prikupljanju pomoći za stradale u potresu

  • Prvotni šok nakon snažnog potresa magnitude 6.2 koji je pogodio središnju Hrvatsku, a osjetio se nadaleko, polako prolazi, a sada se suočavamo s posljedicama
  • Najviše su stradali građani Petrinje, zatim Siska te Gline, ali u ovoj nedaći nisu sami
  • Mnogi građani su već organizirali pomoć pogođenim gradovima i stanovnicima, a neki obiteljima koje su ostale bez domova ustupaju svoje apartmane

Snažan potres magnitude 6,2 s epicentrom kod Petrinje pogodio je Hrvatsku. Nakon prvotnih potresnih i snažnih dojmova, pogodile su nas katastrofalne slike. Petrinja, a zatim Glina i Sisak... gradovi su to koji su danas razornom snagom djelomično zarobljeni pod ruševinama, a njihovi stanovnici krajnje potreseni, ozlijeđeni, uzdrmani… 

Možda vas zanima Petrinja, Glina, Sisak... znajte da srce cijele Hrvatske kuca danas za vas! Rubrika Life&style Life&style

Silovito podrhtavanje tla osjetili su i Zagrepčani. Ipak, u ovako teškoj situaciji, brzo su se pribrali i pregrupirali. I ne samo oni. U pomoć svojim sunarodnjacima u pogođenim gradovima, pritekli su mnogi….

Možda vas zanima Kad je u Hrvatskoj najgore, mi pokazujemo najbolje od sebe! Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

U pomoć Petrinji I Sisku pristižu i navijači Dinama Bad Blue Boysi koji su se mobilizirali i već su na putu da pomognu pogođenim gradovima. 

“HITNO! Prenosimo Vam poziv Bad Blue Boysa, odazovite se svi koji možete: SISAK/PETRINJA Idemo svi zajedno!
U 15 h nalaženje na parkingu Supernove u Buzinu, organizirajte ljude i računajte na gužvu na cestama! Lopate, rukavice i ostalo kaj može pomoći ponesite, potrpat ćemo u jedan auto i idemo svi zajedno da nema za*ebancije s propusnicama!!”, brzo su se organizirali navijači kluba koji su i u zagrebačkom potresu u ožujku pomogli zbrinuti rodilje koje su zaklon od potresa potražile na hladnoći ispred Petrove bolnice. 

 | Autor: Pixsell/Slaven Branislav Babic Pixsell/Slaven Branislav Babic

Hrvači varaždinskog klub Vindija odlučili su novčanu nagradu od 10 tisuća kuna, koje im je uručio Grad Varaždin za naslov prvaka, donirati Hrvačkom klubu Petrinja čija je dvorana pretrpjela oštećenja u potresu.

Možda vas zanima Kako se ponašati poslije potresa, a da dodatno ne ugroziš svoj ili život drugih Rubrika Life&style Life&style

Sportaši su u više navrata pokazali da imaju veliko srce, no ruku pomoći u ovakvoj situaciji solidarnu pružaju svi oni koji su to u mogućnosti. 

Građani Zagreba pozivaju se za donacije u obliku osnovnih higijenskih potrepština, suhe hrane, deka i tople odjeće koji će u četvrtak ujutro slati u Petrinju. Građani svoj doprinos mogu donijeti na adresu : Borovik 4, Lučko, uz prethodnu najavu na broj mobitela 0912299006. I na mnogim drugim mjestima, u mjesnim odborima, prostorima DVD-a... prikupljaju se donacije u obliku deka i pokrivača, tople odjeće... pojavila se i informacija da su jako dobrodošle i termosice. Gotovo da nema kvarta u kojem nešto nije organizirano, a tako je i u brojnim drugim gradovima. 

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Građani Zagreba i okolice također mogu dostaviti hranu, deke, poplune, jastuke, potrebnu robu (topla odjeća) na još četiri adrese: Rudolfa Matza 12, Novi Jelkovec, Izidora Poljaka, Sesvete, Aleja Antuna Augustinčića 18, Ravnice, Kamenarka 2, Dugave. Također, moguće se priključiti akciji u Petrinji uz ‘lopate, rukavice i dobru volju', a polasci u razrušeni grad su 30.12. i to u 8 sati iz Novog Jelkovca i Sesveta, u 8.30 s Ravnica te 9.00 sati iz Novog Zagreba. 

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko

U Zagrebu se u prostoru Caritasa župe Sv. Josipa, Trakošćanska 47, sutra, 30.12.2020., od 17 do 19 sati skupljaju potrebne stvari za potresom razrušenu Petrinju i Sisak. Na građene se apelira da da donesu konzerviranu hranu, tople deke, posteljinu i pitku vodu. 

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko

Također, mnogi vlasnici apartmana nude smještaj stanovnicima Petrinje. 

Monika Herceg u Varaždinu tako omogućuje smještaj za majku i dijete (kontakt: 0996611783). Suzica Jakovac majci i djetetu u Varaždinu također omogućuje smještaj (091566328). Zatim stanovnici Petrinje u ugroženim domova za smještaj mogu se obratiti Lani Škodi Seget na broj 0958186509. 

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko

 

Organiziraju se stanovnici i Splita i okolice

‘’Dragi prijatelji Splita i okolice i dalje idemo…za početak otvorite svoje ormare i pod hitno se organizirajmo. Petrinjci i svi u okolici pogođeni potresom za prvu pomoć trebaju zimsku garderobu. Javite se Marko Šurija i Eleonora Mandić u Inbox ili na broj od Marka: +385996816737’’, stoji na jednoj od objava na Facebooku. 

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko

Organizira se i prikupljanje pomoći na području Spinuta.

‘’Danas od 18:00 do 22:00 organiziramo na području Spinuta prikupljanje pomoći na Petrinju i okolne gradove. Prikupljat ćemo toplu odjeću, dakle, jorgane, vreće za spavanje, nekvarljivu hranu i higijenske potrepštine i sve to poslati prijateljima u nevolji. U komunikaciji smo s HPD Mosor, Caritasom I Crvenim Križom radi bolje organiziranosti. Adresa kotare je A.G. Matoša 29 – poviše Vertiga/Tommyja. Idemo biti složni, učinimo nešto za te ljude’’, stoji u objavi grupe ‘Svi mi iz Spinuta’

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko

Besplatni smještaj može se dobiti i u Zadru, a dobrodošle su obitelji s malom djecom. 

‘’Posjedujemo 10 apartmana u Zadru, obiteljima koja imaju malu djecu i ostali su bez doma u Petrinji, neka se jave za besplatan smještaj dok se ne riješi situacija u Petrinji. Javite se na broj Alen Perić 091 333 501. Ako možete ikako pomoći, pomozite, ako ne, možete proslijediti poruku dalje’’, stoji u objavi na društvenoj mreži. 

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko

Toplih srca i otvorenih ruku mnogi Hrvati na društvenim mrežama nude svoju pomoć i vjerujemo kako će ovaj popis još više proširiti…

Photo: Pixsell/Slaven Branislav Babic

Komentari 0